Eggløsning

Økt sexlyst er ett av tegnene

Her er signalene kroppen gir deg.

EGGLØSNING: Hormoner sørger for at kvinner får økt sexlyst når de har eggløsning. Naturens måte å sikre forplantning på, antagelig.

EGGLØSNING: Hormoner sørger for at kvinner får økt sexlyst når de har eggløsning. Naturens måte å sikre forplantning på, antagelig. Foto: FOTO: Colourbox

Publisert

En test fra apoteket kan gi deg et sikkert svar på når du har eggløsning, men før du investerer i kostbare tester, kan du gjerne forsøke å legge merke til hvilke signaler kroppen gir deg.

Det finnes nemlig en rekke tegn på at kroppen er klar for å ta i mot et befruktet egg.

– Start med å notere når menstruasjonen starter flere måneder på rad, sier gynekolog ved Spiren fertilitetsklinikk Liv Bente Romundstad.

Den dagen menstruasjonen starter, kalles for syklusdag 1, og dersom du har regelmessig menstruasjon en gang per måned, finner eggløsningen ofte sted på dag 14.

Variabel syklus

Jordmor ved Kvinnehelsa Tove Fjellheim bekrefter dette.

Menssyklusen varierer fra kvinne til kvinne, men de fleste har en syklus på 28 dager. Noen kvinner har imidlertid mellom 25- og 35-dagers syklus, sier hun

Ved 28 dagers syklus skjer altså som regel eggløsningen på dag 14, ved 25-dagers syklus på dag 11 og ved 35-dagers syklus på dag 21.

Hvis du vet hvor lang syklusen din er, kan du dermed regne deg frem til når eggløsningen finner sted.

– Dette kan imidlertid variere. Tiden fra menstruasjonen er ferdig til eggløsningen skjer er det mest variable. Fra eggløsningen til mensen kommer, går det som regel 14 dager uansett hvor lang syklus du har, sier hun.

Bruk en eggløsningskalender

Det å ikke vite når man har eggløsning er helt vanlig, og heldigvis finnes det i dag en rekke hjelpemidler som kan gjøre det lettere å regne seg frem til de mest fruktbare dagene i måneden.

– En eggløsningskalender kan gi en pekepinn på når eggløsningen skjer, og slike kalendere finner du gratis på nettet. Du legger bare inn dato for første dag i siste mens og antall dager det vanligvis går mellom menstruasjonene. Husk likevel at en slik kalender ikke er hundre prosent til å stole på, sier Fjellheim.

Endret utflod

Siden det eksakte tidspunktet kan variere fra måned til måned, anbefaler likevel Romundstad at du også er oppmerksom på andre tegn.

– Se etter forandringer på slimet i skjeden. Rett før eggløsningen blir slimet klarere, glattere og kan trekkes i lange tråder. Slimet, som ligner litt på eggehvite, inneholder stoffer som gir næring til sædcellene på veien, sier hun.

Etter eggløsningen forsvinner slimet igjen og erstattes av en mer hvitaktig utflod.

– Når dette skjer, er sjansen for graviditet betydelig redusert, sier hun.

Ta tempen

Ha også gjerne febertermometeret i nærheten når du tror eggløsningen nærmer seg. Eggløsningen kan nemlig forårsake en liten stigning i kroppstemperaturen.

– Mål temperaturen hver morgen mens du ennå er i sengen, og registrer målingene på en kurve, for eksempel på et ruteark, sier Romundstad.

Etter hvert vil du se at det kommer frem et mønster med omtrent 0,5 grads stigning.

– Du er på det mest fruktbare to til tre dager før denne temperaturstigningen skjer, forteller hun.

Lyst på sex

Naturen har altså på flere måter lagt til rette for at vi skal oppdage når vi er aller mest fruktbare, og ekstra fiffig er det kanskje at sexlysten har en tendens til å øke i tiden rundt eggløsningen.

­– Dette er nok et knep fra naturens side for å prøve å stimulere til forplantning. Dette styres av hormonene som gjør at kvinnen opplever økt lyst på sex, sier hun.

Skulle du likevel være i tvil, eller oppleve at beregningene slår feil, kan naturligvis en eggløsningstest være et ypperlig redskap.

– Testene brukes til å påvise et hormon som heter LH. Ved å teste urinen, kan du påvise om det er eggløsning på gang. Men les bruksanvisningen nøye. Bruk heller ikke slike tester i mange måneder, da dette både blir veldig dyrt og stressende for dere begge, sier hun.

Flere babyer

Under eggløsningen slipper eggstokken ett egg til egglederen. Akkurat når dette skjer, er fruktbarheten på topp.

– Etter eggløsningen lever egget i gjennomsnittlig 18 til 24 timer. For å klare seg videre er det avhengig av en sædcelle. Det kan også modnes flere enn ett egg som løsner. Da kan det bli tvillinger og en sjelden gang trillinger, sier Romundstad.

Disse barna vil ha opprinnelse fra hver sin eggcelle og sædcelle, og dermed være like forskjellige som andre søsken.

– Hvis et befruktet egg deler seg, vil det derimot kunne gi eneggede tvillinger. Tvillingene vil da alltid ha samme kjønn og gener som er nærmest identisk hverandre, sier hun. 

Prevensjon og amming

Dersom du akkurat har fått barn og ammer den lille, vil naturen en periode gjøre sitt for at du ikke blir gravid igjen med en gang. Amming hindrer nemlig eggløsning.

­– Men dette forutsetter at det er de første seks månedene etter fødsel, at barnet fullammes og ammes hele døgnet og at det ikke gis noe annen næring, forteller Fjellheim.

Det er hormonet prolaktin som frigjøres og hemmer eggløsning.

– Dette er likevel ikke noe du bør stole hundre prosent på, så det er tryggest å bruke annen prevensjon ved siden av. Velg da ikke-hormonell prevensjon eller prevensjon som kun inneholder gestagen, slik som minipille, p-stav eller hormonspiral. Brukes p-piller eller andre prevensjonsmidler som inneholder østrogen, stanser eller reduseres mors melkeproduksjon, sier hun.

Vil du ha de beste sakene våre på epost? Meld deg på nyhetsbrevet vårt her.

Vil du heller følge oss på Facebook? Lik oss, da vel!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning