Kjønnssykdommer:

Slik oppdager du kjønnssykdom

Det er vanligere enn du tror.

KJØNNSSYKDOMMER: Mange har en kjønnssykdom uten å vite det.

KJØNNSSYKDOMMER: Mange har en kjønnssykdom uten å vite det. Foto: Foto: Colourbox

Publisert Oppdatert

Kjønnssykdommer kalles også for seksuelt overførbare sykdommer ettersom de smitter ved seksuell omgang.

Klamydia og kjønnsvorter er to av de vanligste kjønnssykdommene.

Del

Antall tilfeller diagnostisert for genital klamydiainfeksjon (klamydia) er stabilt høyt i Norge. I 2010 ble det diagnostisert 22 527 tilfeller av infeksjonen, skriver Folkehelseinstituttet. Etter en årlig økning i antall diagnostiserte tilfeller de foregående 10 årene, er det en svak nedgang på 3,1 % fra 2008 til 2009.

- Man kan ved hjelp av laboratorieprøver finne ut om en person har klamydia eller ikke, men ved flere andre kjønnssykdommene er det mer begrensede muligheter for å ta laboratorieprøver, sier professor og overlege ved Olafiaklinikken, Harald Moi.

Smittet uten å vite det

Både menn og kvinner kan få kjønnssykdommer, men ofte er man ikke selv bevisst at man er smittet. Mange kan derfor gå med en kjønnssykdom uten selv å være klar over det.

- HPV (humant papillomavirus, virus som forårsaker kjønnsvorter) er en av de vanligste kjønnssykdommene der dette er tilfellet. Man regner med at tre fjerdedeler av befolkningen blir smittet med en type HPV i løpet av livet og mange kan gå med dette viruset uten å være klar over det, sier Moi.

Det er anslått at over 70 % av seksuelt aktive vil få en HPV-infeksjon en eller annen gang i løpet av livet. I de fleste tilfeller går det over av seg selv, men noen får synlige kjønnsvorter. Visse typer av HPV kan også i sjeldne tilfeller føre til kreft, særlig i livmorhalsen.

For å oppdage slik kreft tidlig, anbefales alle kvinner å ta celleprøve fra underliver hvert tredje år fra 25 års alder.

Det finnes en effektiv vaksine som kan forebygge de fleste tilfeller av HPV-infeksjon, og den er innført i vaksineprogrammet til 12-årige jenter.

Utbredt i homofile miljøer

Syfilis er en kjønnssykdom som nesten forsvant på 90-tallet, men som kom tilbake for 10 år siden.

- De tilfellene vi ser av syfilis i dag, dukker gjerne opp i homofile miljøer, særlig i Oslo. De siste årene er det registrert rundt 60 tilfeller av syfilis hvert år, sier Moi.

Må melde fra

En annen kjønnssykdom som var svært vanlig for 30-40 år siden, er gonoré.

- Den gang hadde vi årlig rundt 15.000 tilfeller av gonoré i Norge. I dag er gonoré sjelden, med mindre enn 300 tilfeller per år. Det er i likhet med syfilis menn i homofile miljøer i Oslo som oftest er smittet, samt menn som har hatt sex i Sørøst-Asia, særlig Thailand, sier professoren.

Ifølge smittevernloven er du pliktig til å underrette seksualpartnere dersom du oppdager at du har klamydia, gonoré, syfilis, hiv eller hepatitt B.

Kondom tryggest og enklest

Tore Holte Follestad er spesialist i sexologisk rådgiving, og assisterende daglig leder ved Sex og samfunn - senter for ung seksualitet. Han understreker at bruk av kondom er den enkleste, tryggeste og billigste måten man kan forhindre at man får en kjønnssykdom på.

- For å unngå å få en seksuelt overførbar sykdom er kondom en billig, trygg og bivirkningsfri metode. Har man først satt seg i en situasjon hvor man kan ha blitt smittet av en kjønnssykdom, er også faren til stede for at man kan ha blitt uønsket gravid, sier Follestad.

Ubeskyttet sex på ferie

- Mange sykdommer som ikke er så utbredt i Norge, er langt vanligere i Sør-Europa, Baltikum, Afrika og Asia. Derfor er en sjekk absolutt å anbefale dersom man har hatt ubeskyttet sex i disse områdene, sier Follestad.

For øvrig finnes det en rekke sykdommer i underlivet som ikke er kjønnssykdommer. Noen av disse sykdommene er balanitis simplex, bakteriell vaginose og sopp i skjeden. Kranspapler er ingen sykdom, men naturlige små utvekster rundt kanten av penishodet.

Les også:

Forum: - Jeg har ikke hatt sex på 20 år

Her er kvinners erogene soner

Kvinnens skjulte underliv

De vanligste kjønnssykdommene i Norge i dag:

Kjønnsvorter

Hva er kjønnsvorter?

KJØNNSYKDOM: Sjekk symptomene på kjønnsvorter, klamydia, kjønnsherpes, HIV, gonoré, hepatitt B og syfilis.

KJØNNSYKDOM: Sjekk symptomene på kjønnsvorter, klamydia, kjønnsherpes, HIV, gonoré, hepatitt B og syfilis. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox

Kjønnsvorter (også kalt condylomer) er noe som både kvinner og menn kan få og en av de vanligste kjønnssykdommene.

Kjønnsvorter kommer som følge av et virus ved navn HPV (humant papillomavirus).

HPV finnes i ulike typer, men de typene HPV som oftest gir kjønnsvorter, er type 6 og 11.

Les mer om HPV her

Kjønnsvorter er små, godartede svulster i underlivet. Svulstene ser ut som vorter, derav navnet kjønnsvorter.

Kjønnsvorter er vanligst hos folk i begynnelsen av 20-årene. De siste 10-20 årene har det vært en stor stigning i antallet pasienter som søker legehjelp på grunn av plager forbundet med kjønnsvorter.

Fra og med i høst blir vaksinen mot HPV (vaksine mot livmorhalskreft) innført som en del av barnevaksinasjonsprogrammet for jenter på 7. klassetrinn. Denne vaksinen er kjent som vaksinen mot livmorhalskreft.

Det anbefales at alle kjønnsmodne jenter tar denne vaksinen, både før de er seksuelt aktive og de som allerede har debutert seksuelt da det finnes mange ulike varianter av viruset. Vaksinen består av tre doser og koster til sammen 3.500 kroner.

Symptomer på kjønnsvorter:

Kjønnsvorter er vorter som er lokalisert til området rundt endetarmen eller kjønnsorganene.

Kjønnsvorter kan ha ulik form, noen er spisse, andre er stilkete eller blomkålsliknende.

Kjønnsvorter kan sitte rundt endetarmsåpningen eller i endetarmen. De kan også sitte rundt skjedeinngangen, i skjeden, i urinrøret eller på livmorshalsen.

Hos menn forekommer de oftest på penis-skaft eller forhuden og ved endetarmsåpningen.

Oftest oppdages condylomene ved at man ser dem. De kan også klø og det kan svi ved samleie.

Hvordan blir man smittet?

Kjønnsvorter smitter ved hud mot hud-kontakt og kan derfor også smitte utenfor kondomets beskyttelse. Viruset kan også smitte fra fingre til genitalområdet.

- Kan en jente i et forhold ha kjønnsvorter og ikke mannen?

Ja, mannen kan ha smittet henne uten å merke at han hadde det, og så kan kjønnsvortene ha forsvunnet av seg selv hos mannen før de dukket opp hos jenta. Det kan ta over et halvt år fra man er smittet til vortene syns, og i blant syns de ikke i det hele tatt.

Komplikasjoner/plager ved kjønnsvorter:

Kjønnsvortene kan være plagsomme. Riktignok er det bare et mindretall av de som har kjønnsvorter som virkelig plages. Mange vet ikke engang at de har kjønnsvorter.

Det kan være vanskelig å oppdage kjønnsvorter, også for legen. Det er særlig tilfellet dersom det ikke er veldig mange av dem. Da har kvinnen eller mannen som oftest stilt diagnosen selv og oppsøker lege for å få behandling.

Blir det svært mange kjønnsvorter kan de skape problemer og det vil være nødvendig med behandling.

- Hvordan behandler man kjønnsvorter?

Kjønnsvorter behandles ved blant annet å pensle på en væske eller ved frysebehandling.

Man kan behandle kjønnsvorter med et medikament som kalles podofyllin-toksin. Stoffet hemmer celledelingen til hudcellene og vil gjøre så vortene forsvinner.

Man kan pensle stoffet på vortene morgen og kveld i tre dager. Deretter skal man ta pause og så eventuelt gjenta.

Kjønnsvorter i endetarmen, skjeden eller urinrøret skal ikke pensles - dette fordi toksinet skader slimhinnen.

Man kan også behandle kjønnsvorter med bruk av kremen Aldara som påsmøres vortene tre ganger hver uke.

Store vorter og vorter som er vanskelige å behandle, kan opereres vekk, fryses vekk eller brennes vekk .

Klamydia

Hva er klamydia?

Klamydia er den mest vanlige seksuelt overførbare kjønnssykdommen i Norge.

KJØNNSYKDOM: Sjekk symptomene på kjønnsvorter, klamydia, kjønnsherpes, HIV, gonoré, hepatitt B og syfilis.

KJØNNSYKDOM: Sjekk symptomene på kjønnsvorter, klamydia, kjønnsherpes, HIV, gonoré, hepatitt B og syfilis. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox

Klamydiainfeksjonen skyldes en betennelse med bakterier i urinveiene og/eller i livmoren.

Hvordan blir man smittet?

Klamydia smitter ved sex.

Man kan være smittet uten å ha symptomer og mange kan gå lang tid med milde eller ingen symptomer på klamydia.

Symptomer på klamydia:

Ofte finner man ut at man har sykdommen ved å oppsøke lege på grunn av at man klør og det svir i urinrøret, og mannen kan få utflod fra urinrøret. Kvinner kan ha symptomer som utflod og småblødninger fra livmorhalsen.

Sykdommen gir ofte katarr både i urinrøret og skjeden, noe som kan føre til både kløe, irritasjon og utflod.

Komplikasjoner ved klamydia:

Klamydia kan føre til bitestikkelbetennelse hos menn. Kvinner kan få egglederbetennelse, noe som igjen kan føre til at man blir steril og ikke kan få barn. Dersom klamydiainfeksjonen blir behandlet tidlig oppstår det sjelden problemer som sterilitet.

Hvordan behandles klamydia?

Klamydia behandles med en antibiotikakur.

Dersom en person i et forhold er smittet, bør også partneren undersøkes og bli behandlet. Du bør være oppmerksom på at mange har klamydia uten symptomer.

Kjønnsherpes

Hva er kjønnsherpes?

Herpes er et virus som kan gi smertefulle blemmer og utslett grunnet en herpesinfeksjon.

Det finnes to typer herpes. Type 1 gir utslett rundt munnen og på leppene. Herpes type 2 gir utslett på kjønnsorganene og er kjent som kjønnsherpes.

KJØNNSYKDOM: Sjekk symptomene på kjønnsvorter, klamydia, kjønnsherpes, HIV, gonoré, hepatitt B og syfilis.

KJØNNSYKDOM: Sjekk symptomene på kjønnsvorter, klamydia, kjønnsherpes, HIV, gonoré, hepatitt B og syfilis. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox

Symptomer på kjønnsherpes:

Hos kvinner kan herpesutslett bryte ut på kjønnsleppene, rundt skjedeåpningen og på livmortappen.

Hos menn kommer utslettet på forhuden eller på penishodet.

Før utslettet bryter ut, klør og brenner det i huden. Deretter kommer herpesblærene til syne. Disse brister etter hvert og blir til sår som gror av seg selv.

Hvordan blir man smittet?

Herpesinfeksjoner av type II smitter vanligvis ved seksuell kontakt. Type 1 kan smitte fra munn til kjønnsorgan og føre til utbrudd av kjønnsherpes.

Komplikasjoner / plager ved kjønnsherpes:

For de fleste er ikke kjønnsherpes særlig plagsomt, selv om det første utbruddet etter smitte kan være smertefullt.

Det er bare 20 prosent av de som er smittet får fortsatte utbrudd som kan være plagsomt. De som blir smittet genitalt med herpes type 1, får nesten aldri senere utbrudd.

Det er alltid en sjanse for å smitte andre, særlig dersom man har et utbrudd. Men de fleste som er smittet med herpes, er ikke selv klar over det.

Det anbefales bruk av kondom ved kjønnsherpes, både under utbrudd og når utbruddet ikke er der.

Dersom du har kjønnsherpes og kommer i et fast forhold vil partneren oftest bli smittet. Men det kan skje etter mange år, og de fleste får ingen plager av smitten.

Behandling av kjønnsherpes:

Man kan behandle kjønnsherpes ved å ta tabletter med et antivirusmiddel. Et vanlig brukt legemiddel er valaciklovir (Valtrex) tabletter. Dette er et reseptbelagt medikament.

Herpesviruset forsvinner aldri fra kroppen, men tablettene kan gjøre førstegangsutbruddet mildere og kortere. Tabletter kan også minske plagene for de som får smertefulle utbrudd senere.

For noen få som får utbrudd veldig ofte, kan utbruddene forhindres med å ta tabletter hver dag Tablettbehandlingen bør begynne så fort man merker symptomene.

Tablettene er dyre, men kan etter søknad fås på blå resept. For gravide og ammende finnes det andre tabletter.

For å hindre at det setter seg bakterier i sårene, kan man sette seg i en balje med varmt vann med grønnsåpe. Slik såpe får man kjøpt på apoteket.

HIV

Hva er hiv?

I 2010 ble det diagnostisert 258 nye hivsmittede i Norge, 173 (67 %) menn og 85 kvinner. Dette er en moderat nedgang fra 283 diagnostiserte tilfeller i 2009, og skyldes i hovedsak færre tilfeller påvist blant innvandrere smittet før ankomst til Norge. Blant homoseksuelt smittede menn holder hivtallene seg vedvarende høye. Hos heteroseksuelt smittede personer som var bosatt i Norge da de ble smittet, påvises det høyeste antall hivtilfeller noe år. Forekomsten av hiv blant stoffmisbrukere i Norge holder seg på et stabilt lavt nivå. Totalt er det nå diagnostisert 4 627 hivpositive i Norge, 3 105 menn og 1 522 kvinner, skriver Folkehelseinstituttet.

Hiv (humant immunsvikt virus) angriper kroppens forsvarsceller slik at cellene mister evnen til å bekjempe infeksjoner og noen typer kreft. Hiv fører sannsynligvis alltid til sykdommen aids (Acquired Immune Deficiency Syndrome.

Aids står for ervervet immunsvikt syndrom. Dette er en fellesbetegnelse for sykdommer og symptomer som hiv-positive får ved immunsvikt.

KJØNNSYKDOM: Sjekk symptomene på kjønnsvorter, klamydia, kjønnsherpes, HIV, gonoré, hepatitt B og syfilis.

KJØNNSYKDOM: Sjekk symptomene på kjønnsvorter, klamydia, kjønnsherpes, HIV, gonoré, hepatitt B og syfilis. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox

En som er syk av aids vil som regel dø i løpet av noen år. Aids er nå sjelden på grunn av effektiv behandling.

Symptomer på hiv?

De fleste får ingen tegn på at man er smittet med hiv før kroppens infeksjonsforsvar har mistet evnen til å bekjempe sykdom. Dette er noe som kan skje flere år etter at man ble smittet.

Når hiv kommer inn i blodet, utvikler kroppen antistoffer som kan påvises ved en hiv-test allerede etter 2-3 uker for de fleste, men senest to måneder etter smittetidspunktet.

Hiv-testen er gratis og kan tas hos en hvilken som helst lege. Du kan ta testen anonymt.

Hvordan blir man smittet?

Hiv-viruset finnes både i blod, sæd og i skjeden. Det er først og fremst ved ubeskyttet sex at man smittes med hiv.

Hiv kan også overføres ved bruk av urene sprøyter og sprøytespisser. Under svangerskapet og fødselen kan en hiv-smittet mor smitte sitt barn.

Den som er blitt smittet med hiv blir sannsynligvis aldri kvitt viruset. Man kan smitte andre resten av livet.

Komplikasjoner / plager ved hiv?

Uten behandling vil personer som er hiv-smittet vil etter hvert få infeksjoner som er uvanlig å få for mennesker som ikke er smittet med hiv. Effektiv behandling gjør nå at de fleste kan ha et godt liv med hivinfeksjon.

Gonoré

Hva er gonoré?

Gonoré er en infeksjon som er forårsaket av en bakterie. Bakterien kan finnes på slimhinner i kjønnsorganer, urinveier, endetarm og hals. Sykdommen smittes ved seksuell aktivitet.

Symptomer på gonoré?

Gonoré medfører stort sett de samme plagene som klamydia, som er kløe, irritasjon og utflod.

Gonoré-bakteriene fører gjerne til en kraftigere betennelse enn klamydia.

KJØNNSYKDOM: Sjekk symptomene på kjønnsvorter, klamydia, kjønnsherpes, HIV, gonoré, hepatitt B og syfilis.

KJØNNSYKDOM: Sjekk symptomene på kjønnsvorter, klamydia, kjønnsherpes, HIV, gonoré, hepatitt B og syfilis. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox

Dersom du får plager, oppstår disse 3-60 dager etter smittetidspunktet.

Gonoré påvises ved at legen tar prøver fra urinrør og livmorhals og eventuelt fra hals og endetarm.

Hvordan blir man smittet?

Gonoré smitter ved samleie, men bakteriene kan også overføres ved munnsex.

Dersom en kvinne har gonoré når hun føder, kan barnet få en øyeinfeksjon.

Gonoré er farlig for nyfødte fordi ubehandlet gonoré kan føre til blindhet.

Har du hatt flere sexpartnere i løpet av seks måneder, er sjansen stor for at du har smittet noen.

Gonoré er en allmenn farlig smittsom infeksjon. Du er pliktig etter Smittevernloven til å gi tidligere partnere beskjed om dette slik at de også kan få behandling.

Beskjeden kan du be legen om å skrive til vedkommende uten at ditt navn bør oppgis.

Komplikasjoner/plager ved gonoré?

Vanlige plager ved gonoré er endring i farge og lukt på utflod. Hos menn kalles dette gjerne for "dryppert". Smerter når man tisser eller vondt i nedre deler av magen kombinert med feber er andre plager.

Gonoré kan gi betennelse uten plager både hos kvinner og menn.

Gonoré er alvorlig fordi den på samme måte som klamydia kan redusere fruktbarhetsevnen både hos kvinner og menn.

Behandling av gonoré?

Gonoré behandles med antibiotika. Du må alltid ta kontrollprøve etter behandlingen fordi mange av gonoré-bakteriene er motstandsdyktige. Da må man få en ny kur.

Hepatitt B

Hva er hepatitt B?

Hepatitt B er ett av flere virus som kan gi leverbetennelse.

I enkelte tilfeller kan den smittede få kronisk leverbetennelse som for noen kan utvikle seg til skrumplever og leverkreft.

I Norge gis det vaksine mot hepatitt B for de som er utsatt for hepatitt B-smitte over tid.

Symptomer på hepatitt B:

Magesmerter, kvalme, feber, slapphet og gul hud (gulsot) er vanlige symptomer.

KJØNNSYKDOM: Sjekk symptomene på kjønnsvorter, klamydia, kjønnsherpes, HIV, gonoré, hepatitt B og syfilis.

KJØNNSYKDOM: Sjekk symptomene på kjønnsvorter, klamydia, kjønnsherpes, HIV, gonoré, hepatitt B og syfilis. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox

Plagene kommer vanligvis 2-3 måneder etter smittetidspunktet.

Hvordan blir man smittet?

Hepatitt B-viruset finnes i kroppsvæsker som blod, sæd og fuktigheten i skjeden.

Ved sex kan viruset overføres i disse kroppsvæskene til partnerens endetarm, munn eller kjønnsorgan.

Hepatitt B smitter også ved deling av urene sprøyter, det kan smitte fra mor til barn (graviditet og amming) samt gjennom blodoverføring.

Man tester seg for hepatitt B ved vanlig blodprøve som undersøkes i laboratorium. Prøven kan tas ved alle vanlige legekontorer.

Komplikasjoner/ plager ved hepatitt B:

Leverbetennelsen gir ofte magesmerter og gul hud (gulsott). Kvalme, feber og slapphet følger med, samt rødbrun farge på urinen. Noen får i tillegg leddsmerter og utslett.

Behandling av hepatitt B:

Hepatitt B kan ikke fjernes ved behandling, men mange vil imidlertid viruset ikke gi mer sykdomsaktivitet enn den første akutte leverbetennelsen.

For personer som er utsatt for smitte, men som ikke er smittet selv, finnes det en vaksine som beskytter mot hepatitt B.

Syfilis

Hva er syfilis?

Syfilis er en kjønnssykdom som fremkalles av en bakterie.

Barn kan bli smittet av syfilis i morens mage.

Syfilis kan vise seg i tre ulike former; primærsyfilis, sekundærsyfilis og som sensyfilis.

Primær syfilis

Primær syfilis viser seg som et sår, men såret er som regel ikke ømt og har heller ikke stiv bunn. Dersom man ikke behandler såret vil det leges av seg selv i løpet av en periode på mellom tre og åtte uker. Dersom man tar en blodprøve vil syfilis vises etter to til fire uker.

Sekundær syfilis

KJØNNSYKDOM: Sjekk symptomene på kjønnsvorter, klamydia, kjønnsherpes, HIV, gonoré, hepatitt B og syfilis.

KJØNNSYKDOM: Sjekk symptomene på kjønnsvorter, klamydia, kjønnsherpes, HIV, gonoré, hepatitt B og syfilis. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox

Sekundær syfilis vises først innen et halvt års tid etter at man ble smittet. Det er vanlig å få symptomene i løpet av seks til åtte uker.

Symptomer på denne typen syfilis er feber, hudutslett, sykdomsfølelse og hevelse i lymfekjertelen.

En av fire som har syfilis får ikke sekundære syfilissymptomer.

Dersom man ikke behandles for denne typen syfilis, vil symptomene forsvinne etter et par uker. Mange leger seg selv.

I andre verdensdeler, som Asia og Sør- og Mellom-Amerika kan man utvikle infeksjon av noe som likner på syfilisbakterie. Denne bakterien smittes uten å ha hatt seksuell omgang, og det er dermed ikke en kjønnssykdom. Likevel kan blodprøvene gi reaksjoner som ved syfilis.

Sensyfilis

Sensyfilis kan inntre mellom fem og 20 år etter at man ble smittet. Symptomer på sensyfilis vil komme som infeksjon i nervesystemet, huden eller hjertet.

I forbindelse med sensyfilis har det forekommet sykdomstilstander i de fleste kroppsorganer.

Historisk sett er det senstadiet av syfilis som har gjort syfilis til en så fryktet sykdom historisk sett.

I dag er syfilis en sjelden kjønnssykdom i Norge og de fleste som får bakterien har fått den ved utenlandsbesøk. Det er registrert mellom 30 og 40 tilfeller årlig i Norge. De fleste syfilistilfellene her til lands er i homsemiljøer.

Symptomer på syfilis:

Symptomene varierer ut ifra hvilken type syfilis man har. Se beskrivelse ovenfor. Noen vanlige symptomer er: Hudutslett, sår, feber og sykdomsfølelse

Hvordan blir man smittet av syfilis?

Syfilis smitter ved seksuell omgang, men barn kan også smittes i morens mage.

Smitte skjer vanligvis ved seksuell kontakt, særlig gjennom sår i huden eller slimhinnene. Smittested er gjerne kjønnsorganene eller i munnen.

Plager / komplikasjoner ved syfilis:

Plagene ved syfilis varierer ut i fra hvilken form bakterien viser seg i.

I forbindelse med sensyfilis har det forekommet sykdomstilstander i de fleste kroppsorganer.

Historisk sett er det senstadiet av syfilis som har gjort syfilis til en så fryktet sykdom.

Hvordan behandles syfilis?

Syfilis kan vanligvis helbredes med penicillin.

Etter penicillinbehandlingen kan det hos mange oppstå en såkalt Herxheimers reaksjon med høy feber, uvelhetsfølelse, muskelsmerter, leddsmerter og hodepine.

(Kilder: Harald Moi, Tore Holte Follestad, ung.no, fhi.no)

Se flere saker fra: Alt om penis Se flere saker fra: Kvinnens skjulte underliv
Våre edle deler er ikke så forskjellige som du tror

Penis-anatomi

Våre edle deler er ikke så forskjellige som du tror
Det er ikke størrelsen det kommer an på, men teknikken

Samleie:

Det er ikke størrelsen det kommer an på, men teknikken
Viagra er ikke alltid løsningen

Lyst og ereksjonssvikt:

Viagra er ikke alltid løsningen
Hva sier kølla om kjærlighet?

Sex og språk:

Hva sier kølla om kjærlighet?
Flertallet er litt skeive

Penisfasong

Flertallet er litt skeive
Sjekk hvilken stilling som passer deg best

Samleiestillingen som passer din penis

Sjekk hvilken stilling som passer deg best
- Menn tenner på «kjempepeniser»

Penisstørrelse:

- Menn tenner på «kjempepeniser»
Gladnyhet til menn med liten penis

Penisstørrelse

Gladnyhet til menn med liten penis
Potenssvikt kan være alvorlig sykdom

Sviktende potens

Potenssvikt kan være alvorlig sykdom
Impotent eller ikke?

Potensproblemer

Impotent eller ikke?
Derfor bør du sjekke sæden

Normal sæd

Derfor bør du sjekke sæden
Større penis på et øyeblikk

Sexleketøy

Større penis på et øyeblikk
Så mye betyr størrelsen

Så mye betyr størrelsen
Kan penis brekke?

Penis

Kan penis brekke?
Lydbølger kan gi ereksjon

Ereksjonssvikt

Lydbølger kan gi ereksjon
Penisens krokete liv

Sviktende ereksjon

Penisens krokete liv
Dette får fart på ereksjonen

sex og samliv

Dette får fart på ereksjonen
Slik velger du riktig kondom

Kondomguide

Slik velger du riktig kondom
Slik oppdager du kjønnssykdom

Kjønnssykdommer:

Slik oppdager du kjønnssykdom
Får den ikke opp!

Ereksjonssvikt

Får den ikke opp!
Større penis på 20 minutter

Penisførstørrelse med Macrolane

Større penis på 20 minutter
Kjapp håndjager gir trøbbel med tidlig sædavgang

Advarer mot rask onanering

Kjapp håndjager gir trøbbel med tidlig sædavgang
10 overraskende sex-statistikker

Dette er normalt

10 overraskende sex-statistikker
Plagene menn tier om

Når potensen svikter

Plagene menn tier om
Gode løsninger for et godt samliv

Når han mister evnen og hun mister lysten

Gode løsninger for et godt samliv
Derfor lukter menn søtt

Overgangsalder hos menn

Derfor lukter menn søtt
Få fart på sædcellene

Sædkvalitet

Få fart på sædcellene
- Vinkelen på sykkelsetet redder deg

Sykling og genitalia

- Vinkelen på sykkelsetet redder deg
Hjelp mot impotens

Hjelp mot impotens
Superkondom gir bedre sex

Superkondom gir bedre sex
Trøbbel i tårnet?

Trøbbel i tårnet?
– Vannmelon har Viagra-effekt

Naturens potensmiddel

– Vannmelon har Viagra-effekt
Sliter med røde prikker på penis

Prikker på penis

Sliter med røde prikker på penis
– Kan skyldes kjønnssykdom

Vorter på penis

– Kan skyldes kjønnssykdom

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning