432 svensker som ønsker å slutte å snuse, skal nå teste preparatet Champix, skriver Svenska Dagbladet.

Medisinen ble opprinnelig fremstilt for personer som ønsker å stumpe røyken. Nå vil man altså finne ut om snuserne klarer å droppe prisen om de tar de samme tablettene.

Selvmordstanker

Hvis undersøkelsen viser gode nok resultater, kan også nordmenn bli anbefalt Champix. Nordmenn bruker allerede Champix ved røykeslutt.

- 40 000 nordmenn som ønsker å slutte å røyke, har brukt Champix, sier kommunikasjonssjef Hans Petter Strifeldt i Pfizer i Norge til klikk.no.

Champix har vært omstridt fordi det har blitt rapportert om uvanlig mange bivirkninger, blant annet depresjon og selvmordstanker.

REGISTRERER ALVORLIGE BIVIRKNINGER: I Norge er det registrert 54 bivirkninger, 24 av dem alvorlige etter bruk av Champix. © FOTO: Pfizer

54 bivirkninger

Aldri før har noe legemiddel fått så mange rapporter om negative effekter i USA som Champix. På tre måneder kom det inn over 1000 rapporter. Gjennomsnittet for de 35 neste preparatene som fikk flest rapporter, lå på 100.

- Av alle rapportene som kommer inn, trenger ikke alle bivirkningene å ha med legemiddelet å gjøre. Men det er viktig at alle "hendelser" med pasienter som bruker Champix blir rapportert inn, sier kommunikasjonssjefen i Pfizer.

I Norge er det til nå registrert 54 bivirkninger, og 24 av disse er alvorlige.

Høy rapportering av ulykker og skader

- Noen av de alvorlige bivirkningene er depresjon og selvmordstanker. Vi er såpass sikre på sammenhengen med legemiddelet og disse bivirkningene at vi ikke anbefaler mennesker med psykiske plager, som depresjon, å bruke Champix, sier avdelingsoverlege ved Statens legemiddelverk, Steinar Madsen, til klikk.no.

Ifølge Statens legemiddelverk i Norge er middelet koblet til uventet høy rapportering av ulykker og skader, blant annet trafikkulykker og fall.

I samråd med lege

Tap av bevissthet, forvirring, svimmelhet og muskelspasmer er symptomer som er registrert.

- Disse bivirkningene står nevnt i pakningsvedlegget, og medisinen skal tas i samråd med lege, sier Strifeldt i Pfizer.

HAR SIN PRIS: Etter at røykeloven kom har salget av snus gått opp. © FOTO: Lise Åserud / SCANPIX

Hvis undersøkelsen i Sverige viser gode resultater og EMEA (europeiske legemiddelmyndigheter) mener studien er godt nok dokumentert, kan Champix få en indikasjonsutvidelse, som betyr at legemiddelet også blir godkjent som preparat for å slutte og snuse.

- Men en slik prosess kan ta ett år eller mer, sier Hans Petter Strifeldt.

Skeptisk til Champix mot snus

Avdelingsoverlege ved Statens legemiddelverk, Steinar Madsen, er skeptisk til utprøving av legemiddelet på snusere.

- Halvparten av de som røyker over lengre tid, får en sykdom som følge av røykingen. Derfor er det viktig å ha preparater som kan hjelpe røykere med å slutte. Snus derimot har en mye lavere helserisiko, og med alle bivirkningene som Champix gir, ville jeg være svært tilbakeholden med å anbefale medsinen til snusere, sier Madsen.

- Jeg tror det er lettere å slutte med snusen enn med røykingen. Snuserne får bare prøve og slutte av seg selv, sier Steinar Madsen.

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!

Vaksiner på reise

Disse vaksinene trenger du på ferie

Legg inn reisemål og type reise under, og få oversikt over hva du trenger av vaksiner. Kalkulatoren er basert på Folkehelseinstituttets anbefalinger.