Testikkelkreft:

Slik sjekker du testiklene for kreft

Testikkelkreft er den vanligste kreftformen hos yngre menn mellom 15 og 40 år. Her er rådene for hvordan du kan sjekke deg selv.

SLUTT Å LURE: Fire enkle øvelser kan hjelpe deg å identifisere testikkelkreft tidlig.
SLUTT Å LURE: Fire enkle øvelser kan hjelpe deg å identifisere testikkelkreft tidlig. Foto: Getty Images
Sist oppdatert

Testikkelkreft omtales som en symptomfattig sykdom, hvor en smertefri, ensidig kul på testikkelen ofte er eneste symptom.

Men hvis du vet hva du kjenner etter, er det lettere å avsløre kreften på et tidlig stadium.

Vanlige symptomer som kan melde seg ved testikkelkreft er blant annet en kul, hardhet og endret størrelse.

Les også: De vanligste krefttypene – og symptomene du ikke bør ignorere

Hvordan sjekke testiklene?

Å sjekke testiklene for kreft er en enkel oppgave siden pungen henger utenpå.

– Jeg har inntrykk av at menn i Norge er flinke til å undersøke, men det er ikke alltid de går til legen om de oppdager en klump. Det er gjerne kjæresten eller kona som får dem til å gå til undersøkelse, sier overlege Helene Negaard ved avdeling for kreftbehandling ved Oslo universitetssykehus.

Hun har en konkret liste man kan følge for å sjekke testiklene.

• En avgrenset kul i en ellers normal testikkel

• Testikkelen blir hard

• Testikkelen øker eller avtar i størrelse

• Lettere smerter, stikninger ømhet eller tyngdefornemmelse i den angrepne testikkelen

• Nyoppståtte ryggsmerter

• Hevelse og smerter i brystvortene

Kilde: Oncolex

Se mer

– Undersøk testiklene i dusjen. I varmen synker testiklene helt ned i pungen og er lettere å undersøke. Legg håndflaten under pungen og kjenn etter vekten på testiklene. At den en henger lengre ned og vekten er forskjellig kan være normalt og trenger ikke bety noe, sier hun.

Man bør undersøke testiklene ukentlig og bli kjent med hvordan pungen normalt kjennes ut og ser ut.

– Legg fingrene bak pungen, og rull testikkelen forsiktig mellom tommelne og fingrene for å sjekke etter klumper. Vanligvis kjennes det helt glatt ut på fremsiden og sidene av testikkelen. Faste, ertestore og trolig ufølsomme klumper her, kan være testikkelkreft.

Det er den britiske legen Dr. Chris Steele, som driver nettstedet TheFamilyGP.com som har satt opp listen Negaard kommer med.

Hun gjør oppmerksom på at symptomene også kan være tegn på andre tilstander og ikke nødvendigvis kreft.

– Vårt råd er at man bør ta kontakt med lege dersom symptomene varer i over tre uker.

Les også (+): Emily og mamma Cecilie fikk samme diagnose – og et helt nytt liv

  • Cancer Testis er utvikling av ondartet svulst i en av testiklene.
  • I 2008 2021 fikk 2956 menn påvist testikkelkreft i Norge.
  • I 2007 2021 døde 14 5 menn av tilstanden.
  • Tilstanden debuterer vanligvis med en kul i testikkelen eller ubehag i en testikkel. I andre tilfeller blir hele testikkelen hard, og/eller øker/avtar i størrelse.
  • Opptrer oftest i 40-45-års alderen.
  • Testikkelkreft utgår nesten alltid fra kimcellene som produserer sædceller. Kirurgi, og cellegift (cytostatika) og stråler er aktuelle behandlingsformer.
  • Nesten alle menn med testikkelkreft kan i dag regne med helbredelse uten større mén.
  • Her kan du lese mer om testikkelkreft hos HelseNorge.

Kilder: NHI.no | Kreftregisteret

Se mer

Yngre menn mest utsatt

Testikkelkreft er en sjelden kreftform. Likevel er det den vanligste kreftformen hos yngre menn mellom 15 og 40 år.

Norge er et av de landene i verden med flest tilfeller av testikkelkreft sett opp mot folketallet. Hvert år rammes omtrent 300 menn her i landet.

I 2021 var det 295 menn som fikk påvist kreft i testikkel, og 5 som døde av tilstanden, i følge tall fra Kreftregisteret.

– Noen veldig få får dessverre en type testikkelkreft som har egenskaper som gjør at det ikke alltid er mulig å behandle den, sier Helene Negaard.

Oppdages testikkelkreft tidlig, er det gode utsikter for å bli helt frisk, og i Norge blir 98 prosent av alle menn som får testikkelkreft helt friske.

Behandlingen av denne typen kreft omtales som en suksesshistorie fordi så mange fortsatt lever femten år etter at de har fått diagnosen.

Les også: Guro (45) har slitt med alvorlig depresjon store deler av livet. Ingenting hadde virket før hun prøvde et omstridt medikament

Miljøfaktorer kan ligge bak

Statistikken for tilfeller av testikkelkreft tilbake til 1950-tallet visate en økning, men de siste ti årene har forekomsten flatet ut.

– Det er mange som lurer på hvorfor antall tilfeller økte, men ingen kan si noe helt sikkert. Det letes etter genetiske forklaringer, men det forskes også på om kosthold og miljø har en betydning, sier Negaard.

Av 1,4 millioner europeiske krefttilfeller kunne 689 000 vært unngått ved endring av livsstil, viser en undersøkelse gjennomført på vegne av Europakommisjonen.

Den danske legen Niels Skakkebæk mener miljøfaktorer må være en viktig årsak til testikkelkreft, siden antallet tilfeller de siste tiårene bare har økt.

– Den kraftige stigningen av testikkelkreft-tilfeller viser tydelig at det må ligge miljøfaktorer bak. En nærliggende hypotese er at det dreier seg om medfødte effekter av hormonforstyrrende stoffer, som alle utsettes for i et industrialisert samfunn, skriver Skakkebæk i Tidsskrift for norsk legeforening.

Denne saken ble første gang publisert 13/09 2010, og sist oppdatert 08/11 2022.

Les også