Facebook øker selvtilliten

- Nettsamfunn er bra for usosiale, sier forsker.

ERSTATTER: FAcebook erstatter normale relasjoner.
ERSTATTER: FAcebook erstatter normale relasjoner. Foto: FOTO:scanpix.no
Sist oppdatert

Disse har vi på vennelisten:

  • Gamle klassekamerater: 98 prosent.
  • Barndomsvenner: 94 prosent.
  • Familie/slekt: 91 prosent.
  • Venners venner: 45 prosent.
  • Lærere: 24 prosent.
  • Ukjente: 17 prosent.
  • Kjendiser: 12 prosent.

Bruken av nettsamfunn har eksplodert, og de fleste har lagt ut profilen sin på ett eller flere av disse stedene. 1.3 millioner nordmenn er på Facebook. De skiller seg ut fra de andre med at de fleste bruker sin virkelige identitet.

- Jeg mener at bruken av nettsamfunn kan være veldig bra for de som ikke er så sosiale til vanlig, sier Jan Ole Røvik, psykiater og forsker ved avdelingen for atferdsproblemer ved Universitetet i Oslo.

De som ikke tør å ta kontakt i det daglige føler ofte at det er lettere å oppsøke mennesker gjennom nettsamfunnene, og oppnår dermed følelsen av å være med i et fellesskap.

Demper ikke ensomhetsfølelsen

- Facebook er et digitalt vennesamfunn, og det er nettopp dette aspektet som har gjort det så populært, sier Berit Skog, Førsteamanuensis ved Norges teknisk- naturvitenskaplige universitet (NTNU).

Det nettbasert vennskapet gir den inkluderte følelsen en stund, men det demper ikke ensomhetsfølelsen over lengre tid.

- Det er dumt om Facebook tar helt over for de normale relasjonene. Det er fint om de som ikke er så sosiale til vanlig får mer selvtillit, men de burde også få trent på oppsøke mennesker i normale omgivelser, sier Jan Ole Røvik.

I 2007 foretok Berit Skog en undersøkelse om bruken av Facebook, og skrev rapporten «Fra world of war craft til Youtube».

Les mer om rapporten: Selvopptatt på Facebook.

For selvopptatte

I motsetning til de som ikke har så god selvtillit til vanlig, kan Facebook føre til at de veldig selvgode blir narsissister.

- For de som har et enormt selvbilde, og et psykisk problem med dette, kan nok Facebook gjøre det verre, sier Jan Ole Røvik.

Eksponeringsbehovet til den selvopptatte blir dekket av muligheten til å fortelle om seg selv, legge ut bilder og ha et overdrevent antall venner, og dette oppnår de på nettsamfunnene.

- Vi lever i et samfunn der normene for det å profilere seg selv er endret, og der deltagelse i nettsamfunn bidrar til at dette er godtatt, sier Berit Skog.

Les også:

Facebook-protest mot Facebook

Kastet ut av Facebook

Utestengt fra Facebook

Denne saken ble første gang publisert 16/01 2009, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også