Magetrøbbel på reise

Ikke la utenlandsturen gå i dass

Mat fra gatevogner kan være bedre enn mat på fine hoteller.

DIARÉ: Ikke tilbring ferien på toalettet.
DIARÉ: Ikke tilbring ferien på toalettet. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox.no
Sist oppdatert

Ekspertene:

Gunnar Hasle er spesialist i infeksjonsmedisin og en av Norges fremste eksperter på reisemedisin. Hasle driver Reiseklinikken i Oslo.

- Det er ikke vesentlig mer farlig å spise mat fra en gatevogn enn fra en fin restaurant, hvis bare maten er helt nystekt og rykende varm, sier lege Gunnar Hasle.

Det man må passe på, er at maten er helt gjennomstekt.

80 grader

- Bakterier og virus blir nemlig drept ved 80 grader. Det eneste som ikke dør ved koking og steking, er giftstoffer som forårsaker akutt matforgiftning, forteller Hasle.

Han oppfordrer nordmenn på ferie til å bruke sansene aktivt når de får servert mat.

- Mat som lukter godt, ser bra ut og smaker bra, er som regel også det, sier han.

- Jeg har hørt mange som ble syke, si at de vet hvilket måltid de ble syke av. Det betyr at det var noe ved maten som gjorde at de skjønte at den ikke var helt bra. Så hold sansene åpne, råder Hasle.

Her blir vi syke

De aller fleste nordmenn som reiser til sydligere strøk, reiser til middelhavsland som Spania, Italia og Hellas. Her er det relativt få som blir syke med turistdiaré, ifølge Hasle.

- I Tyrkia, India, Mexico, Egypt og andre land i Nord-Afrika er risikoen langt høyere, sier han.

Latin-Amerika, Afrika og Asia (utenom Japan) gir høy risiko for turistdiaré. Ifølge Reiseklinikken er det omtrent 30 prosent av de som drar hit som blir syke i løpet av en to ukers ferie.

Noen typer mat er den sikre veien til å bli syk.

Frukt og grønnsaker

Hva er turistdiaré?

Turistdiaré er en samlebenevnelse for diaré som erverves på utenlandsreiser, uten sammenlikning den hyppigste helseplagen blant turister.

Det vanlige forløpet er løse avføringer, magesmerter og varierende grad av feber noen få dager etter smittetidspunkt. Det hele går vanligvis over i løpet av 3-4 døgn, men sykdomsbildet kan hos noen være langt alvorligere og mer langvarig. Hos enkelte personer med alvorlige grunnsykdommer kan turistdiaré få et alvorlig forløp.

Årsaken til denne vanlige formen for turistdiaré er som oftest en bakteriell tarminfeksjon. Hyppigst er toksinproduserende E. coli (Escherichia coli) den ansvarlige bakterien, noe sjeldnere salmonella-, campylobacter- eller shigellabakterier.

Turister kan også bli infisert med protozoer, oftest Giardia lamblia (se giardiasis), men da er inkubasjonstiden lengre og sykdomsbildet annerledes.

Matforgiftning (akutt kvalme, oppkast, magesmerter og diaré få timer etter inntak av mat som inneholder bakterielle gifter/toksiner) er heller ikke ukjent blant turister. Sykdomsvarigheten ved matforgiftning er kort - fra timer til 1-2 døgn.

Smitten ved turistdiaré skjer gjennom inntak av kontaminert mat og drikke.

Kilde: Store Norske Leksikon

Frukt og grønt hører med til måltidet, ute som hjemme. På reise bør du imidlertid huske noen grunnregler:

  • Du kan spise frukt og grønnsaker med skall, som epler, agurk eller paprika, som du selv vasker godt i flaskevann.
  • Grønnsaker som er kokt eller stekt, kan du trygt spise hvis det er nylaget.

Styr unna:

  • Salat. Selv om den er vasket, kan den godt være vasket i springvann. Gravide bør være særlig forsiktige, for salat kan gi smitte av toksoplasmose.
  • Det er fristende å kjøpe fra bugnende grønnsaksmarkeder og frukttorg. Men gå forbi hvis du ikke kan vaske eller skrelle.

Kjøtt og fisk

  • Fisk, kjøtt og alle farseprodukter som hamburger, kjøttdeig, kjøttboller og så videre må være helt gjennomstekt eller kokt. Får du kylling som er rød ved benet, så send den ut igjen.

- Kylling skal alltid være gjennomstekt, også i Norge. Det samme gjelder farseprodukter. På biffkjøtt sitter de fleste bakteriene derimot på overflaten. Så hvis du vil at biffen skal være rød inni, vil det være ok de fleste steder. Men vil du være sikker, bør du få den gjennomstekt, sier Hasle.

- Gravide bør uansett ikke spise rått kjøtt på grunn av faren for toksoplasmose, advarer han.

  • Ikke spis lunken mat, eller mat fra buffeter som har stått ute lenge.

- Også på fine restauranter kan dette føre til at du blir syk, sier Hasle.

Ikke alle som blir syke får diaré, noen opplever å bli plaget av det motsatte, nemlig forstoppelse i ferien

Skalldyr og egg

  • Vær generelt forsiktig med skalldyr. Det skal lite til før de blir dårlige.

- Østers er verstingen blant matvarer. Selv i Europa er det risiko for å få Hepatitt A fra østers, sier Hasle.

  • Spis kun hardkokte egg. Bløtkokte egg kan være kilde til magetrøbbel.
  • Majones, som aioli, og mange desserter og glasurer er laget av rå egg.

Drikke

Du kan trygt drikke:

  • Vann eller mineralvann fra nyåpnede flasker.
  • Alkohol fra flasker/bokser som du selv åpner eller ser at blir åpnet.
  • Vann fra springen som du koker i minst fem minutter.

Hold deg unna:

  • Vann rett fra springen.
  • Isbiter. De er ofte laget av springvann.

- Generelt er mat farligere enn vann. Men vann fra springen vil ofte smake såpass mye klor at man ikke har særlig lyst på det uansett, sier Hasle.

Melk og meieriprodukter

  • Drikk bare pasteurisert melk. I noen land er upasteurisert melk vanlig. Dette kan gi trøbbel for norske mager. Pasteurisering betyr varmebehandling for å drepe bakterier og virus.
  • Vær obs på oster og yoghurter laget av upasteurisert melk. Dette er vanlig i mange middelhavsland. Disse bør holde høy kvalitet hvis du skal spise dem.
  • Iskrem fra isbarer kan være bakteriebomber. Både selve isen og beholderen for isskjeen kan flomme over av bakterier.
  • Is som er ferdigpakket fra meieriet er derimot helt greit.

Lokal mat

  • Lokalt bakverk i form av brød, rundstykker, pita eller nan er som regel greit hvis det er nystekt.
  • Styr unna kaker med fyll og krem.
  • Skal du på typisk lokale restauranter, så undersøk om det virker rent og ordentlig der. Hvis ikke, gå et annet sted.
  • Se etter lokale etablissementer med mye folk. Det er et godt utgangspunkt.

Hygiene

  • Har du ikke tilgang på vann og såpe, bruk et alkoholbasert desinfeksjonsmiddel.

Vaksine

Dukoral er en drikkevaksine mot kolera som også beskytter mot den vanligste formen for turistdiaré. Vaksinen skal tas i to doser med minst en ukes mellomrom. Den virker først en uke etter siste dose, så her gjelder det å planlegge i litt god tid. Du må ha resept av legen for å få kjøpt Dukoral. Vaksinen beskytter mot 60 prosent av alle infeksjoner forårsaket av enterotoksinproduserende E.coli (ETEC), opplyser Folkehelseinstituttet.

På noen reisemål er denne typen bakterier svært vanlig, andre steder er den mer sjelden.

- Vaksinen kan ha noe for seg når man reiser til India, Egypt eller Mexico, sier Hasle.

Når uhellet er ute

  • Har du først fått i deg noe du ikke tåler, er det lite annet å gjøre enn å vente til det går over. Men noen ting kan gjøre plagen litt mildere.
  • Sørg for å få i deg nok væske. Varer ubehaget bare kort tid, så kan du drikke flaskevann, brus eller lignende. Varer det flere dager, bør du fylle på med både salt, sukker og væske. Du kan blande ut eplemost i mineralvann (som farris). Eller du kan kjøpe ORS (oral rehydration salts), som skal blandes ut i vann. Dette er et pulver som opprettholder en god balanse mellom salt og sukker.
  • Det kan være lurt å ha med seg noe som stopper en diaré, som Imodium. Men dette vil også hindre at bakteriene kommer ut, og bør derfor bare brukes til flyturer eller andre lange transportetapper.
  • Har du blodig diaré, høy feber eller svært nedsatt allmenntilstand, må du oppsøke lege.

SKALLDYR: Vær forsiktig med skalldyr. Østers er verst.
SKALLDYR: Vær forsiktig med skalldyr. Østers er verst. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox.no

Hver tiende nordmann

Forsikringsbransjen anslår at hver tiende nordmann som ferierer utenfor Skandinavia, får diaré. Dette er også den hyppigste årsak til sykehusinnleggelser av norske turister, ifølge Europeiske Reiseforsikring. Reisende til Tyrkia utgjorde i 2010 den største gruppen henvendelser til Europeiske om diaré.

Kan få igjen ferie

Blir du syk i minst seks dager i ferien, kan du kreve å få disse feriedagene igjen senere i år, i henhold til Ferieloven. Da trenger du legeerklæring som viser at du har vært syk.

Har du reiseforsikring, vil du få dekket utgifter til behandling, og du kan få hjelp til å finne lege eller sykehus. Det er også mulig å søke om erstatning for ødelagte feriedager.

- Om man får slik erstatning, er imidlertid noe som blir vurdert i hvert enkelt tilfelle. Det kommer helt an på hvilken infeksjon det er snakk om og hvor syk man har vært, sier medisinsk ansvarlig i Europeiske Reiseforsikring, Anders Gulbrandsen.

Trykk her og følg Klikk Helse på Facebook

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få ukentlige oppdateringer på epost

LES OGSÅ:

Derfor får du diaré

Slik får du perfekt avføring

Avføringen avslører deg

Slik unngår du magetrøbbel

DO: Pass på så toalettet ikke er det eneste du får oppleve på turen.
DO: Pass på så toalettet ikke er det eneste du får oppleve på turen. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox.no

Denne saken ble første gang publisert 31/07 2011, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også