Sjekk om du kan ta østrogen

7 tips til en bedre overgangsalder

Mye bra med hormonbehandling, mener eksperter - sjekk rådene.

HORMON: Østrogen kan lette plagene med overgangsalderen.
HORMON: Østrogen kan lette plagene med overgangsalderen. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox.com
Sist oppdatert

Statens anbefalinger

I Statens legemiddelverks anbefalinger for forskrivere (2005) heter det at:

«For behandling av menopausale symptomer (klimakteriske plager) som negativt påvirker livskvaliteten, er nytte-risikoforholdet ved hormonsubstitusjonsbehandling positivt. Likevel skal laveste effektive dose benyttes over kortest mulig tidsperiode.

Avgjørelsen om å starte behandling skal tas på individuell basis etter at kvinnen er informert om fordeler og ulemper.

Behandlingen skal revurderes minst én gang årlig i lys av ny kunnskap og eventuelle endringer i kvinnens risikofaktorer. Hos pasienter med osteoporose kombinert med menopausale symptomer er det indikasjon for hormonsubstitusjonsbehandling.»

Noen bør holde seg unna østrogentilskudd i overgangsalderen. Men det gjelder slett ikke alle.

Når kroppen slutter å produsere østrogen selv, betyr det hetetokter, svettetokter og tørre slimhinner. Noen får kraftige plager, andre får mindre. Noen kommer i overgangsalderen allerede i 30-årene.

Felles for alle plagene er at de kan lindres ved å tilføre kroppen østrogen som tilskudd.

Salget halvert

Dette var vanlig behandling for de fleste for en del år siden, men de siste ni årene er salget av østrogenpreparater i Norge mer enn halvert.

Årsaken er er blant annet den omfattende amerikanske forskningsstudien om kvinner i overgangsalderen, Women's Health Initiative (WHI), som påviste flere farer og bivirkninger ved inntak av syntetiske østrogen/progesteronpreparater.

Økt risiko for brystkreft, hjerte- og karsykdommer og slag skremte kvinner fra å bruke østrogen.

- Svært trygt

Dette er synd for dem som virkelig er plaget, mener gynekolog Åsle-Marit Ullern ved Femina Spesialistsenter i Oslo.

- Østrogenbehandling for ellers friske kvinner er svært trygt. Det er tryggere dess yngre man er, men i aldersgruppen opp til 60 år kan de fleste vurderes for hormonsubstitusjon. Unntak er de med brystkreft eller kjent risiko for blodpropp, sier Ullern.

Brystkreft

Det som har vist seg å gi økt risiko for sykdom, er ifølge Ullern følgende:

Riskoen for brystkreft øker ved kombinert østrogen- og gestagenbehandling etter tre til fem år. Det viser data fra WHI-studien. Økningen er på åtte tilfeller per 10 000 brukere per år.

Ren østrogenbehandling gir trolig ingen økt risiko.

- Alle som har sin livmor i behold, må bruke gestagen for å motvirke den negative effekten av østrogen på livmorslimhinnen. Så får hver og en gjøre seg opp en mening om det er en liten eller en stor risikoøkning i forhold til den positive effekten av hormonbehandling, sier Ullern.

Hjerte- og karsykdommer

Risikoen for hjerte- og karsykdommer og slag øker hos kvinner over 60 år ved bruk av hormonbehandling.

- Hos yngre kvinner tror man det kan virke motsatt, det vi si forebyggende. Det er likevel ikke nok data til at man anbefaler hormoner som forebyggende medisin til dem som er mest utsatt for slag og hjerte- og karsykdommer, sier gynekologen.

I store undersøkelser er både dødelighet og sykelighet redusert hos kvinner mellom 50 og 60 år som bruker hormoner, i forhold til dem som ikke bruker det, forteller Ullern.

Likevel er holdningen fortsatt at hormoner ikke skal tilbys til kvinner som ikke har noen plager i overgangsalderen.

Man må også vurdere hormontilskudd som prevensjon også etter 40.

Alternativ til østrogen

Dette er overgangsalderen:

Alle kvinner kommer i overgangsalderen, for de aller fleste skjer det i 45-55-årsalderen. Dette skyldes eggstokksvikt. Det vil si tidspunktet da det ikker flere egg igjen. Dermed oppstår et fall i hormonproduksjonen i eggstokkene, som lager testosteron, progesteron (gestagen) og østrogen. Dette markerer dermed slutten på kvinnens fruktbare periode.

Når hormonproduksjonen faller, kan det oppstå en rekke plager. De vanligste er:

Hetetokter, svettetokter, søvnløshet.

Psykologiske plager som humøsvingninger, irritabilitet, lavt energinivå, tretthet, utmattelse og depresjon.

Tørrhet i skjeden, manglende sexlyst.

Kilde: overgang.no

Lege Bernt Rognlien ved Balderklinikken i Oslo har lenge interessert seg for soya som alternativ til hormonbehandling i overgangsalderen.

- Soyaplanten inneholder naturlige fytoøstrogener som kan etterligne effekten av kunstig fremstilte hormoner - uten de farlige bivirkningene til hormonpreparatene, sier han.

Han mener derfor at et kosthold med mye soya, eller et kosttilskudd med innhold av soya, kan gi lindring av de typiske plagene ved kvinnelig overgangsalder.

- Soya inneholder isoflavoner, som har en østrogenlignende effekt og kan påvirke sentralnervesystemet. Disse stoffene reduserer plager som hetetokter, og gir samtidig beskyttelse mot sykdommer som hjerte- og karsykdom eller brystkreft, sier Rognlien.

Ser til Japan

Rognlien peker på at denne effekten er tydelig i store deler av Asia, hvor de har mye mer soya i kostholdet enn i Vesten. På øya Okinawa lever befolkningen mye lenger enn oss.

- I Japan, for eksempel, er problemer med hjerte- og karsykdommer, brystkreft og benskjørhet mye mindre utbredt enn her, sier han, og legger til at soyaprodukter ikke er den eneste måten å takle overgangsplager på uten å bruke hormontilskudd.

- Like viktig er det også å tilpasse livsstilen slik at kroppen er best mulig rustet til å møte de forskjellige plagene. Da reduseres også risikoen for flere kreftformer som rammer mange kvinner i og etter overgangsalderen, sier han.

Nok søvn

Han peker på at det er viktig å sikre seg nok søvn.

- God nattesøvn har jo også betydning for andre problemer, som brystkreft eller overvekt, sier han.

Men han trekker også fram andre forhold som vil gjøre overgangsplagene mindre:

- I tillegg vil regelmessig mosjon, et moderat forbruk av alkohol og et sunt kosthold være til stor hjelp, understreker han.

Trening gir dokumentert mindre risiko for brystkreft.

Hjelp deg selv

Her er rådene som gir deg en bedre overgangsalder:

Aldri så galt

Strever du med hetetokter og andre overgangsplager, kan du i alle fall glede deg over denne forskningsnyheten: Din risiko for å utvikle brystkreft er mindre enn om du ikke hadde disse plagene.

Det er forskere ved Fred Hutchinson Cancer Research Center i USA som har funnet ut at kvinner med hetetokter og andre overgangsaldersymptomer har 50 prosent lavere risiko for å utvikle brystkreft sammenlignet med kvinner som ikke har opplevd slike symptomer. Den beskyttende effekten syntes å være bedre desto større go langvarige plager av hetetokter og andre overgangssymptomer kvinnen opplevde. Faktisk var det slik at de kvinnene som hadde de verste hetetoktplagene, det vil si de som våknet om natten av hetetokter, hadde spesielt lav risiko fo rå utvikle brystkreft.

1. Mosjon: Sørg for å få regelmessig mosjon. Studier viser at kvinner som er aktive, synes å ha færre symptomer i overgangsalderen. Trening er viktig, ikke bare for lindring av kortsiktige plager, men også for å få beskytte kroppen mot hjertesykdom og benskjørhet.

2. Livsstil: Når hormonproduksjonen avtar, øker dessverre risikoen for både hjertesykdom og benskjørhet. Det er derfor viktig å fokusere på en livsstil som kan beskytte mot disse alvorlige lidelsene. Et kosthold rikt på fet fisk, kalsiumrike matvarer som meieriprodukter og grønne grønnsaker, frukt og grove kornprodukter er positivt.

3. Soyarik mat: Asiatiske kvinner rapporterer også sjelden om hetetokter i overgangsalderen. Det asiatiske kostholdet med mye planteøstrogener får ofte æren for det. Mat som er rik på slike stoffer, er soyabønner, belgfrukter, helkorn og bær.

4. Nok vann: Å drikke nok vann er også lurt. Vann holder på varmen og virker temperaturregulerende på kroppen. Får du i deg nok vann, hjelper du kroppen til å håndtere plutselige temperatursvingninger. Vann er også viktig for at huden skal beholde gløden. Drikk gjerne minst to liter om dagen.

5. Stress ned! Stress kan nemlig føre til at de ubehagelige symptomene på overgangsalder blir enda kraftigere. Lær deg gjerne en avslapningsteknikk. Pusteøvelser er utmerket. Legg deg ned med bena plassert høyt, pust dypt og langsomt og kjenn hvordan kroppen slapper av.

6. Unngå bilringen. Når produksjonen av østrogen avtar, følger gjerne den mannlige tendensen til å legge på seg rundt livet. Det beste rådet for å motvirke dette, er å trene en kombinasjon av styrke og kondisjon, og ha et kosthold uten mye raske karbohydrater (sukker, mel, pasta, poteter og ris).

7. Lokalt østrogen. Er du plaget av tørre slimhinner i skjeden, kan dette enkelt hjelpes ved bruk av lokalt østrogen. Vagifem fås på resept, og Ovesterin fås uten resept.

Trykk her og følg Klikk Helse på Facebook

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få ukentlige oppdateringer på epost

Les også:

Slik vet du at du er i overgangsalderen

Derfor lukter menn søtt

Ny pille kan tenne gnisten

Rune fikk brystkreft

Denne saken ble første gang publisert 18/08 2011, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også