Psykologi

10 krav til en god terapeut

Klarer ikke terapeuten din å oppfylle disse kravene, bør du se deg om etter en ny.

GOD NOK? Lurer du på om terapeuten din har de kvalifikasjonene og verdiene som er viktige for deg. Se om din terapeut scorer høyt på lista nedenfor.
GOD NOK? Lurer du på om terapeuten din har de kvalifikasjonene og verdiene som er viktige for deg. Se om din terapeut scorer høyt på lista nedenfor. Foto: Foto: Crestock
Sist oppdatert

Forfatteren av boka "Terapi - hva passer for meg?", Elisabeth Arnet, har satt opp en liste for Klikk Helse over hva du bør se etter når du velger terapeut:

1. Spør alltid hvilken utdanning terapeuten har.

Du tenker kanskje at det er frekt å spørre om utdanningen, men det er viktig å komme over stadiet der du er redd for å spørre. At du spør, viser at du er ute etter kvalitet og ikke tar hva som helst.

Se hva Elisabeth Arnet svarte i nettmøte med leserne her.

2. Finn ut om han eller hun er medlem av en fagorganisasjon.

Noen og enhver kan ta et par kurs og kalle seg psykoterapeut, men de fagorganiserte har en ordentlig utdanning innenfor sitt felt.

Norsk Forbund for Psykoterapi stiller bestemte kvalitetskrav for medlemskap.

3. En god terapeut har empati og forståelse.

4. En god terapeut vet når du trenger støtte, og når du trenger motstand.

Du får ikke god hjelp hvis terapeuten bare jatter med deg. Noen ganger kan det faktisk være litt ubehagelig å gå i terapi, men det er fordi terapeuten skal hjelpe deg videre. Hvis du ikke får motstand, kunne du like gjerne ha snakket med en venn om problemene. En god terapeut gir deg ikke motstand før dere har opparbeidet en god og trygg relasjon.

5. En god terapeut skal være ryddig.

Det skal være klare regler for avbestilling og betaling, og terapeuten skal ikke avlyse timen din i tide og utide. At en terapeut er forutsigbar, stabil og trygg, er viktig for at du skal føle deg trygg.

TATT PÅ ALVOR: Ingen av tankene dine skal bli stemplet som forbudte eller farlige av terapeuten. Å være fordømmende er uproft.
TATT PÅ ALVOR: Ingen av tankene dine skal bli stemplet som forbudte eller farlige av terapeuten. Å være fordømmende er uproft. Foto: Foto: Crestock

6. En god terapeut skal ikke være dømmende eller moraliserende.

Du skal våge å komme med alt du tenker på hos en terapeut. Ingen tanker skal være forbudte eller farlige. Å være fordømmende er ikke proft i en slik stilling.

7. En god terapeut skal ikke gå i forsvarsposisjon dersom du tar opp ting.

Hvis du av ulike grunner føler deg usikker på terapeuten din, er det viktig at du tør å ta det opp. Kanskje vil du dermed oppdage at dette er et tema i livet ditt, at mennesker ofte kan gjøre deg usikker. Da er dette en ypperlig anledning til å utforske usikkerheten din nærmere. Det som skjer i møtet mellom deg og terapeuten, er viktige ting å jobbe med. En god terapeut vil ikke stille seg i forsvar, men tvert imot ønske følelsene og tankene dine velkommen.

8. En god terapeut forteller ikke om seg selv i tide og utide.

9. En god terapeut skal ha respekt for deg.

10. En god terapeut gir deg ikke råd om hvilke valg du skal ta i livet.

Hvis du blir avhengig av rådene til terapeuten, kommer du til å gå til terapi resten av livet. En god terapeut skal lære deg å finne svaret i deg selv. Du har det i deg, du må bare ha hjelp til å finne det fram.

Les mer på:

Klikk Helse

Les hva Elisabeth Arnet svarte på nettmøte med leserne.

Denne saken ble første gang publisert 21/01 2009, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også