Tobakkskader

Eks-røykere like sunne som ikke-røykere

De som er røykfrie i fem år, har like lav dødelighet som de som aldri har røykt.

DET HJELPER Å STUMPE: Eks-røykere er like sunne som ikke-røykere.

DET HJELPER Å STUMPE: Eks-røykere er like sunne som ikke-røykere. Foto: FOTO: Colourbox

Publisert Oppdatert

Har du nettopp sluttet å røyke, kan denne nyheten være god motivasjon til ikke å begynne igjen.

De norske forskerne Kjell Bjartveit og Aage Tverdal har nemlig funnet ut at de som slutter å røyke, løper like lav risiko for å dø av tobakkssykdommer som personer som aldri har røykt.

Gjelder også storrøykerne

- Vi har undersøkt tre utbredte oppfatninger om røyking. Den ene sier at «jeg har røykt så lenge og så mye at det ikke hjelper om jeg slutter nå». Dette viste seg å være helt feil, sier Bjartveit.

Ifølge Helsedirektoratet planla 20 prosent av røykerne å slutte fra nyttår.

Lavere dødelighet

Forskerne har sett på helsa til over 50.000 personer gjennom mer enn 20 år, med utgangspunkt i befolkningsundersøkelsene i Finnmark, Oppland og Sogn og Fjordane på 70- og 80-tallet. Funnene derfra ble koblet med tall fra dødsårsaksregisteret.

- De som hadde vært røykfrie i fem år, hadde samme dødelighet som de som aldri hadde røykt. Dette viser at det hjelper å slutte selv om man har røykt i mange år, sier Bjartveit.

En undersøkelse foretatt av amerikanske forskere viser at blodomløpet blir bedre allerede en måned etter at man har sluttet å røyke.

Enkelte begynner med snus i stedet for røyk, og selv om farene med snus er mindre enn med røyk, er dette en omdiskutert måte å stumpe røyken på.

Tre om dagen øker dødeligheten

En annen gjenganger forskerne studerte, var den om at «jeg røyker så lite at det har ikke noe å si».

- Dette er også helt feil. Forskjellen i dødelighet mellom de som røyker én til fire sigaretter om dagen og de som aldri røyker, sier at selv én til fire sigaretter om dagen øker dødeligheten. Faktisk så vi størst økning i dødeligheten for dem som øker fra null til én-fire sigaretter, sier Bjartveit.

I tillegg til økt risiko for dødelige sykdommer fremskynder sigarettene aldringen av huden og gir deg raskere rynker .

Tidligere forskning har også vist at passiv røyking øker risikoen for slag.

Stump røyken helt

Også de som sier «jeg har ikke sluttet, men jeg har redusert antall sigaretter, så det må jo hjelpe» tar feil.

- Det eneste som hjelper, er å slutte helt med røykingen. Å kutte ned på antall sigaretter hjelper ikke, sier Kjell Bjartveit, som i nesten 30 år var sjef for Statens helseundersøkelser. Bjartveit er nå pensjonert, men forsker fremdeles på røyking i samarbeid med Aage Tverdal ved Nasjonalt Folkehelseinstitutt.

Selv om nikotin er kjent for sine skadevirkninger på kroppen, antyder norsk forskning at i små doser kan nikotin kanskje redde hjernene til nyfødte etter alvorlig surstoffmangel.

Les også:

Snus langt mindre farlig enn røyk

Røyklukt hindrer boligsalg

Stumper røyken med hypnose

Tilbake til Klikk Helse

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning