Intimkirurgi

Operasjon reddet sexlivet

Etter fire fødsler hadde "Tordis" mistet følsomheten i skjeden.

FIKK SEXLIVET TILBAKE: 'Tordis' fikk sexlivet og sexlysten tilbake etter at hun fikk strammet opp skjeden.

FIKK SEXLIVET TILBAKE: 'Tordis' fikk sexlivet og sexlysten tilbake etter at hun fikk strammet opp skjeden. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Publisert Oppdatert

Før "Tordis" (38) fødte barna sine, var seksuelt samliv en glede. Fire harde fødsler satte en stopper for den delen av livet.

Men en kirurgisk oppstramming var alt som skulle til for å gi henne sexgleden tilbake.

Mistet sexlysten

"Tordis" er en livsglad 38-åring som føler at hun har fått en ny vår. Til daglig jobber hun som administrativ leder i en stor bedrift.

Les også: Norske kvinner får nye kjønnslepper

I fritiden nyter hun samvær med sine halvvoksne barn, gode venner - og ikke minst mannen, som har vært hennes livsledsager i snart 15 år.

- Vi har alltid hatt et godt samhold og vennskap, og har stått last og brast i gode og onde dager. Men for noen år siden gjennomgikk ekteskapet en krise. Årsaken var at jeg fullstendig hadde mistet den seksuelle gnisten, sier Tordis til Bedre Helse.

Ekteskapskrise uten sex

- Jeg, som tidligere hadde hatt stor glede av sexlivet, hadde ikke bare mistet lysten. Jeg hadde ikke lenger noe følsomhet i skjeden, forklarer hun.

Skjede-oppstramming

Skjeden er rørformet og består av muskler, nerver og slimhinner.

Vevet tøyes

Når enkelte kvinner, spesielt de som har vært gjennom mange fødsler, opplever at skjeden blir slapp og vid, kan de miste førsomheten ved samleie. Årsaken er at muskelvevet i skjedeveggen er blitt tøyd etter fødsler.

Vaginalplastikk

Dette kan rettes på ved såkalt vaginalplastikk. Det går ut på å redusere omkretsen av muskelrøret som skjeden består av.

Les også: Skader rumpa under fødselen

- I mitt tilfelle hadde det sammenheng med at skjeden var blitt ekstremt slapp og vid. Og det, fikk jeg vite, hadde sammenheng med alle fødslene. Det kjentes som om underlivet hadde gått i dvale, sier "Tordis".

Anbefalte skjedeoppstramming

En dag på en time hos fastlegen brast det fullstendig for henne. Gråtende fortalte hun hvordan hun hadde det, og at hun var redd for at ekteskapet hennes ville ryke om hun ikke fikk hjelp.

- Da fortalte legen meg om mulighetene til å stramme opp skjeden ved kosmetisk kirurgi, og det gjorde at jeg ble veldig oppløftet. Da jeg kom hjem etter legetimen, la jeg alle kortene på bordet for mannen min. Han ga meg full støtte, og mente at jeg burde undersøke mer.

Mange allmennleger, gynekologer og plastikkirurger bagatelliserer plager som slapp skjede. Kvinnene som sliter med disse plagene blir derfor stort sett nødt til å ta saken i egne hender. Det er nemlig få private kosmetiske klinikker i Norge som utfører intimkirurgi.

Les mer i saken: Norske kvinner får nye kjønnslepper

Oppsøkte privatklinikker

"Tordis" fant ut at det var enkelte private kosmetiske klinikker hvor man kunne få en slik operasjon. Sjansen for å få dekket operasjonen av det offentlige, var ikke særlig stor.

Les også: Vanlige komplikasjoner ved kosmetisk kirurgi (Pasienthåndboka)

Offentlige sykehus prioriterer ikke slike operasjoner. Derfor bestemte "Tordis" seg for å investere noen av sparepengene sine på å få gjort inngrepet privat.

- Sykehusene er riktignok ikke fullt så avvisende for skjedeoppstramming, men jeg ville få operasjonen raskt unna, og bestemte meg derfor for å gjøre inngrepet på en privatklinikk.

Sexsølibat i 14 uker

Selve operasjonen foregikk i lett narkose, og noen timer senere kunne mannen hennes kjøre henne hjem. Smertene hun kjente noen dager etterpå, lot seg døyve med smertestillende.

Les også: For vid vagina

Hun kom seg raskt på beina, og fulgte rådene om å unngå tunge løft og fysiske anstrengelser i noen uker.

- Jeg fulgte også rådene om å unngå samleie i 14 uker, men ellers leve som normalt.

Nyter sex på ny

Da de 14 ukene var omme, var jeg fryktelig spent på hvordan jeg fungerte seksuelt. Det tok noen måneder før jeg våget å teste det ut, men da jeg gjenopptok den delen av samlivet vårt hadde jeg verken lystproblemer eller vansker for å nyte.

- I dag er jeg sjeleglad for at jeg gikk til det skritt å stramme opp skjeden. Jeg har rett og slett fått en ny vår, sier hun.

Les også:

Kvinnens indre og ytre kjønnsorgan

Tilbake til Klikk Helse

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning