SKADELIG: Langvarig, høyt forbruk av smertestillende medisiner kan gi leverskader og overdosedødsfall.

SKADELIG: Langvarig, høyt forbruk av smertestillende medisiner kan gi leverskader og overdosedødsfall. © Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Smertestillende

Reseptfritt – ikke risikofritt

Hvert år meldes det om dødsfall og alvorlig sykdom etter feilbruk av reseptfrie midler.

Feil bruk av reseptfrie smertestillende kan gi leversvikt, nyresvikt, hjertesvikt og, i verste fall, død.

Seigpining

Det skjer sjelden i Norge, noe oftere i utlandet, at folk dør av overdoser med paracetamol.

– Det er en langsom og pinefull forgiftningsprosess, advarer avdelingsoverlege ved Statens Legemiddelverk Steinar Madsen.

Kanskje dør én uheldig nordmann i året på denne måten.

Kvinner er storforbrukere

Langvarig, høyt bruk, derimot, er adskillig mer vanlig – og kan gi leverskader.

Hvert femte tilfelle av tablettforgiftning skyldes paracetamol i reseptfri form – og 76 prosent av de forgiftede er kvinner.

Steinar Madsen
MAKS SEKS OM DAGEN: - Tre gram eller seks tabletter er maks dagsdose av vanlige smertestillende tabletter uten resept, sier Steinar Madsen i Legemiddelverket. © Foto: Legemiddelverket

Ofte unge kvinner, viser statistikken.

I verste fall og veldig ofte blir skadene langvarige – kanskje kroniske.

– Enkelt å unngå overdose

– Men det er veldig lett å unngå overforbruk, mener Steinar Madsen.

– Det er bare å huske at de vanlige tablettene inneholder 0,5 gram av virkestoffet og at 3 gram eller seks tabletter er maks dagsdose. Sammenhengende bruk i mer enn sju dager bør unngås, sier han.

Dramatisk økning

De siste 20 årene har det vært en jevnt, stigende økning i bruken av reseptfrie, smertestillende midler. Spesielt har bruken av paracetamol- og ibuprofenprodukter økt dramatisk.

– Det er viktig å huske at alt som har en virkning, også har en bivirkning, understreker Madsen.

Feil bruk

Illustrasjonsfoto

De 7 virkestoffene

Disse sju virkestoffene går igjen i en rekke reseptfrie preparater:

Acetylsalisylsyre: I tillegg til å virke mot smerte og feber, er dette preparatet også blodfortynnende. Finnes i Dispril, Albyl E, Novid, Aspirin, Bamycor, Globentyl og Globoid. Skal ikke brukes hvis du har aktivt magesår, eller astma og allergi, eller når man går på blodfortynnende midler.

Paracetamol: Finnes i Panodil, Paracet, Paracetamol, Pamol og Pinex. Bør ikke brukes ved leverbetennelse og mononukleose (kyssesyke) fordi dette også kan føre til mild leverbetennelse.

Ibuprofen: Hører til gruppen ikke-stereoidé antiinflammatoriske midler (NSAID) sammen med naproksen, diklofenak og ketoprofen – og virker febernedsettende, smertestillende og betennelsesdempende. Finnes i Ibux, Ibumetin, Brufen, Ibuprofen og Ibuprox. Gir økt risiko for blødning i magesekken, samt fare for akutt nyresvikt, hodepine, tretthet, søvnløshet, uro.

Naproksen: Reseptfrie pakninger skal bare brukes mot menstruasjonssmerter. Finnes i Napren, Napren – E, Naprosyn, Ledox og Naproxen. Kan gi økt risiko for blødning i magesekken og nyresvikt, skal brukes med varsomhet ved hjerte- karsykdommer.

Diklofenak: Virker betennelsesdempende og smertestillende, brukes ved revmatiske sykdommer. Finnes reseptfritt i Voltarol. Gir økt risiko for kvalme og sure oppstøt, magesår, hodepine, svimmelhet, blodtrykksøkning, pustebesvær.

Ketoprofen: Virker betennelsesdempende og smertestillende. finnes reseptfritt som Zon – en gelé som kan smøres på huden for å lindre smerter etter overfladiske støt og slag. Gelen kan gi utslett og eksem, samt lysømfintelighetsreaksjoner.

Fenazonkoffein: Virker mot smerter, men ansees ikke lenger som det beste alternativet. Koffein og Fenazon kan gi hodepine, kvalme, uro, søvnløshet, hyppig vannlating, økt produksjon av magesyre, økt risiko for allergiske reaksjoner, nyrekomplikasjoner.

Økningen skyldes blant annet at det reseptbelagte Vioxx-preparatet, som holdt betennelser i muskler og ledd i sjakk, er fjernet fra markedet på grunn av bivirkninger.

– Da kan Paracet eller Ibux være et greit alternativ, sier Madsen, som mener at de fleste nordmenn følger bruksanvisningen for reseptfrie legemidler.

Hvor mange som bruker medisinene feil, har man ikke sikre tall på.

Alvorlige leverskader

Paracetamol, som man finner i Panodil, Paracet, Pamol og Pinex, er det mest vanlige middelet mot feber og smerte. Tatt på foreskreven måte er det et medikament med få bivirkninger; man kan for eksempel amme – og også kjøre bil – med foreskrevne mengder paracetamol innabords.

Men overdoser kan gi alvorlige leverskader – i verste fall med dødelig utgang. Da er det snakk om å kjøre i seg 20 tabletter (10 gram) eller mer på én gang.

Finnes motgift

Er uhellet ute, hjelper det ikke å stikke fingeren i halsen eller å prøve å nøytralisere med melk – i alle fall hvis det er gått noe tid.

Virkestoffet tas raskt opp i magesekken og går rett i blodbanene. Alle som har tatt en overdose av paracetamol, må umiddelbart kontakte lege eller sykehus. Det finnes motgift som kan hindre leverskade.

Dersom man ikke får motgift, kan leveren bli alvorlig skadet på under to døgn.

Hodepine av hodepinetabletter

Hvor merkelig det enn høres, man kan få dundrende hodepine av hodepinetabletter dersom man bruker dem lenge og ofte nok.

– Hodepine på grunn av medikamentoverforbruk kan også bli tilbakevendende og kronisk – og det kan føre til avhengighet av smertestillende medisiner, påpeker Madsen.

Les også: Unngå medisintabbene

– Er man avhengig av å bruke et medikament jevnlig, skal man snakke med fastlegen. Da er det ikke sikkert at den reseptfrie løsningen er bra nok. Da må man kanskje gå over på mer spesifikk og reseptbelagt medikasjon, presiserer avdelingsoverlegen.

– Sjekk styrken

Til sammen får vi kjøpt en rekke ulike merker i butikken som samlet inneholder virkestoffene paracetamol, ibuprofen, fenazonkoffein, acetylsalisylsyre, diklofenak, ketoprofen og naproksen – og vi får også kjøpt medikamentene i form av tabletter, brusetabletter, stikkpiller og gelé.

NØDHJELP: Har du fått i deg for store doser smertestillende og/eller frykter skadevirkninger, ta øyeblikkelig kontakt med GIFTINFORMASJONSSENTRALEN, tlf. 22 59 13 00 (hele døgnet).

Det man får kjøpt reseptfritt på apotek i Europa, er i utgangspunktet trygg vare hvis det brukes som anbefalt, men Madsen råder likevel til forsiktig bruk av produkter med høyere styrkegrad.

Se opp for Ibux

Ibuprofen – som er virkestoffet i Ibux har andre virkninger enn paracetamol. Reseptfrie Ibux kan for eksempel føre til magesmerter og mageblødninger, men også hodepine og tretthet hvis man bruker det jevnlig over lang tid.

Dessuten bør kvinner unngå ibuprofen-produkter dersom man prøver å bli gravid. Ibuprofen kan redusere sjansen for graviditet. Ibuprofen skal heller ikke brukes de siste tre månedene av svangerskapet. Det samme gjelder virkestoffet naproksen.

Ingen kur mot bakrus

Hvis du har bakrus, bør du holde seg langt unna smertestillende preparater som inneholder acetylsalisylsyre.

I verste fall kan det føre til magesår eller mageblødning.

Les også: Advarer mot smertestillende dagen derpå

Nytt middel

Det er kommet et helt nytt smertedempende middel i den reseptfrie familien – Voltarol mot muskel og leddsmerter, som inneholder virkestoffet diklofenak.

– Bruk av store doser diklofenak over lengre tid kan gi økt risiko for hjerteinfarkt og hjerneslag, advarer Steinar Madsen.

OBS! Blodfortynnende

Husk!

Her er tre tommelfingerregler for all bruk av reseptfrie, smertestillende preparater:

 1. Bruk aldri større doser enn det som står på pakken.
 2. Har ikke medikamentet den ønskede virkningen, så ikke begynn å blande og eksperimentere.
 3. Gå til legen og få noen medisiner som virker bedre.

Mange pasienter som har hjertesykdom, bruker en liten dose acetylsalisylsyre for å tynne ut blodet. Dette skal man heller ikke kombinere med ibuprofenprodukter, da denne blandingen faktisk kan motvirke den blodfortynnende effekten av acetylsalisylsyre.

– Alle som bruker blodfortynnende midler slik som albyl E eller Marevan, bør snakke med legen for å få råd om hvilke reseptfrie legemidler de kan bruke, sier Madsen.

Les mer:

Klikk Helse

Kommentarer:

Trude Susegg Redaktør Helse

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar og hjelper oss å bli bedre!

Treningsvideoer

Hemmeligheten bak en fin rumpe er både rask og gratis

Du er i gang på ett minutt hvis du ser...

Se video

Slik blir rumpa sterk og strøken

Still deg opp på alle fire.

Se video

Tråkk deg til stram rumpe

Bruk kjøkkenkrakken og sett i gang.

Se video

Utfall gir struttende lår og rumpe

Lår og rumpe får kjørt seg...

Se video

Rumpa du drømmer om

Slik får du den i sommer.

Se video

Enkel øvelse med ullsokker på hendene

Skliøvelsen som styrker mage og rygg.

Se video

Øvelsen som gir en snerten rumpe

Øvelsen er effektiv for både...

Se video

På forsiden av Medikamenter

Cannabis blir farligere

Risikoen for psykose fra hasj er blitt høyere

Kjemiske endringer gjør at cannabisbruk får stadig mer alvorlige konsekvenser.

Dette bør du vite om p-piller

Vi knuser mytene om p-piller

Noen myter om p-piller er sanne. Sjekk hvilke.

KVINNESYKDOMMER: Heldigvis er det mye du kan gjøre selv for å forebygge de mest alvorlige kvinnesykdommene.=

Kvinner merker ikke sykdommen slik menn gjør

En av de mest alvorlige folkesykdommene kan ha skjulte tegn.

Mest leste saker på klikk.no

artikkel bilde

Dette er langt verre enn matforgiftning

Det er mye rart du kan ta med deg hjem fra utlandet. Disse sykdommene bør du unngå.

henter innhold

Tjenester fra klikk.no

Denne siden er en del av Klikk.no

Redaktør Helse:

 • Leder digitale medier:

  Tore A. Godager

 • Redaktør (konst.):

  Andreas H. Carlsen

 • Ansvarlig redaktør:

  Elisabeth Lund-Andersen

 • Kontakt oss:

  Klikk her

Mest leste på Medikamenter

Sånn går det når du blander alkohol og penicillin

Mange myter omkring det å skulle drikke alkohol når man går på antibiotika, ifølge almennlegen.

Kjøre i morgen? Så mye kan du drikke i kveld

Kommer blant annet an på vekt og størrelse.

Snittalderen er 51 år, men de første tegnene kan komme allerede i 30-årene

Det er én ting som virkelig hjelper mot plagene.