Det finnes kjerringråd mot de aller fleste plager, også de som oppstår om sommeren.

Selv om det beste selvfølgelig er å prøve å unngå sommerplagene, så er det greit å vite hva du skal gjøre om uhellet inntreffer.

Skal vi tro de gamle rådene, kan en flaske eddik være greit å ha i nærheten hvis du får vepsestikk eller kommer nær trådene til en brennmanet, og et beger med yoghurt naturell er tingen hvis du er solbrent.

Ole Martin Rørdam, spesialist i hudsykdommer ved Dr. Rørdams Klinikk i Trondheim og forsker ved Universitetet i Madrid, er imidlertid ikke overbevist.

Ikke dokumentert

Både han og Eirik Rustan, farmasøyt i Apotek 1, mener det er bedre å sverge til tiltak med dokumentert effekt.

- Med unntak av aloe vera mot myggstikk, kan jeg ikke anbefale noen kjerringråd mot sommerplager. For det første er ikke effekten dokumentert, og for det andre er ikke disse produktene beregnet på eller godkjent for hud, sier Rustan.

Han legger til at det derimot finnes gode produkter på apoteket, som både har dokumentert effekt og er beregnet for behandling av de ulike plagene.

Har du et kjerringråd du mener fungerer mot sommerplager? Legg det gjerne igjen i kommentarfeltet!

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!

Vaksiner på reise

Disse vaksinene trenger du på ferie

Legg inn reisemål og type reise under, og få oversikt over hva du trenger av vaksiner. Kalkulatoren er basert på Folkehelseinstituttets anbefalinger.