oppblåst ved menstruasjon

Tips mot oppblåst mage i menstruasjonsperioden

Oppblåst mage er en av de vanligste plagene for kvinner i dagene før mens.

OPPBLÅST MAGE VED MENSTRUASJON: Sliter du med magevondt og oppblåst mage før og under menstruasjonen? Foto: gettyimages.com.

OPPBLÅST MAGE VED MENSTRUASJON: Sliter du med magevondt og oppblåst mage før og under menstruasjonen? Foto: gettyimages.com.

Publisert Oppdatert

Kviser, utmattelse, hodepine, humørsvingninger og kramper i magen; mensen kan påvirke kroppen på mange måter. Mens noen kvinner er heldige og slipper unna de typiske menstruasjonsplagene, blir andre betydelig utsatt for ulike vondter.

Det meste handler om hormoner, ifølge Johan Arnt Steier, spesialist i kvinnesykdommer og fødselshjelp og tidligere seksjonsoverlege ved Fertilitetsseksjonen på Kvinneklinikken, Haukeland Universitetssykehus.

- Årsaken til de ulike plagene før og under menstruasjon er hormonelle forandringer. Etter eggløsningen skjer en forandring i hormonspeilet, eller hormonbalansen, i kroppen, sier Steier.

Fakta om PMS

Premenstruelt syndrom, PMS, omfatter en rekke plager som forekommer i tiden før menstruasjonen. Tre av fire kvinner har fysiske og/eller psykiske symptomer i perioden før menstruasjon. 20 prosent er merkbart plaget, og hos ca 5 prosent er det omfattende symptomer som sterkt reduserer kvinnens livskvalitet.

Kilde: Helseleksikonet.no

Oppblåst mage

Råd mot mensplager

  • Du bør trene, det hjelper!
  • Magnesium har effekt på oppsamling av væske i kroppen.
  • P-piller, gjerne langsyklus, har oftest god effekt.
  • Hormonspiral kan hjelpe.
  • Medisin kan brukes i dagene før mens hos de med mest plager.
  • Selvfølgelig er det også lurt å tenke på hva man spiser. Spis rolig og ikke stress.
  • Unngå kullsyreholdige drikker, tyggegummi og matvarer som øker sjansen for luft i magen.
  • Fordel inntak av grønnsaker utover dagen.

Kilde: Gynekolog Stine Fremming

Noen kvinner kan føle seg ekstra "rund" i menstruasjonsperioden, både før og under menstruasjon. Gynekolog ved Volvat medisinske senter, Stine Fremming, forteller at oppblåst mage er et svært utbredt problem i forbindelse med menstruasjon.

- Oppblåst mage er en av de vanligste plagene for kvinner i dagene før mens. Noen har det i opptil 14 dager, og da gjerne sammen med andre klassiske symptomer som brystømhet, vektøkning, økt apetitt, irritabilitet, tretthet, angst og depresjon, sier Fremming.

Steier støtter dette.

- Det er riktig at mange kvinner siste uke før menstruasjonen føler seg oppblåst i magen. Dette skyldes hormonbalansen. Tarmen er hormonfølsom og blir påvirket ved forandringer, forklarer han.

Les også: Bli kjent med brystene dine

Stress kan ha betydning

At magen hos noen føles, eller faktisk blir, større, behøver ikke nødvendigvis å skyldes at man spiser mer mat under menstruasjonsperioden.

- Årsaken til plagene er at man reagerer på svingningene i kjønnshormoner som man finner i helt normal menstruasjonssyklus. Ulike kvinner har ulik respons på normal eggstokkfunksjon, men mye er fortsatt ukjent, sier Fremming.

Stress er en annen faktor som kan ha betydning, ifølge Steier.

- Det er ikke så lett å komme med spesifikke råd da vi som individer er ulike. Riktig kost er imidlertid viktig for å redusere virkningene som kanskje ikke lar seg eliminere helt. Her må en selv registrere hva som generelt forverrer tilstanden. Noen, men ikke alle, har effekt av hormonell behandling, som for eksempel p-piller, sier han.

- Oppblåst mage kan føles svært ubehagelig og hver enkelt kvinne må prøve seg litt frem med hva som kan forebygge eller lindre dette, legger han til.

Les også: Har du kraftige blødninger og uregelmessig mens?

Humørsvingninger og vektøkning

I tillegg til PMS-plager som oppblåst mage og ømme bryster, er også humørsvingninger veldig vanlig, ifølge gynekologen.

- Mindre fysiske og følelsesmessige forandringer premenstruelt oppleves faktisk av 80-90 prosent av norske kvinner, sier hun.

Enkelte går også opp i vekt når de har mensen, og ifølge Steier skyldes dette søtsug.

- Noen opplever spesielle behov som sug etter sjokolade. Østrogener holder på vann i kroppen og søtsuget bidrar da til å gå opp i vekt, sier han.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning