- Mellom 40 og 50 pasienter i Stockholm og Malmø har fått prøve en ny vaksine mot Alzheimers sykdom, og resultatene er lovende, sier professor Bengt Winblad ved Karolinska instituttet til NRK.

I dag finnes det kun bremsemedisiner, medisiner som kan forsinke utviklingen av Alzheimers, men ingen vaksine som kan stanse sykdommsutviklingen.

Nå har svenske forskere ved Karolinska instituttet tro på at deres nye vaksine kan være et gjennombrudd i behandlingen.

Trigger immunforsvaret

Pasienter med Alzheimers produserer store mengder av et slaggprodukt, som legger seg som dødelig plakk rundt hjernecellene.

Et protein kalt beta-amyloid lager plakket, og vaksinen har i seg små biter av proteinet som forårsaker sykdommen. Målet er å få pasientens eget immunforsvar til å bryte ned proteinet.

Neste skritt blir å undersøke hjernen til forsøkspersonene, for å se om plakkdannelsen har stanset opp. Psykologer skal også teste forsøkspersonene for å se om vaksinen har stanset forverringen av deres demens.

Ingen bivirkninger

- Ingen av forsøkspersonene har fått noen alvorlige bivirkninger, forteller Bengt Winblad til NRK.

For sju år siden ble en annen vaksine prøvd ut på 300 pasienter, men det gikk galt.

Over 20 fikk hjernehinnebetennelse. Det problemet er løst med denne vaksinen, mener forskerne på Karolinska instituttet.

Ny behandling om fem år

- Om fem år tror jeg at en ny behandling av Alzheimers kan være klar, sier professoren.

Tidligere fiskerminister Jan Henry T. Olsen gikk ut i media tidligere i år og fortalte at han er rammet av sykdommen.

Skuespiller Lars Andreas Larsen sto fram med Alzheimers i fjor.

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!

Vaksiner på reise

Disse vaksinene trenger du på ferie

Legg inn reisemål og type reise under, og få oversikt over hva du trenger av vaksiner. Kalkulatoren er basert på Folkehelseinstituttets anbefalinger.