Frisk lever

Både reseptfrie og reseptbelagte legemidler kan skade leveren din

Slik unngår du unødvendig belastning på leveren.

ALKOHOL: Noe av det verste du kan gjøre for leveren din, er å drikke mye alkohol.
ALKOHOL: Noe av det verste du kan gjøre for leveren din, er å drikke mye alkohol. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox
Sist oppdatert

- Leveren er et livsviktig organ du ikke kan leve uten. Den har betydelig kapasitet og evne til å regenerere, men kapasiteten er likevel ikke ubegrenset, sier dr. Fedon Lindberg.

- Leveren avgifter stoffer som tarmens bakterieflora produserer, såkalte endotoksiner, samt restavfall av hormoner og alt stoffskifte i kroppen. Sist, men ikke minst avgifter leveren såkalte eksotoksiner, som kommer fra miljøet via luft, vann og mat, sier han.

Sukker og stivelse

Det er ifølge Lindberg derfor like viktig å sørge for ikke å belaste leveren, som det er å prøve å hjelpe den med å gjennomføre sine viktige funksjoner.

- Dette kan du blant annet gjøre ved å unngå for mye sukker og stivelse. Sukker og stivelse, gjerne kombinert med ikke-essensielt fett, fører nemlig til økning i insulinutskillelsen og til nydannet fett i leveren. Det samme gjør alkohol, forklarer han.

Sluttresultatet er økt lagring av fett i leverceller og utvikling av insulinresistens og fettlever.

På sikt kan det øke risikoen for utvikling av skrumplever.

Viktige vitaminer

Også for lite omega 3, for lite antioksidantrik mat og for få byggesteiner for dannelse av kroppens egne antioksidanter i form av aminosyrer, vitaminer og mineraler, fører ifølge Lindberg til nedsatt avgiftningsevne i leveren.

- For lite vitamin B12, folat og vitamin B6 reduserer metyleringen. Dette er blant annet en prosess der kroppen bryter ned farlige, toksiske stoffer som produseres i kroppen og dermed også leverens evne til avgiftning, sier han.

Lindberg legger til at leveren også belastes når en forstyrret tarmflora fører til produksjon av slaggstoffer fra bakterier som oversvømmer leverens avgiftningskapasitet.

- Noen bakterier produserer enzymer som blant annet forstyrrer avgiftning av østrogener. Hormonene resirkuleres dermed, og leveren belastes enda mer mens risikoen for østrogenavhengig kreft øker, sier han.

En myte

Hva du spiser og drikker er med andre ord viktig for at leveren skal kunne utføre sine viktige oppgaver, men at mat og drikke kan rense leveren mener klinisk ernæringsfysiolog Mari Eskerud er en myte. 

Hun jobber ved A klinikken og skriver dessuten bloggen marieskerud.com. 

Eskerud påpeker at leverens funksjoner faktisk er å avgifte kroppen.

- Så med mindre du har blitt forgiftet og må ha behandling på sykehus, klarer kroppen din å skille ut ugunstige stoffer helt på egenhånd, sier hun. 

Gift for kroppen

Hun bekrefter imidlertid at det å spise og drikke feil for leveren er fullt mulig, og av og til må de ugunstige stoffene ut.  

Mat som er bra for leveren

  • Fargerike grønnsaker og bær
  • Kaffe og te
  • Krydder og urter
  • Myseprotein fra melk, yoghurt eller kefir
  • Belgfrukter
  • Frø og nøtter
  • Havrekli
  • Husk (loppefrøskall)
  • Fet fisk

Kilde: Fedon Lindberg

- Det verste du kan gjøre mot leveren din er å innta for mye alkohol over lang tid. Siden det er leveren som står for avgiftning, og alkohol faktisk er en gift for kroppen, kan for mye alkohol over tid gi leverskade, sier hun.

Hvor mye som er for mye vil avhenge av blant annet genetiske faktorer.

- Men det er alkoholikere og stordrikkere som er mest utsatt for alkoholindusert leverskade, sier hun.

Mye sukker

Videre kan det å spise for mye være skadelig.

- Hvis du har for høyt energiinntak over tid, det vil si at du har vektøkning over flere år, kan du få det som kalles fettlever. Her er overvekt og diabetes 2 disponerende faktorer, sier Eskerud.

Hun bekrefter at det er høyt energiinntak, og da spesielt høyt sukkerinntak, som er ugunstig for leveren din.

- Leveren omdanner nemlig overskuddssukker til fett som kan hope seg opp i leveren og gjøre at den fungerer dårligere, sier hun.

Skadelige medisiner

Det er imidlertid ikke bare mat og drikke som virker belastende på leveren.

Også medisiner kan være skadelig.

- Dette gjelder både reseptfrie og reseptbelagte legemidler, og spesielt viktig er det å nevne paracetamol. Selv i små doser kan dette legemiddelet skade leveren dersom det brukes hyppig, sier Lindberg. 

Denne effekten kan imidlertid motvirkes ved å ta tilskudd av N-acetylcystein som selges reseptfritt på apoteket i Norge.

- For øvrig anbefaler jeg å velge økologisk når du kjøper matvarer som er spesielt belastet. Det gjelder meieriprodukter og en del frukt og grønt,  blant annet epler, fersken, paprika, jordbær, salat og druer, sier han.

Ikke dokumentert

Til tross for at det selges en rekke produkter som visstnok skal være bra for leveren din, kjenner ikke Eskerud til noen som faktisk har dokumentert effekt.

Hun vet heller ikke om noen matvarer som påvirker leveren til å fungere bedre.

- Det beste du kan gjøre for leveren din er derfor å leve sunt og unngå de produktene som skader den. Et sunt kosthold med mye frukt og grønnsaker, passe mye fett og sukker, nok vann, moderate mengder alkohol og et balansert energiinntak er gunstig hvis du vil unngå å skade leveren, sier hun.

Eskerud fraråder for øvrig tilskudd som påstår at de skal hjelpe leveren, da det de siste årene har vært enkelte tilfeller av helsekosttilskudd som har gitt leverskader.

Denne saken ble første gang publisert 13/06 2017, og sist oppdatert 16/06 2017.

Les også