Bakterier

Derfor skal du ikke re sengen

Her trives bakteriene på soverommet.

MIDD OG STØV: Vi tilbringer mange av døgnets timer til sengs. Selv om det skal mye til for å ta skade av midd og støv, er det beste for helsen din å ha et soverom som rengjøres jevnlig.
MIDD OG STØV: Vi tilbringer mange av døgnets timer til sengs. Selv om det skal mye til for å ta skade av midd og støv, er det beste for helsen din å ha et soverom som rengjøres jevnlig. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox.com
Sist oppdatert

Fakta om midd:

- Midd er en underklasse av edderkoppdyr og i slekt med flått.

- Det er beskrevet over 45 000 arter midd, den mest kjente og plagsomme midden for mennesker er husstøvmidd.

- Husstøvmidden finnes blant annet i tepper, teppegulv, madrasser, sengebunn og sengetøy med flass fra mennesker og dyr. De lever av døde hudceller.

- Bortsett fra at de lett gir allergier, er midd ufarlige for mennesker.

- Det er avføringen støvmidden etterlater seg som forårsaker den allergiske reaksjonen.

- En hunnmidd legger 20-30 egg av gangen, og formeringen kan dermed føre til masser av midd når inneklimaet gir gode betingelser for det. Midden trekker seg tilbake til madrassen og sengebunnen der de formerer seg og har egg og unger. Den trives også godt i teppegulv på soverom og sammen med stoppede leker.

Kilde: Norges Astma- og allergiforbund

Midd, pollenstøv og bakterier - partneren din er ikke den eneste du deler soverom med.

Ifølge Grethe Amdal, seniorrådgiver i Norges Astma- og allergiforbund, lider 14 prosent av Norges befolkning av middallergi. For dem er det veldig viktig med et rent og mest mulig støvfritt soverom. Men støv kan også skape irritasjon hos dem som ikke er allergiske.

Det beste for helsen din er å ha et soverom som rengjøres jevnlig. I likhet med resten av huset, er bakteriefellene på soverommet mange. Alle er kanskje ikke like enkle å huske på?

Sengetøyet:

Rengjøringsekspert Aggie MacKenzie, kjent fra programmet Ekstrem rengjøring på TVNorge, anbefaler å bytte sengetøy hver 14. dag.

- Bytt hver 14. dag, hver uke om dere er et par. Vask på 60 grader for å knekke bakterier og midd, sier hun til det britiske bladet Glamour.

Hvis du har god hygiene, og ingen problemer med svetting, er lege Ragnhild Halvorsen enig i at det er nok å skifte på sengene annenhver uke.

- Det spørs litt på hvor skitten du er når du sover. De som dusjer daglig eller annenhver dag, og ellers har god personlig hygiene trenger ikke å skifte sengetøy så ofte, har Halvorsen tidligere uttalt i en artikkel på Klikk, om hvor ofte du bør skifte på sengen.

Hun understreker at dersom du har svetteproblemer bør du skifte sengetøy en gang i uka.

Blant annet er det vanlig å svette mye dersom du er i overgangsalderen, eller er syk.

Astma- og allergiforbundet fraråder folk å re sengene sine, iallfall om morgenen. De anbefaler at du i stedet åpner dynen helt, slik at fuktigheten i sengen fordamper.

Dyner og puter:

Hår, hårprodukter og svette blir sittende igjen på puta di.

MacKenzie anbefaler å legge puta over armen for å sjekke om den er ren nok. Blir den liggende rett er den ren, men hvis den bøyer seg nedover er den møkkete.

- Vask pute og putetrekk ofte. Middtrekk kan være en god investering for personer som er allergiske mot husstøvmidd, skriver Astma- og allergiforbundet.

De anbefaler også å fryse dyner og puter hvis du har mulighet til det.

På dager med kulde (-15 til -20 ºC) kan man legge madrassen, dyna og puta til lufting utendørs i ca. åtte timer og banke godt før det tas inn.

IKKE RE SENGEN: Astma- og allergiforbundet fraråder folk å re sengene sine, iallfall om morgenen. Åpne isteden dynen helt, slik at den får luftet seg i løpet av dagen.
IKKE RE SENGEN: Astma- og allergiforbundet fraråder folk å re sengene sine, iallfall om morgenen. Åpne isteden dynen helt, slik at den får luftet seg i løpet av dagen. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox.com

- Vask eller frys dyne og pute en gang i halvåret om du ikke har noen spesielle plager. De færreste tenker på dyna og puta, men det bør vi kanskje gjøre oftere. Gi den en runde i maskinen eller noen timer i fryseren, sier Amdal i Astma- og allergiforbundet.

Dyner og puter bør vaskes på 60 ºC. Da vil ikke midden overleve.

Er du ikke overbevist? Ifølge britiske Dr Lisa Ackerley, er det estimert at hele ti prosent av vekten til en to år gammel pute består av død hud og støvmidd. Det skriver nettavisen Mail Online.

Madrassen:

Varehuset Living, som blant annet selger madrasser, anbefaler å lufte madrassen en gang i blant. De anbefaler også å støvsuge madrassene regelmessig, og foreslår å lufte overmadrassen minst annenhver måned.

Flekker bør fjernes så raskt som mulig.

- Støvsug også selve senga der det kan samle seg støv. I noen senger kan det samle seg støv og skitt under madrassen, sier Amdal.

Tidligere har vi skrevet om hva du bør tenke på når du kjøper ny madrass. Der blir vi anbefalt å bytte overmadrass etter rundt ti år.

Nattbordet:

Sørg også for å holde nattbordet rent, spesielt om du ofte bruker det til å legge fra deg mat.

Ackerley, som blant annet har undersøkt hygiene på hotellrom gjennom det britiske TV-programmet «Secret Tourist», fant ut at nattbordene faktisk er blant de skitneste stedene på soverommet.

- Folk spiser i sengen og legger brødet rett på nattbordet, i den tro at det er rent, men det er det ikke, sier hun.

Desinfiser nattbordet ditt en gang i uka, er hennes råd.

Gardiner:

Ifølge Amdal i Astma- og allergiforbundet bør også gardinene vaskes fra tid til annen fordi de samler støv og pollen.

- Generelt er glatt stoff/flater best fordi det fester seg mindre på dem, så sånn sett kan vel glatte rullgardiner være bedre, spesielt hvis de rulles opp daglig, sier hun.

Lufta:

Amdal er også opptatt av at lufta på soverommet ikke må være for varm.

Hun anbefaler at temperaturen der er fem grader kaldere enn i stua. Med 21 grader på stua, vil det si 16 grader på soverommet.

- Det er viktig at det heller ikke er for kaldt. Da kan det oppstå kondens når den kalde lufta møter varm luft fra resten av huset, og i verste fall kan det føre til muggdannelser på soverommet, sier hun.

Frisk luft er også viktig for et godt soveromsmiljø. Pollensesongen er i gang, og har du pollenallergi, bør du unngå å lufte på dagtid når spredningen er størst. Pollenfilter kan være en mulighet, og det er også mindre støv og pollen i lufta når det regner.

Gulvet og øvrige flater:

- Støvsug en gang i uka, også i hjørner og under senga. Har du tregulv, gå over med en lett fuktig klut, sier MacKenzie til Glamour.

Amdal anbefaler også å rengjøre andre flater i soverommet, som oppå hyller og andre steder det lett samler seg pollen og annet støv.

- Bruk en tørr microfiberklut. Og ha minst mulig ting og tang på soverommet som kan samle støv, anbefaler hun.

Allergi

Har du midd- eller pollenallergi, bør du være ekstra påpasselig med rengjøring av soverommet. Hvor plaget man er, er individuelt.

- Godt renhold av soverommet kan redusere symptomene. Har du middallergi bør du skifte sengetøy minst en gang i uka, sier Amdal.

Å dusje for ofte er ikke bra. Men i pollensesongen, når du drar med deg pollenstøv inn på soverommet og opp i senga, kan det være redningen.

- Det kan hjelpe å dusje og skylle håret hver kveld for å unngå for mye pollenkorn på soverommet og på puta, sier Amdal.

Trykk her og følg Klikk Helse på Facebook

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få ukentlige oppdateringer på epost

Les også:

Stringtrusa er en bakteriebombe

Så ofte bør du bytte håndklær

Derfor kan tannbørsten være en helserisiko

Vask huset med mat

Denne saken ble første gang publisert 26/04 2012, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også