Pass på øynene i solen!

Solen kan skade sansecellene i øynene for resten av livet.

PÅ MED BRILLENE: Solen kan skade øynene dine på kort og lang sikt.
PÅ MED BRILLENE: Solen kan skade øynene dine på kort og lang sikt. Foto: FOTO: CRESTOCK
Sist oppdatert

I tillegg til akutte skader som snøblindhet (sår på hornhinnen) står barn og voksne også i fare for å utvikle senskader som grå stær (endring i øyenlinsen) og netthinneforkalkinger (skadde sanseceller) på grunn av UV- strålene.

Skaden kan komme på grunn av litt stråling over lang tid, eller den kan komme raskt på grunn av mye stråling over kort tid, sier Rigmor C Baraas, optiker med doktorgrad i visuell nevrovitenskap.

- Å gå uten solbriller - eller med solbriller uten UV- filter er å gamble med synet. Dess sterkere solen er, jo mer utsatte er øynene og også netthinnen.

Den ligger tilsynelatende godt beskyttet bak hornhinne, pupill og linse. Men hadde det vært mulig å ta den ut og eksponere den for lyset direkte, hadde sansecellene som regulerer synsinntrykket i netthinnen tatt øyeblikkelig skade. Nå er den beskyttet, men bare til en viss grad, sier Baraas.

- Pupillen er naturens egen refleks. Når den trekker seg sammen i sterkt sollys, slipper den minimalt med UV- stråler inn. Men den klarer ikke å holde de skadelige strålene helt ute. Over lang tid vil derfor ubeskyttede øyne lide overlast i sterk sol. Mens sterk soleksponering over kort tid, vil gi akutt skade - som for eksempel snøblindhet - hvor man riktignok ikke blir blind, men det vil være smertefullt å bruke øynene i noen dager etterpå, sier Baraas.

- Like viktig som det er å bruke solbriller, er det å bruke solbriller som er EU-godkjente. disse vil være CE- merket, og skal stoppe alle skadelige UV- stråler. Du kan få kjøpt CE- merkede solbriller til rundt 100-lappen, sier Baraas - som understreker at solbrillene bør være store og dekkende.

Farligst: Solbriller uten filter

Ifølge optikeren er imidlertid solbriller uten filter det farligste av alt. Da hjelper det lite at de er naturtro piratkopier av rådyre designermerker.

- Bak mørke glass vil pupillene utvide seg automatisk - og netthinnen er mer ubeskyttet mot de skadelige UV- strålene.

- Med tiden blir linsen bak pupillen gulaktig. Det gjør netthinnen en tanke mindre sårbar for UV- eksponering, sier Baraas. Barn derimot har ikke denne aldersrelaterte beskyttelsen mot lys. Hos voksne treffer ca. 10 % av UV- strålene netthinnen, hos barn opp til 75 % av strålene. I tillegg holder barna seg som regel mer utendørs - og muligheten for at UV- strålene kan gjøre skade er mange ganger større enn hos et god voksent menneske.

Sørg derfor alltid for at barna har god UV- beskyttelse i sollys, sier Rigmor Baraas.

Denne saken ble første gang publisert 15/06 2008, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også