Kreftceller

Sprer seg umerkelig

Celler kan spre kreft lenge før en svulst har rukket å utvikle seg.

Sist oppdatert

Amerikanske forskere tror de har funnet ut hvorfor det kan oppstå nye svulster andre steder i kroppen, lenge etter at en kreftsykdom er behandlet, skriver BBC.

Cellene forflytter seg

Tidligere har man trodd at spredningen av kreft har skjedd sent i sykdomsforløpet, det vil si etter at svulsten har utviklet seg i for eksempel brystet.

Den nye forskningen ble utført ved Memorial Sloan-Kettering Center i New York. Mus fikk sprøytet inn celler fra brystvev. Cellene ble manipulert slik at man kunne "aktivere" kreftgener etter behov.

Forskerne fant ut at cellene kunne forflytte seg via blodet til lungene. Der kunne cellene overleve i opptil 16 uker uten at de forandret seg.

Kan skje før svulsten har utviklet seg

Cellene som hadde vandret til lungene, begynte ikke å dele seg i høyt tempo før kreftgenet ble "slått på".

Forskerne tolker funnene som at celler fra en svulst kan løsrive seg og forflytte seg til et annet sted i kroppen - allerede før den første svulsten har utviklet seg.

Unnslipper cellegiften

Det betyr at spredning kan være et faktum allerede før kreftpasienten merker de første symptomene.

Strålebehandlingen pasienten får mot en svulst, vil ikke være i stand til å drepe cellene som allerede har revet seg løs og forflyttet seg til for eksempel lungene.

Senere kan disse cellene danne en ny kreftsvulst, skriver Science Now.

De amerikanske forskerne sier at ved å studere de forskjellige prosessene ved spredning av kreft, kan man finne en sikrere metode for å ødelegge cellene som fører til at kreften sprer seg.

Jo tidligere, jo bedre

- Å lære mer om den første spredningen av kreft er viktig, fordi det er mye vanskeligere å behandle sykdommen når den først har spredt seg, sier Liz Baker i Cancer Research UK.

- Det blir interessant å se om disse museforsøkene en dag i fremtiden kan hjelpe de som får kreft, sier Baker.

Les mer om kreft her

Denne saken ble første gang publisert 29/08 2008, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også