Tobakkskader

Så farlig er festrøyken

Bedre å røyke en tjuepakning på lørdag enn tre sigaretter hver dag.

FESTRØYKING: Farligere enn ikke å røyke, men bedre enn å røyke hver dag.

FESTRØYKING: Farligere enn ikke å røyke, men bedre enn å røyke hver dag. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Publisert Oppdatert

Ifølge Statistisk sentralbyrå er én av tre som røyker nå såkalte «festrøykere», det vil si at de ikke røyker daglig.

Hvor skadelig er det å røyke bare en kveld i uka, eller noen ganger i året?

Verre å røyke fast

Ifølge avdelingsoverlege Tor Ole Klemsdal ved avdeling for preventiv kardiologi, Ullevål universitetssykehus, er festrøyking mindre skadelig enn dagligrøyking.

- Det ser ut som dagligrøyking er klart mest skadelig. Det er verre å røyke tre om dagen enn en 20-pakning hver lørdag, sier Klemsdal til klikk.no.

- Når man røyker, er ikke nikotinavhengighet det eneste problemet. Man puster dessuten inn karbonmonoksid, og det er også skadelig, sier Klemsdal.

Klebrig karbonmonoksid

Karbonmonoksid, CO, tas opp i blodet og har en bindingsevne til hemoglobinet i blodet som er 300 ganger så sterk som bindingsevnen til oksygen.

- Hvis du tar en røyk klokka åtte om kvelden, kan jeg ennå se det på CO-innholdet i blodet ditt ved lunsj neste dag, sier Klemsdal.

Gjør blodet tykkere

Karbonmonoksid gjør blodet tykkere, fordi kroppen må produsere mer hemoglobin siden en ikke ubetydelig andel av hemoglobinet er opptatt med å frakte CO-molekylene rundt.

- Etter et døgn eller to er karbonmonoksidet ute av kroppen. For festrøykerne, som røyker en gang i uka eller sjeldnere, er dette en fordel, mens for dagligrøykerne betyr det at de aldri får ned CO-nivået i blodet.

Blærekreft av festrøyken

Men ufarlig er festrøyken ikke.

- Uavhengig om man røyker mye eller lite, vil røyking uansett øke risikoen for hjerte- og karsykdommer, sier fungerende avdelingsdirektør ved Avdeling tobakk i Helsedirektoratet, Hege Wang, til Kvinneguiden.no.

En gruppe forskere ved det danske Institut for Epidemiologisk Kræftforskning har konkludert med at festrøykere har høyere risiko for blærekreft og andre tobakksrelaterte kreftsykdommer enn ikke-røykere.

85 prosent blir avhengige

Et fåtall av de som røyker, er «ekte» festrøykere. Noen av dem som opplyser til Statistisk sentralbyrå at de røyker «av og til», røyker kanskje annenhver dag.

- Nikotinet har den egenskapen at bare 15 prosent av de som begynner å røyke, unngår å bli nikotinavhengige, sier Tor Ole Klemsdal.

Svekker blodårene

Ifølge en studie utført ved University of Georgia, kan selv sporadisk røyking svekke arteriene. I undersøkelsen deltok unge ikke-røykere og festrøykere.

Ultralydundersøkelser viste at festrøykerne, selv etter to dager uten røyk, hadde 36 prosent mindre utvidelse av arteriene i armene ved nedkjøling, enn ikke-røykerne. Etter to sigaretter gikk arterieutvidelsen ned med ytterligere 24 prosent for festrøykerne.

- De fleste vet at en sigarett eller to i helga ikke er bra for blodårene, men det vår undersøkelse viser, er at den nedsatte funksjonen vedvarer i uka etter, og kanskje enda lenger, sier Kevin McCully, professor i kinesiologi, ifølge Sciencecentric.com.

Ifølge tall fra Folkehelsa røyker 17,7 prosent av norske kvinner når de blir gravide, og 10 prosent røyker fremdeles når barnet er født.

Øker dødeligheten

De norske forskerne Ragnhild Hovengen og Rannveig Nordhagen ved Nasjonalt folkehelseinstitutt slår fast at av-og-til-røykingen er et voksende problem.

I en artikkel i Tidsskrift for Den norske legeforening skriver de at «selv om det er forsket lite på de ulike røykemønstrenes betydning for helsen, finnes det god dokumentasjon for dose-respons-sammenhenger med antall sigaretter som røykes og helseskade. En studie viser at av-og-til-røyking øker risikoen både for tidlig død og for hjerte- og kardødelighet blant finske menn.»

De finske forskerne konkluderer at festrøyking er mindre farlig enn daglig røyking , men at det ikke er et trygt alternativ.

Slag av passiv røyking

Tidligere forskning har vist at røykere har 47 prosent høyere risiko for å utvikle demens og 56 prosent høyere risiko for å utvikle Alzheimer enn de som aldri har røykt.

Forskere ved Harvard mener å kunne bevise at passive røykere har nærmere 72 prosent større fare for å få slag enn personer som aldri oppholder seg i nærheten av sigarettrøyk.

Les også:

Røyk deg røykfri med e-sigaretter

Menn mister håret av røyking

Sigaretter er IKKE slankende

Røyklukt hindrer boligsalg

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning