Hver fjerde eller femte nordmann vil søke hjelp for psykiske problemer en eller annen gang i løpet av livet.

Men det er ikke alltid like enkelt å vite hvilken terapeut man skal gå til. Noen trenger også hjelp raskt, og har ikke tid til å vente på psykologer med offentlig avtale, fordi ventetiden er lang.

Guide til jungelen

Elisabeth Arnet er journalist og forfatter, og har nå utgitt boka «Terapi - hva passer for meg?».

Boka skal være en guide til jungelen av tilbud, og forklarer de ulike retningene innenfor psykoterapi. Hun gir også praktiske råd, som hvor mye det koster, og hva som er forskjellen på psykologer med offentlig avtale, og de privatpraktiserende.

I dag møtte hun leserne i nettmøte på Klikk Helse.

Les hele nettmøtet her.

Les også:

10 krav til en god terapeut

Slik velger du rett terapi

Ekteskapet skranter

Kvinne 29 har skrevet til Elisabeth Arnet og forteller at mannen hennes føler seg mentalt utslitt, og at han ønsker hjelp.

"Vi har hatt et mangeårig ekteskap, der vi tilbringer mye tid i samme hus. Men i løpet av de siste 6 årene har hans ekte tilstedeværelse forsvunnet mer og mer. Han synes det er lettere å vaske hus, starte krangler, eller å "jatte med", enn å kommunisere ekte ved å være tilstede mentalt i hverdagen. Han føler et press fra livet sammen med kone og barn. Grenser for seg selv eller barna setter han ikke. Han klarer ikke å være konsekvent, " skriver hun i innlegget.

Hun forteller også at problemene har går ut over sexlivet til henne og ektemannen, som begge er 29 år.

Privatpraktiserende hvis det haster

Elisabeth Arnet roser ektemannen fordi han selv ønsker hjelp, og svarer Kvinne 29 videre:

"Er dere økonomisk avhengig av at han får hjelp hos psykolog med refusjonsavtale, så kan han risikere å måtte vente lenge. Men det er absolutt verdt å prøve. De som har avtale opplyser gjerne om dette i sine annonser i Gule Sider. Men de er ikke så mange og det er rift om dem.

Hvis det haster, og det høres det ut som, og dere har råd til det, er det privatpraktiserende psykologer og terapeuter innen mange retninger på markedet. De tar mellom 500 og 850 kroner timen."

Les hele svaret fra Elisabeth Arnet her.

Les resten av nettmøtet her.

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!