Champix

Omstridt medisin testes på snusere

Norske pasienter melder om depresjon og selvmordstanker etter bruk av Champix.

FLERE SNUSER: Etter Røykeloven ble innført fikk snusen en opptur, og forskerne er nå uenige om det er bra eller dårlig.

FLERE SNUSER: Etter Røykeloven ble innført fikk snusen en opptur, og forskerne er nå uenige om det er bra eller dårlig. Foto: Foto: Cornelius Poppe/Scanpix

Publisert Oppdatert

432 svensker som ønsker å slutte å snuse, skal nå teste preparatet Champix, skriver Svenska Dagbladet.

Medisinen ble opprinnelig fremstilt for personer som ønsker å stumpe røyken. Nå vil man altså finne ut om snuserne klarer å droppe prisen om de tar de samme tablettene.

Selvmordstanker

Hvis undersøkelsen viser gode nok resultater, kan også nordmenn bli anbefalt Champix. Nordmenn bruker allerede Champix ved røykeslutt.

- 40 000 nordmenn som ønsker å slutte å røyke, har brukt Champix, sier kommunikasjonssjef Hans Petter Strifeldt i Pfizer i Norge til klikk.no.

Champix har vært omstridt fordi det har blitt rapportert om uvanlig mange bivirkninger, blant annet depresjon og selvmordstanker.

REGISTRERER ALVORLIGE BIVIRKNINGER: I Norge er det registrert 54 bivirkninger, 24 av dem alvorlige etter bruk av Champix.

REGISTRERER ALVORLIGE BIVIRKNINGER: I Norge er det registrert 54 bivirkninger, 24 av dem alvorlige etter bruk av Champix. Foto: FOTO: Pfizer

54 bivirkninger

Aldri før har noe legemiddel fått så mange rapporter om negative effekter i USA som Champix. På tre måneder kom det inn over 1000 rapporter. Gjennomsnittet for de 35 neste preparatene som fikk flest rapporter, lå på 100.

- Av alle rapportene som kommer inn, trenger ikke alle bivirkningene å ha med legemiddelet å gjøre. Men det er viktig at alle "hendelser" med pasienter som bruker Champix blir rapportert inn, sier kommunikasjonssjefen i Pfizer.

I Norge er det til nå registrert 54 bivirkninger, og 24 av disse er alvorlige.

Høy rapportering av ulykker og skader

- Noen av de alvorlige bivirkningene er depresjon og selvmordstanker. Vi er såpass sikre på sammenhengen med legemiddelet og disse bivirkningene at vi ikke anbefaler mennesker med psykiske plager, som depresjon, å bruke Champix, sier avdelingsoverlege ved Statens legemiddelverk, Steinar Madsen, til klikk.no.

Ifølge Statens legemiddelverk i Norge er middelet koblet til uventet høy rapportering av ulykker og skader, blant annet trafikkulykker og fall.

I samråd med lege

Tap av bevissthet, forvirring, svimmelhet og muskelspasmer er symptomer som er registrert.

- Disse bivirkningene står nevnt i pakningsvedlegget, og medisinen skal tas i samråd med lege, sier Strifeldt i Pfizer.

Hvis undersøkelsen i Sverige viser gode resultater og EMEA (europeiske legemiddelmyndigheter) mener studien er godt nok dokumentert, kan Champix få en indikasjonsutvidelse, som betyr at legemiddelet også blir godkjent som preparat for å slutte og snuse.

- Men en slik prosess kan ta ett år eller mer, sier Hans Petter Strifeldt.

Skeptisk til Champix mot snus

HAR SIN PRIS: Etter at røykeloven kom har salget av snus gått opp.

HAR SIN PRIS: Etter at røykeloven kom har salget av snus gått opp. Foto: FOTO: Lise Åserud / SCANPIX

Avdelingsoverlege ved Statens legemiddelverk, Steinar Madsen, er skeptisk til utprøving av legemiddelet på snusere.

- Halvparten av de som røyker over lengre tid, får en sykdom som følge av røykingen. Derfor er det viktig å ha preparater som kan hjelpe røykere med å slutte. Snus derimot har en mye lavere helserisiko, og med alle bivirkningene som Champix gir, ville jeg være svært tilbakeholden med å anbefale medsinen til snusere, sier Madsen.

- Jeg tror det er lettere å slutte med snusen enn med røykingen. Snuserne får bare prøve og slutte av seg selv, sier Steinar Madsen.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning