USA

Ønsker hiv-positive velkommen

Etter 21 års forbud setter USA døra på gløtt for utenlandske hiv-positive.

NY LOV: Demokratenes John Kerry er en av forkjemperne for fri innreise til USA for hiv-positive.

NY LOV: Demokratenes John Kerry er en av forkjemperne for fri innreise til USA for hiv-positive. Foto: FOTO: Scanpix/Susan Walsh

Publisert Oppdatert
STENGT GRENSE: Siden 1987 har USA stengt grensene for utenlandske hiv-positive. Nå kan forbudet bli opphevet.

STENGT GRENSE: Siden 1987 har USA stengt grensene for utenlandske hiv-positive. Nå kan forbudet bli opphevet. Foto: FOTO: iStockphoto

Det amerikanske innreiseforbudet fra 1987 står for fall etter at senatet stemte for lovendring denne uken, melder BBC News.

- Våre dagers spedalske

- Ved å forby personer med hiv eller aids innreise til landet vårt, behandler vi disse menneskene som våre dagers spedalske, uttalte den republikanske senatoren Gordon Smith.

Det er han og demokratenes tidligere presidentkandidat John Kerry som har gått i bresjen for lovendringen.

USA er ett av få land som har stengt grensene for immigranter og turister med hiv eller aids. "Frihetens land" stiller her i samme klasse som blant annet Sudan, Saudi-Arabia, Libya og Russland.

Mangler troverdighet

På den andre siden ønsker USA å fremstå som en foregangsnasjon i behandlingen av aids-syke og i kampen mot spredning av hiv-viruset.

Den samme lovforsamlingen som gikk inn for en oppheving av innreiseforbudet, vedtok å bevilge 50 milliarder dollar - over 250 milliarder kroner - til kampen mot hiv og aids verden over.

- For å virke troverdige i dette arbeidet er vi nødt til å fjerne det latterlige innreiseforbudet, tordnet senator Smith i sin tale til senatet.

Bush vil godkjenne

Før forbudet oppheves må vedtaket ferdigbehandles av en komité med medlemmer fra både senatet og representantenes hus. Den endelige innstillingen sendes til presidenten for godkjennelse.

Bush har allerede antydet at han vil gå inn for en oppheving av forbudet.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning