Flått med dødelig TBE-virus

Frykter dødsflått i Sverige

Det kryr av flått i Norge også denne sommeren, men neppe av den farligste sorten.

KRYR AV FLÅTT: Folkehelseinstituttet har vært på tokt, og har funnet tusenvis av flått.

KRYR AV FLÅTT: Folkehelseinstituttet har vært på tokt, og har funnet tusenvis av flått. Foto: Foto: Jon Eeg/Scanpix

Publisert Oppdatert

En mer dødelig variant av TBE-viruset, som spres av flått, kan være på vei inn i Sverige. Det dødelige viruset er allerede bekreftet i Finland.

TBE-viruset kan forårsake infeksjon i sentralnervesystemet.

Dødsflått

- Vi hadde et tilfelle av TBE i Västerbotten i fjor, som vi mistenker kan ha vært av den sibirske, eller østlige typen. Men vi rakk aldri å ta prøver for å konstatere det, sier Marika Hjertqvist, epidemiolog ved det svenske smittevernsintituttet, til det svenske nyhetsbyrået TT.

Folkehelseinstituttet frykter ikke at "Taigaflåtten" eller "dødsflåtten", som den populært blir kalt, er på vei til Norge med det første.

Oppdaget i Finland

- I Finland har viruset begynt å etablere seg litt, men det er viktig å presisere at man mistenker at tilfellet i Sverige kan være av den østlige typen. Noe av grunnlaget for det var at tifellet ble oppdaget litt utenfor det området der man vanligvis finner skogflått, sier Preben Ottesen i Folkehelseinstituttet til klikk.no.

Han tror ikke vi bør frykte at dette viruset skal komme til Norge de nærmeste årene.

Ixodes persulcatus ("Taigaflåtten") er først og fremst utbredt fra Øst-Europa og Baltikum, og østover til Kina og Japan.

Mye flått i Norge

Men Ottesen kan bekrefte at det er mye flått i Norge i år.

- Flåttbestanden er ganske stabil fra år til år. Vi var på Sørlandskysten forrige uke for å se på flåttbestanden. Jeg samlet til sammen 8000 flått, sier Ottesen, som rett og slett vasset i flått langs kysten.

- Vi gikk i gummistøvler og måtte teipe mellom bukse og støvler. Allikevel klarte jeg å få to flått på meg, sier avdelingsdirektøren i avdeling for skadedyrkontroll.

Les også:

Slik skal du fjerne flått

Vaksine mot flått

Video: Slik fjerner du flått

Video: Gutt fikk ansiktslammelse etter flåttbitt

Lyse klær og myggmiddel

Han anbefaler å trekke strømpene over buksa hvis du er i områder med mye flått. Hvis du går med lyse klær er det lettere å se flåtten når den slår seg ned på klærne.

- Mygmiddel kan også hjelpe for å holde flåtten unna, sier Preben Ottesen.

Kan gjøre deg syk

Flåttbitt kan gi to typer sykdommer. Hvert år får rundt 300 nordmenn Lyme Borreliose av flåttbitt. Flåttbitt kan også gi hjernebetennelse (skogflåttencefalitt), men denne virussykdommen er sjelden i Norge. I 2008 ble det meldt om 11 slike tilfeller i Norge. Ni av disse fikk viruset i Norge.

I tillegg til å dekke til anklene når du er ute i et område med mye flått, kan det være lurt å se etter flått på huden etter at du har vært ute. Vær særlig nøye med å se etter flått på huden til barna.

Symptomer på infeksjon

Du kan også undersøke om du har flått på klærne, også på vrangen, og ta en dusj for å skylle bort flått som ikke har festet seg.

Hvis du har fått flått i huden trekker du den ut med en pinsett eller bare fingrene. Hvis du ikke får symptomer på infeksjon etter et flåttbitt, er det ikke nødvendig å gå til legen.

Les mer om flått hos Folkehelseinsituttet og hos doktoronline .

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning