Fedme

- Overvektige møter drittkasting og fordommer

For enkelt å si at løsningen er å spise mindre og trene mer, mener psykolog ved behandlingssenter for sykelig overvektige

LIGGER BARE PÅ SOFAEN? Fordommene mot overvektige er mange, ifølge Tina Avantis Johnsen ved Tonsåsen Rehabilitering.
LIGGER BARE PÅ SOFAEN? Fordommene mot overvektige er mange, ifølge Tina Avantis Johnsen ved Tonsåsen Rehabilitering. Foto: Foto: Crestock
Sist oppdatert

At overvekt og fedme er en kompleks problemstilling, kan Tina Avantis Johnsen, psykolog og fysioterapeut ved Tonsåsen Rehabilitering skrive under på.

Tonsåsen Rehabilitering hjelper sykelig overvektige mennesker med å endre kosthold, livsvaner og treningsmønstre.

Del på Twitter



- Forenklet debatt

Tina Avantis Johnsen blir svært oppgitt over det hun kaller en forenklet debatt av et komplisert tema som følger Kari Jaquesson sine utspill.

Store mengder forskning viser at mange betrakter overvektige som late, dumme og uten selvdisiplin.

- Jeg er helt enig med Jaquesson i at det må store politiske grep til for å hindre at nordmenn bare blir tjukkere og tjukkere. Men det betyr ikke at det er feil å se på sykelig overvekt som en lidelse. Sykelig overvekt er en lidelse for de som har det, noe vi som jobber med dette ser hver dag.

- Når utspillene blir at feite bare må trene mer og spise mindre, bidrar det til en usaklig og stigmatiserende debatt, spesielt i anonymiserte nettdebatter, som er fulle av drittkasting. Det øker skamfølelsen hos dem som sliter med å bli kvitt kraftig overvekt.

Ser ned på overvektige

Avantis Johnsen mener at folk flest mangler kunnskap om hva det faktisk innebærer å være sykelig overvektig.

- Vi som jobber med fedme, kosthold og trening må bidra til å bryte ned fordommer, i stedet for å øke stigmatiseringen av overvektige, sier hun.

- Folk som ikke sliter med vekten selv, tror at fedme er like enkelt å kontrollere for alle og ser ned på overvektige. Store mengder forskning viser at mange betrakter overvektige som late, dumme og uten selvdisiplin.

Må trene 90 minutter per dag

For den som sliter med sykelig overvekt, kan slike fordommer være med på å gjøre det til et nærmest et håpløst prosjekt å skulle gå ned i vekt. Slike fordommer gjør bare tyngden dobbelt tung, mener psykologen.

- Det er stor forskjell på å veie fem kilo for mye, og 50-100 kilo ekstra. Har du en BMI på over 40, krever det faktisk cirka 90 minutter trening hver dag, med høy intensitet i tillegg til kostomlegginger, for å skulle gå ned i vekt, presiserer Avantis Johnsen.

- Og det er vanskelig. Så mye trening er tøft for de fleste, og jo større kroppen er, jo verre blir det.

Mangel på treningstilbud

Treningstilbud for denne målgruppen er en stor mangelvare, ifølge Avantis Johnsen.

- Apparatene på treningssentrene er for eksempel ikke laget for personer på 150 kilo. I tillegg er det en hel masse speil, og stort fokus på utseende på enkelte treningssentre. Det kan være veldig skremmende for mange, som kanskje fra før har et dårlig forhold til egen kropp.

VANSKELIG Å BLI KVITT: Har man først lagt på seg altfor mange kilo, kan det være svært vanskelig å kvitte seg med de igjen.
VANSKELIG Å BLI KVITT: Har man først lagt på seg altfor mange kilo, kan det være svært vanskelig å kvitte seg med de igjen. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: www.colourbox.com

At det kan være tøft for overvektige å gå på treningssenter, bekrefter Kristian Fjellanger i sin kronikk i Dagbladet.no. Fjellanger er aktuell med boka "Feit. Mitt liv som tjukkas". Som 30-åring veide han 140 kilo, og skriver at han den gang aldri ville ha gått på et treningssenter:

"Då eg slanka meg, var eg aldri på treningsstudio. For eg opplever ikkje at treningsstudioa anstrenger seg på nokon som helst måte, for å hjelpe dei som verkeleg treng dei.

Ser ein inn på eit vanleg Elixia-senter, ser ein veltrente, slanke, vellukka menneske som trener med granskende blikk på alle kantar.

Frå sidemannen, gjennom dei store vindauga, og gjennom eit av dei mange speila som alltid er i eit treningsstudio. Om eg ikkje var skamfull før eg gjekk inn, ville eg vore det når eg kom ut."

Her kan du lese hele kronikken

Avantis Johnsen forteller at mange overvektige får slengt sårende kommentarer etter seg når de går ute, og at det er vanlig å slite med mye skam, som kan gjøre det ekstra problematisk å kvitte seg med overvekten.

- Forskning viser at noen er mer disponert for overvekt enn andre. Kommer du fra en familie som lett legger på seg, må du trene mer.

Arver dårlige vaner

Men man arver også miljøet sitt. Har du foreldre som ikke trener, og som spiser mye hurtigmat, er det lett å arve de dårlige vanene, sier Avantis Johnsen, som mener det må gå an å ha to tanker i hodet på én gang.

- Vi må kreve store politiske løft for å forebygge overvekt i befolkningen. Samtidig må vi ha gode behandlingstilbud for dem som allerede sliter med sykelig overvekt. Tilbud der de blir møtt med respekt og solid fagkunnskap, sier hun.

Amerikanske og danske forskere har det siste tiåret eksperimentert med hjerneoperasjon (psykokirurgi) av pasienter som sliter med sykelig overvekt . Men overlege Christian Rück ved Karolinska er skeptisk.

Det har ikke lykkes DinKost å få kommentar fra Kari Jaquesson til denne artikkelen.

Les også:

Elin tenkte seg ned 10 kilo

10 fakta som knuser fettmytene

Proteinpille kan bli slankeløsning

Disse kaloriene trenger du



Denne saken ble første gang publisert 14/10 2010, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også