Hepatitt A, B og C

Derfor bør du koke frosne bær

Kan inneholde hepatitt A. Følger du dette enkle rådet blir smoothien helt ufarlig

GOD DESSERT, MEN...: Dersom du skal lage dessert med frosne bær, bør du koke dem først.
GOD DESSERT, MEN...: Dersom du skal lage dessert med frosne bær, bør du koke dem først. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox
Sist oppdatert

Hva er hepatitt?

Hepatitt betyr betennelse i leveren.

Mange virus kan gi leverbetennelse, og de viktigste er hepatitt A-viruset, hepatitt B-viruset og hepatitt C-viruset. Noen (men ikke alle) som blir smittet av disse virusene vil få sykdomstegn som gulsott (gul farge i øyne og på hud), slapphet, kvalme eller magesmerter. Ut fra symptomene er det ikke mulig å avgjøre hvilket av virusene du er smittet med. Bare en blodprøve kan vise det.

Anslagsvis 40 000 - 60 000 personer lever med kronisk infeksjon forårsaket av hepatitt B- eller C-viruset i Norge.

Kilde: Folkehelseinstituttet (FHI)

Behandling hepatitt A

Hepatitt A kan være en plagsom sykdom, men den går over av seg selv uten behandling. Den blir aldri kronisk. Dersom du har hatt hepatitt A, blir du immun for resten av livet.

Kilde: Folkehelseinstituttet (FHI)

Det kan være fristende å lage sunne, smakfulle smoothies med frosne bær nå som det går mot sommer.

Da skal du være obs på én ting: Du kan få hepatitt A hvis du ikke tar noen forholdsregler.

- De aller fleste har den oppfatning at frosne bær og grønnsaker er helt ufarlig å spise, og er uvitende om at virus kan trives godt i frosne produkter. Spesielt hepatitt A-viruset er svært motstandsdyktig, sier Ellen Samuelsen, lege ved Sentrum Reisemedisin.

Siden januar 2013 har flere land vest i Europa registrert et økende antall hepatitt A-smittede, som ikke kan forklares med reise til utlandet.

Les mer om hepatitt A i Helseleksikonet.no

Bær må kokes

Folkehelseinstituttet (FHI) melder også om en økning i meldte tilfeller av hepatitt A i Norge så langt i år.

De har mistanke om at smittekilden er importerte, frosne bær.

- Importerte, fryste bær har også tidligere forårsaket flere utbrudd med både hepatitt A og norovirus. Som et føre vàr-prisinsipp anbefaler vi derfor å koke alle importerte fryste bær i ett minutt før de skal brukes i retter som ikke skal varmebehandles, sier Laila Jensvoll, seniorrådgiver i Mattilsynet.

Hepatitt A

- Hepatitt A er et virus som forårsaker akutt leverbetennelse. Det smitter gjennom forurenset mat eller drikke, for eksempel gjennom dårlig håndhygiene. Sykdommen er svært utbredt i de fleste ikke-vestlige land, hvor de fleste innfødte gjennomgår sykdom i barneårene, sier Samuelsen.

Barn får milde symptomer av hepatitt A og de oppnår livslang beskyttelse mot sykdommen. Hvis du får hepatitt A i voksen alder kan du få kraftigere symptomer i én til flere uker.

- Klassiske symptomer er feber, trøtthet, kvalme, oppkast, magesmerter og etterhvert gulfarget hud.

Urinen kan bli mørk, og avføringen lys hvis du har hepatitt A.

Unngå smitte

Ifølge Folkehelseinstituttet (FHI), er det viktig å være nøye med håndvask i forbindelse med matlaging og toalettbesøk.

Andre forebyggende tiltak mot smitte av hepatitt ved utenlandsreiser er å bare drikke vann som er kokt eller selges på flasker, unngå salater, ukokte grønnsaker og frukt som ikke kan skrelles.

Unngå også skjellmat som ikke er tilstrekkelig kokt.

Sprøytemisbrukere må unngå bruk av urene sprøyter og annet brukerutstyr. Gratis vaksine gis til stoffmisbrukere og til personer som har sykdommer som gjør dem spesielt utsatt for å få hepatitt A eller alvorlige konsekvenser av denne sykdommen.

Vaksinasjon

Det finnes en svært effektiv vaksine mot hepatitt A. Én dose gir beskyttelse i cirka et år.

- Dersom du tar en ny dose etter 6-12 måneder vil du oppnå livslang immunitet. Vaksinen er anbefalt ved reise til de fargede områdene på kartet under, sier Samuelsen.

Det anbefales at du vaksinerer deg mot hepatitt A før avreise til land utenom Vest- og Sentral Europa, Kanariøyene, Canada, USA, Sør-Korea, Japan, Australia og Ny-Zealand, ifølge Folkehelseinstituttet (FHI).

Det finnes også en kombinasjonsvaksine med både hepatitt A og B i samme sprøyte.

- Med tre vaksinedoser i løpet av 6-12 måneder vil du mest sannsynlig oppnå livslang beskyttelse mot sykdommene.

Du kan finne din nærmeste vaksineklinikk på www.vaksine1.no.

FOREKOMST AV HEPATITT A: Mørk grønn er høy forekomst. Lys grønn middels forekomst. Kartet er hentet fra CDC.
FOREKOMST AV HEPATITT A: Mørk grønn er høy forekomst. Lys grønn middels forekomst. Kartet er hentet fra CDC.

Hepatitt B

Behandling hepatitt B

Det kan være aktuelt å behandle kronisk hepatitt B med spesielle medisiner for å bremse utvikling av alvorlig leversykdom, men behandlingen vil sjelden føre til at man blir kvitt viruset for godt.

Kilde: Folkehelseinstituttet (FHI)

Hepatitt B smitter gjennom ubeskyttet sex, fra mor til barn ved fødsel og gjennom blod ved deling av sprøyteutstyr.

- De fleste som blir smittet med hepatitt B vil i løpet av to - seks måneder utvikle symptomer tilsvarende symptomer som hepatitt A i startfasen. En kronisk bærertilstand vil med tiden gi skrumplever og øke risikoen for leverkreft. I tillegg har du muligheten til å smitte andre med sykdommen, sier Sauelsen.

For å unngå smitte med hepatitt B anbefales det å bruke kondom som beskyttelse mot seksuell smitte, og rene sprøyter og brukerutstyr beskytter mot blodsmitte blant injiserende misbrukere.

Det finnes vaksine mot hepatitt B.

Fullvaksinering mot hepatitt B består av tre vaksinedoser som fordeles over minst seks måneder.

Personer som er spesielt utsatt for smitte kan få gratis vaksine. For eksempel gjelder dette for injiserende stoffmisbrukere, menn som har sex med menn og personer som bor sammen med en kronisk bærer av viruset, ifølge Folkehelseinstituttet (FHI).

Hepatitt C

Hepatitt C smitter gjennom deling av brukte sprøytespisser, fra mor til barn ved fødsel og i sjeldne tilfeller ved seksuell kontakt.

Behandling hepatitt C

I de senere årene har behandlingsmulighetene for kronisk hepatitt C blitt betydelig bedre. Alle som får påvist kronisk hepatitt C infeksjon bør derfor vurderes av spesialist for behandling. Ved vellykket behandling vil man kvitte seg med viruset, men man er ikke beskyttet mot å bli smittet på nytt dersom man fortsetter med risikofylt atferd.

Kilde: Folkehelseinstituttet (FHI)

- Det finnes ingen vaksine mot hepatitt C, og du forebygger sykdom ved å forebygge overføring av blod og kroppsvæsker fra mulig smittebærende personer, sier Samuelsen.

De fleste som i dag får påvist hepatitt C er blitt smittet ved tidligere eller nåværende sprøytebruk eller gjennom blodoverføring for mange år siden.

I dag blir alle blodgivere testet. Som for hepatitt B er bruk av urene sprøyter den vanligste smittemåten ved hepatitt C. Seksuell smitte kan forekomme i sjeldne tilfeller, ifølge Folkehelseinstituttet (FHI).

Lav smitterisiko for hepatitt A

Smitterisikoen for hepatitt A i Norge er fortsatt lav, men Folkehelseinstituttet (FHI) råder forbrukerne til å koke importerte, frosne bær i minst ett minutt før du spiser dem.

HEPATITT A I BÆR: Folkehelseinstituttet (FHI) råder til å koke importerte, frosne bær i minst ett minutt før du spiser dem.
HEPATITT A I BÆR: Folkehelseinstituttet (FHI) råder til å koke importerte, frosne bær i minst ett minutt før du spiser dem. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox

Dette er på grunn av at hepatitt A viruset overlever frysing, og koking av bærene dreper viruset. Bærene skal " boble" i minst ett minutt som tegn på at de koker.

Du bør være ekstra oppmerksom på retter som ikke skal varmebehandles, som smoothies og andre desserter med frosne bær. Det er så langt ikke mistanke om smitte i norskproduserte bær.

- Dersom du har mistanke om at du kan være smittet bør du kontakte lege for en blodprøve og eventuelt videre undersøkelser. Påviste smittebærere må være ekstra nøye med håndhygienen og helst unngå å tilberede mat til andre, sier Samuelsen.

Så langt viser intervju av de 19 som er smittet så langt i år at mange har spist skogsbærkake importert fra Tyskland i tiden før de ble syke.

Mattilsynet og av den norske importøren Marexim trakk produktet fra markedet før påske.

- Folkehelseinstituttet og Mattilsynet vil arbeide videre med saken og utelukker ikke at det kan være andre smittekilder. Mistenkt smittekilde har vært fryste importerte bær. Det anbefales derfor inntil videre at en fortsatt bør koke importerte frosne bær i ett minutt før de blir benyttet i retter som ikke skal varmebehandles, sier seniorrådgiver Line Vold i Folkehelseinstituttet.

Les også:

Husk vaksine før ferieturen

Derfor er veska di en bakteriebombe

8 myter om vaksine

Denne saken ble første gang publisert 23/04 2014, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også