Kvinners bryster:

– En kropp kan være flott selv om puppene ikke står rett i været

Er det noe jeg kan gjøre for å unngå hengepupper? lurer mange kvinner.

HENGEPUPPER: Hengebryster kan komme allerede i 20-årene.
HENGEPUPPER: Hengebryster kan komme allerede i 20-årene. Foto: Colourbox
Sist oppdatert

– Jeg ønsker heller at det skal være greit at ikke brystene står til værs, enn at det skal være naturlig og operere inn silikon etter at man har fått barn. Vi har faktisk et signalansvar til yngre generasjoner også, som får så mye kroppsfokus inn i alle retninger. Hvor ble det av det å eldes med verdighet? En kropp kan være flott selv om puppene ikke står rett i været, sier Jill Jahrmann.

Tidligere tilhørte hun Norges idrettshøgskoles ekspertteam innen fitness, hun er nå HMS-leder ved Oslo universitetssykehus.

– Årsaken til at en kvinnes bryster begynner å henge, er at det er for mye brysthud i forhold til brystkjertel i selve brystet, sier Bjørn Tvedt, spesialist i plastisk kirurgi ved Akademiklinikken i Oslo til Klikk Helse.

Jill Jahrmann, HMS leder ved Oslo Universitetssykehus
Jill Jahrmann, HMS leder ved Oslo Universitetssykehus Foto: Privat

Det er omtrent det samme som fører til at huden under armene kan begynne å henge.

Hengebryster kan man få allerede i 20-årene, dersom man har vært gravid eller har gått ned mye i vekt, sier Morten Kveim, spesialist i plastisk kirurgi ved Dr. Kveims klinikk.

Det er snakk om tap av volum etter graviditet, vekttap eller bortfall av hormoner. Resultatet blir forskjellig ut ifra arvelige faktorer, legger han til.

Hengebryster er som oftest arvelig

Brystene forandres som regel hos alle etter graviditet, men det er store arvelige forskjeller.

Morten Kveim, spesialist i plastisk kirurgived DR.Kveims Klinikk og ekspert på Doktor Online.
Morten Kveim, spesialist i plastisk kirurgived DR.Kveims Klinikk og ekspert på Doktor Online. Foto: Privat

– Jo mer brystene avtar i volum etter avsluttet amming eller vekttap, jo mer vil de henge, sier Kveim.

Bjørn Tvedt, spesialist i plastisk kirurgi ved Akademiklinikken Oslo
Bjørn Tvedt, spesialist i plastisk kirurgi ved Akademiklinikken Oslo Foto: Privat

– Puppene vokser mye under graviditet. Under amming er det fornuftig å veksle mellom brystene. De som har en favoritt side får oftere asymmetrier i brystene etter amming, forteller Tvedt.

Tunge bryster vil henge mer enn små og lette.

Som regel opplever kvinner å få hengebryster i slutten av 30-årene. Dette er som oftest arvelig og kan ikke styres, sier Tvedt.

Kan jeg unngå hengebryster?

Under graviditeter og ammeperioder får man brystmelk og brystene blir større. Dette sprenger på vevet, og man må regne med at brystene endrer seg.

– Unngå store vektvariasjoner, og bruk en BH med god støtte, særlig hvis du har tunge bryster, sier Kveim.

Det er ellers ikke så mye man kan gjøre for å unngå hengebryster, men dersom du trener mye, er en god sports-bh viktig.

Trening vil dra i vevet. Det viktigste man gjør for brystene er derfor å ha god støtte når man trener. Trenings-BH er det viktigste plagget du har, det er på lik linje med sko. Og jo mer vekt i brystene, desto viktigere, sier Jahrmann.

Og gjerne dobbel trenings-BH for dem som har litt vekt i brystene, fordi noen holder brystene på plass og inntil, mens andre unngår at de dras ned.

Les også (+): «Mine og dine barn» ble et problem i forholdet

Gir inntrykk av mer spretne bryster

Det man ellers kan gjøre er å trene seg til en bedre holdning.

– Å trene seg til en bedre holdning er det beste man gjør for alle deler av utseende sitt, sier Jahrmann.

Man kan også trene brystmuskulaturen, så det som ligger under brystene er fastere.

SPORTS BH: En god BH er viktig fordi trening naturlig nok vil dra i vevet. En god bh er også særlig viktig når man går gravid.
SPORTS BH: En god BH er viktig fordi trening naturlig nok vil dra i vevet. En god bh er også særlig viktig når man går gravid. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstockphotos.com

Selve brystvevet er derimot laget av fett og kjertler og tar ikke i mot treningspåvirkning.

– Selve brystvevet går altså ikke å trene, men trener du deg til en god holdning og en bedre muskulatur vil det se ut som om du har mer spretne pupper. Da påvirker man vevet som ligger under og da fremstår man som mer atletisk, strammere og sterkere, sier Jahrmann.

To ting påvirker brystene

Livet går nemlig sin gang og kort oppsummert er det to hovedting som påvirker brystene.

– Det ene er alder, vi får mindre elastisk vev i huden etter hvert som vi blir eldre og da vil huden ha mindre spenst. Den andre delen handler om barnefødsler og amming og det brystene faktisk er laget for, noe jeg har lyst til å understreke. Brystene er faktisk ikke laget for utstilling, men de har et veldig godt formål - og gir liv, sier Jahrmann.

Det kan ikke understrekes mange nok ganger, ifølge treneren, at det som skjer med kvinners bryster er en naturlig effekt.

  • De som får store bryster i ammeperioden
  • De som taper mye brystvev etter amming
  • De som lett får strekkmerker med svak hudkvalitet

Dette kan ofte gå i arv.

Kilde: Bjørn Tvedt, spesialist i plastisk kirurgi ved Akademikliniken i Oslo.

Se mer

Les også: Dette er de positive tingene ved overgangsalder

Hengebryster og kirurgi

Det er likevel mange som sverger til plastisk kirurgi når brystene endrer utseende.

Operasjonen det er snakk om i dette tilfellet kalles kirurgisk brystløft, eller mastopexi. Dette kan gjøres i kombinasjon med proteser eller uten - avhengig av om man er fornøyd med brystenes volum eller ikke.

NATURLIG EFFEKT: Under graviditeter og ammeperioder får man brystmelk og brystene blir større. Dette sprenger på vevet, og man må regne med at brystene kommer til se annerledes ut etterpå. ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox.com
NATURLIG EFFEKT: Under graviditeter og ammeperioder får man brystmelk og brystene blir større. Dette sprenger på vevet, og man må regne med at brystene kommer til se annerledes ut etterpå. ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox.com

Brystløft er en metode hvor man kan løfte brystet ved å forme kjertelvev og stramme inn huden slik at det får bedre fasong. Samtidig flyttes brystvorten opp til riktig posisjon, sier Kveim.

Kveim anbefaler å tenke seg nøye om før man gjennomgår en kosmetisk operasjon. Be også gjerne om en ekstra konsultasjon hvis du er i tvil.

– Ikke gjennomgå en kosmetisk operasjon på grunn av ytre press, enten det er fra fagpersoner eller familie. Er du i tvil, utsett operasjonen inntil du er helt sikker på at du vil, sier Kveim.

Les også: — Jeg er åpen for å fikse puppene etter amming

Brystløft medfører arrdannelse

  • Det er vanlig at brystene endrer fasong og/eller størrelse etter graviditet og amming.
  • Brystene og brystvevet begynner å endre seg tidlig i svangerskapet. Melkekjertlene utvikler seg, noe av fettvevet forsvinner til fordel for større melkekjertler, noe som gjør at brystene vokser.
  • Vektøkningen under svangerskapet bidrar til at brystene blir tyngre.
  • Når man ammer vil melkeproduksjonen tilpasse seg barnets behov etter litt tid. De første ukene og månedene kan melkeproduksjonen være større enn det barnet trenger.
  • Etterhvert som det har tilpasset seg barnets behov vil mange oppfatte brystene som mindre og rommere enn tidligere.
  • Under ammeperioden vil også mange begynne å miste de ekstra kiloene fra svangerskapet. Mange kobler derfor brystreduksjonen til ammingen, isteden for å koble det til vekttap og en bedre tilpasset melkeproduksjon.

Kilde: Ammehjelpen.no

Se mer

Det bør også nevnes at alle brystoperasjoner medfører arrdannelse.

– I noen tilfeller er det best med snitt bare rundt brystvorten. I andre tilfeller må du akseptere arr fra brystvorten og ned, mens du i andre tilfeller også må akseptere arr i folden under brystet, sier Kveim.

- Større eller mindre arrdannelse og mer eller mindre synlige, av og til vil noen få relaterte fysiske plager og psykisk belastning, sier hudlege Jon Langeland som driver Hudklinikken i Oslo.

Spesielt for mange unge kvinner synes arrene å komme som en stor overraskelse, ifølge Langeland.

– Det kan tyde på at informasjonen kan være mangelfull, sier hudlegen.

Kveim poengterer at det er store individuelle forskjeller på arrdannelse. Noen har arvelige tendens til å danne store arr, uansett hvor dyktig operatøren er.

– I disse dager med stor press fra sosiale medier er det også viktig å minne om at et løftet bryst som alltid vil etterlate seg arr, ikke nødvendigvis er mer attraktivt enn et fullt bryst som henger litt, forteller Kveim.

Les også (+): Jeg skulle så gjerne fortalt sannheten til resten av familien. Men jeg kan ikke

Skjemmende arr

Arrene kan være breddeforøkede ved at sårkantene går gradvis fra hverandre, de kan være mer eller mindre pigmenterte, såkalt postinflammatorisk hyperpigmentering, de kan mangle pigment og være lysere, de kan være røde med innvekst av blodkar og de kan være mer eller mindre klumpete og fortykkete, såkalt hypertrofi.

I en del tilfeller kan arrene bli både skjemmende og plagsomme, og reoperasjon kan være vanskelig eller forverre situasjonen ytterligere, sier Langeland.

– En sjelden gang kan det forekomme såkalte hypertrofiske arr med klumpdannelse, noe som kan medføre et varig problem for pasienten.

Mange kvinner som får brystproteser vil imidlertid senere få barn og amme, og brystene vil endre seg på ny.

– Dersom du senere skulle bli gravid, må du regne med at mer av henget kommer tilbake, sier Kveim.

Denne saken ble første gang publisert 08/10 2013, og sist oppdatert 11/06 2021.

Denne saken ble første gang publisert 08/10 2013, og sist oppdatert 27/07 2021.

Les også