Fire tegn på at du er perfeksjonist

Sjekk om du stiller for store krav til deg selv

Stiller du skyhøye krav til deg selv? Er du mest opptatt av det som kunne vært gjort bedre? Det finnes hjelp å få.

Mange stiller for store krav til seg selv, og kan betegnes som perfeksjonister.
Mange stiller for store krav til seg selv, og kan betegnes som perfeksjonister. Foto: Getty Images
Sist oppdatert

Psykologen

John Petter Fagerhaug er psykolog, og driver egen praksis i Oslo. I tillegg holder han kurs i blant annet stressmestring, og er foredragsholder for bedrifter.

Hvordan føles det å få uventet besøk når huset er rotete? Hvor ofte leverer du fra deg noe som ikke er optimalt? Svaret på disse spørsmålene kan gi en pekepinn på om du er en perfeksjonist eller ikke, ifølge psykolog John Petter Fagerhaug.

- Å være perfeksjonist handler om å være redd for å gjøre feil, redd for å vise hvem man egentlig er, forklarer han.

Det er ikke bare perfeksjonister som er usikre på seg selv. De fleste mennesker er til en viss grad det, sier han.

- Perfeksjonistene skaper seg trygghet ved å skulle lykkes med alt. Men dilemmaet er at dette ikke hjelper, for det blir aldri bra nok. I stedet vil perfeksjonisten jobbe og jobbe for å bli perfekt, og det blir de fryktelig slitne av. For mange er dette veien til utbrenthet, sier Fagerhaug.

Finn ut om du lider av sunt eller usunt stress.

Sjekk deg selv

De fleste perfeksjonister vet godt selv at de er det, ifølge psykologen. Men skulle du være i tvil, så kan dette være en grei sjekkliste:

1. Har du frykt for å gjøre noe som ikke er optimalt?

2. Kan du være fornøyd selv om noe ikke er perfekt?

3. Når noe er helt perfekt, kan du glede deg over det da?

4. Er du veldig opptatt av hva andre mener om deg?

Svarer du ja på det nummer en og fire og nei på nummer to og tre, er du mest sannsynlig perfeksjonist. Det kan bety at du er i faresonen for å bli utbrent fordi du stiller så høye krav til deg selv.

Akseptere deg selv

Skal du unngå å bli syk av dette, mener psykologen det viktigste du kan gjøre, er å akseptere at du føler ubehag når noe ikke blir helt optimalt.

- Å akseptere disse følelsene er første steg. Det neste er å finne ut av hva som trigger det, sier Fagerhaug.

- For noen kan det komme av traumer fra barndommen. Men for mange kan det være små ting som er årsaken. Hvis man for eksempel har fått kjeft for å velte et glass som liten, kan man ha kjent at det føltes vondt. Da kan barn lage seg strategier for å tilpasse seg, slik at de ikke får de vonde følelsene. De kan da prøve å gjøre alt riktig, for å føle seg elsket, forklarer han.

Du kan også prøve pusteøvelser for mindre stress.

Slik kan du hjelpe deg selv

- Det finnes positiv og negativ perfeksjonisme, mener forfatter, coach og foredragsholder Elizabeth Gummesson.

Hun er forfatter, coach og foredragsholder, og har skrevet bok om perfeksjonisme. Den er basert på egne erfaringer.

- Positiv perfeksjonisme springer ut fra kreativitet og overskudd. Du fylles av glede og energi ved å gjøre det du kan og liker - og ved å gjøre det så bra som mulig. Den negative perfeksjonisme, derimot, kommer fra angst for ikke å være fullkommen. Du følger slavisk hodet og har kuttet kontakten med magefølelsen, sier Gummesson, som har skrevet boken Du er god nok (J.M. Stenersens Forlag).

Hun mener dette er gode øvelser for å komme deg ut av perfeksjonismen:

5 grep til selvhjelp

1. Bli bevisst din perfeksjonisme. Når du blir stresset, frustrert eller ulykkelig over at tingene ikke er helt som de skal være, bør du skrive ned reaksjonene dine.

2. Øv deg i å sette grenser. Si nei! Vær vennlig, men tydelig.

3. Hvis noen spør deg om noe, skal du ikke plumpe ut med et «ja» selv om det ligger fremst på tungen. Si at du må tenke deg om. Og tenk deg om!

4. Øv deg i å bli litt «uperfekt». Lag ferdigmat og posesuppe når du har andre ting å bruke tiden på enn matlaging, la ungenes klær og sko flyte ute i entreen fra tid til annen. Selv om du elsker jobben din, kan du kanskje våge og slurve litt her også fra tid til annen. Det er ikke alle som er hjernekirurger!

5. Snu tankene. Dersom dere skal ha selskap og ektemannen din somler, skal du ikke tenke på alt han bør gjøre før gjestene kommer. Tenk heller: Så deilig at jeg har en så avslappet ektemann!

Les også:

Du løser problemer i søvne

Sjekk om du stresser for mye

Slik takler du stress

Sjekk om du har hjerteflimmer

Denne saken ble første gang publisert 05/12 2011, og sist oppdatert 07/09 2018.

Les også