Allergi

Vaksiner deg mot vepsestikk

Visste du at det finnes en vaksine for deg som har alvorlig allergi?

©PHOTOPQR/LE REPUBLICAIN LORRAIN/P. BROCARD 
METZ LE 07/10/04
GUEPE
©PHOTOPQR/LE REPUBLICAIN LORRAIN/P. BROCARD METZ LE 07/10/04 GUEPE Foto: colourbox.com
Sist oppdatert

For noen kan et lite vepsestikk gi livstruende allergireaksjoner, men nettopp vepsegift i ørsmå doser er det som kan gjøre dem frisk.

Nå kan en vaksine gjøre deg helt frisk.

Share

Du kan være godt voksen og svært allergisk mot insektstikk uten å vite det selv. Ingen reagerer allergisk etter første stikk. Ofte ikke etter andre stikk, heller.

Dét å ha vært stukket av veps - uten å reagere - er derfor ingen garanti for at man er allergifri. Forklaringen er forholdsvis enkel: Ingen av oss er født allergiske.

Les også: Unngå sommerplagene

Immunforsvaret vårt må først utsettes for spesifikke allergener for at det skal dannes antistoffer som gir en allergireaksjon. Denne kan altså komme tredje eller fjerde gang du blir stukket av veps.

Hjertestans

- Sterke allergireaksjoner kommer derfor overraskende på folk. Mange blir stukket på ferie, eller når de befinner seg på steder der det kan være langt til lege. Situasjonen kan fort bli ganske dramatisk, sier øre-nese-halsspesialist, professor Sverre Karmhus Steinsvåg ved Sørlandet sykehus HF i Kristiansand.

Blant sterke allergireaksjoner regnes besvimelser, blodtrykksfall, sirkulasjonsvansker, pustebesvær, voldsomme utslett over hele kroppen, sjokk eller, i verste fall, hjertestans.

Da må man raskest mulig til sykehus for å få adrenalin.

Langvarig og ressurskrevende behandling

Allergivaksinasjon er den eneste behandlingen i verden som kan gjøre allergikere helt friske. Behandlingen tilbys stadig flere hardt plagede allergikere, først og fremst pollenallergikere. Men insektallergikere og husstøvmiddallergikere kan også ha god effekt.

Minuset med behandlingen er at den er langvarig og ressurskrevende både for pasient og helsevesen.

Allergivaksinasjon

- Allergivaksinasjon har de siste årene fått ny renessanse etter 20 år som «glemt» allergibehandling.

- Allergivaksinasjon, også kalt hyposensibilisering eller allergenspesifikk immunterapi, gjør at man gradvis opparbeider toleranse mot de allergenene som immunforsvaret reagerer mot.

- Rundt 10.000 nordmenn er i dag inne i et vaksinasjonsopplegg på grunn av langvarig, alvorlig allergi.

- Rundt 10 prosent av dem vaksineres mot husstøvmiddallergi, to-tre prosent har bie- og vepseallergi, mens resten behandles for pollenallergi.

- Etter tre-fem år med jevnlige injeksjoner eller tabletter vil omtrent 70 prosent være kvitt sin allergi for livstid, litt avhengig av allergitype.

- Et hundretall klinikker, derav mange private allergispesialister, tilbyr allergivaksinasjon.

Injeksjonene under huden må settes hver uke de første åtte ukene, og deretter hver åttende uke i tre til fem år. Uten avbrudd.

Les også: Vaksine mot flått

Kan være forgjeves

Ser man alle allergikere under ett vil mellom fem og 15 prosent ha liten eller ingen effekt av behandlingen. Problemet er at det ikke finnes testmetoder som på forhånd kan sile ut hvem som vil responderer på behandlingen og ikke. Enkelte pasienter går derfor til behandling i årevis - helt forgjeves.

Ved Oslo universitetssykehus, Ullevål, er det lange ventelister for å komme inn i et vaksinasjonsopplegg.

Sammenlignet med andre allergigrupper har de dessuten gode odds: Nærmere 95 prosent av insektallergikerne blir nemlig helt friske for resten av livet etter vaksinering.

Les også: Slik unngår du flåttbitt

Ikke for alle

Vaksinasjon mot allergi er ingen lettvint løsning.

Professor Steinsvåg understreker at allergivaksine ikke bør tilbys alle allergikere. Han har vært med å utarbeide veilederen for denne allergibehandlingen i Norge og er leder av legerådet til Norges Astma og Allergiforbund.

Les også: Gode råd mot brennmaneter

©PHOTOPQR/LE REPUBLICAIN LORRAIN/P. BROCARD 
METZ LE 07/10/04
GUEPE
©PHOTOPQR/LE REPUBLICAIN LORRAIN/P. BROCARD METZ LE 07/10/04 GUEPE Foto: colourbox.com

Ikke førstevalg

- Allergivaksinasjon er en ressurskrevende og langvarig behandling, som først skal vurderes når vanlige allergimedisiner ikke gir nok effekt. Vaksinasjon kan også være aktuelt for utsatte grupper som birøktere, fruktdyrker og andre som eksponeres for mye insekter, sier Steinsvåg.

Insektallergikere kan i motsetning til andre allergikere ikke bruke forebyggende medisiner.

- Man kan likevel gjøre en del selv for å beskytte seg mot stikk ved for eksempel å bruke sko og sandaler i gresset og langermede klær ute i naturen. Dette er noe alle leger bør snakke med pasientene sine om, uansett vaksinasjon eller ikke.

Det er også viktig at pasientene får informasjon om at enkelte får bivirkninger av vaksinasjonene. I verste fall kan man få allergisjokk og hele behandlingen må avbrytes.

Blir helt friske

Allergivaksinasjon er en ressurskrevende og langvarig behandling, som først skal vurderes når vanlige allergimedisiner ikke gir nok effekt

Med alle disse forbeholdene ser Steinsvåg likevel at vaksinasjonsbehandling kan revolusjonerer hverdagen til pasienter med alvorlig allergi.

Les også: Solvettreglene du må kunne

- Dette er den eneste allergibehandlingen som kan gjøre folk helt allergifrie og friske. All annen allergibehandling er jo enten forebyggende eller symptomlindrende, og mange må bruke mye medisiner i pollensesongen. Det å slippe å ta medisiner resten av livet har derfor en klar helsegevinst, sier legen.

Viktig å teste

Steinsvåg råder alle som har mistanke om insektallergi til å få tatt en allergitest og eventuelt få foreskrevet adrenalin (EpiPen) av lege. Denne akuttmedisinen kan fås på resept ved risiko for alvorlige anafylaktiske reaksjoner.

Også for å avkrefte allergi er testing viktig.

Ifølge Steinsvåg er det mange som tror de er allergiske mot veps, uten at dette er tilfelle.

- De reagerer bare ekstra kraftig på giften og har opplevd store hevelser og uvelhet etter stikk. Men dette er normale reaksjon uten at det dreier seg om allergi, påpeker Steinsvåg.

Allergivaksiner i pilleform

I fremtiden kan mange allergikere slippe sprøyter til fordel for tablettbaserte vaksiner. Pollenallergikere har allerede hatt denne mulighet et par år.

Beskytt deg mot vepsen

- Forhold deg rolig i nærheten av veps og bier.

- Dekk til mat.

- Unngå sterkt duftende og fargerike blomster.

- Bruk mindre parfyme og sminke (veps og bier tiltrekkes av enkelte stoffer).

- Drikk saft, brus og øl av gjennomsiktige glass.

- Gå med lyse klær. Veps tiltrekkes av svarte og fargerike klær.

- Bruk fottøy. Veps liker svette. Vær obs når du trener.

- Bruk insektnetting foran vinduer som skal stå åpne over lang tid.

- Ha alltid medisiner foreskrevet av lege i beredskap, dersom du tidligere har reagert på insektstikk.

I 2007 kom verdens første allergivaksinasjon i tablettform ut på markedet:

Vaksinen Grazax mot gresspollenallergi har vært omfattet av blåreseptordningen siden 2008. Dette er en smeltetablett som legges under tungen, slik at virkestoffene tas opp i slimhinnene i munnhulen.

Bedre enn sprøytemetoden

Bortsett fra at tabletten må tas hver dag, er både virkningsmekanismene og lengden på behandlingen den samme som ved injeksjonsvaksinen. Vitenskapelige studier viser at effekten av tablettvaksinen er minst like god, og faktisk bedre, enn den «gammeldagse» vaksinen.

Forsker på flere

Internasjonalt pågår det intens forskning for å utvikle nye tablettvaksiner, i første omgang mot husstøvmidd og bjørkepollen.

Men fortsatt kan det ta noen år før nye allergipasienter kan nyte godt av dette, ifølge produktsjef i Roger Indbryn i legemiddelfirmaet ALK- Abelló. Firmaet var først på verdensmarkedet med produksjon av tablettvaksiner.

Kan tas hjemme

- Fordelene med vaksinetabletter er flere. De har færre og mindre bivirkninger, er rimeligere, enklere å administrere og pasientene slipper å bruke tid på reiser og behandling. Bortsett fra inntak av den første vaksinetabletten, som skal foregå hos lege, kan man ta sine daglige tabletter hjemme, opplyser Indbryn.

Han medgir for øvrig at det å omtale en tablett som en vaksine kan virke noe merkelig. Årsaken er at man da holder seg til den internasjonale benevnelsen av denne behandlingen, slik at man unngår sammenblanding med symptomlindrende behandlinger, som også tas som tabletter.

Kilder:

Norges Astma og Allergiforbund

Norsk Elektronisk legehåndbok

www.lommelegen.no

www.nrk.no

Les også:

Derfor får du munnsår i sola

Vaksine mot flått

Solvettreglene du må kunne

Denne saken ble første gang publisert 12/07 2010, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også