Young man holding neck, furrowing brow=

SMERTESTILLENDE: Et nytt stoff som er åtte ganger sterkere enn morfin er oppdaget. © Alix Minde/Colourbox

Et nyttig smertestillende stoff som virker sterkere og lenger enn morfin, og som muligens ikke har noen bivirkninger, er oppdaget.

Stoffet er et enzymprotein som er opptil åtte ganger mer effektivt enn morfin, opplyser en artikkel i tidsskriftet Neuron.

Effekt i tre døgn

Forsøksmus fikk det sprøytet inn i ryggkanalen, og effekten holdt seg i tre døgn. Virkningen av morfin er til sammenlikning bare fem timer.

Musene fikk ingen påvisbare bivirkninger av det smertestillende stoffet, som ennå ikke er testet på mennesker.

Les også:

Morfin i smertebehandlingen

Smertestillende uten steroider (NSAIDs)

Forsket i 30 år

Det er en finskamerikansk forskergruppe ved Carolina-universitetet og Helsingfors-universitetet som har oppdaget stoffet. Den finske professoren Pirkko Vihko har forsket på det såkalte pap-enzymet i mer enn 30 år og er svært entusiastisk over oppdagelsen.

Siden så mange mennesker lider av smerter, rår det stor kommersiell interesse for nye og mer effektive smertestillende midler.

Les mer:

Advarer mot smertestillende dagen derpå

Klikk/helse

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!

Vaksiner på reise

Disse vaksinene trenger du på ferie

Legg inn reisemål og type reise under, og få oversikt over hva du trenger av vaksiner. Kalkulatoren er basert på Folkehelseinstituttets anbefalinger.