Illustrasjonsfoto: Colourbox.no

SMITTEVERN: God generell hygiene, og spesielt håndhygiene, er viktig for alle som har med dyr å gjøre - også våre egne kjæledyr. © Illustrasjonsfoto: Colourbox.no

Det finnes, i følge tall fra Universitetet for miljø- og biovitenskap, ett eller flere kjæledyr i rundt 800 000 av norske hjem, og mange av dem er smittebærere av en rekke sykdommer som smitter til mennesker, såkalte zoonoser.

Zoonoser er ansvarlige for flere store smitteutbrudd av alvorlige sykdommer, som HIV, rabies, og forskjellige typer pest (som Svartedauden, som var en byllepest), samt flere typer alvorlige febersykdommer (ebola, gul feber, tyfoidfeber).

Det er også blitt kjent at kugalskap (BSE) er opphavet til en ny variant av Creutzfeldt-Jakobs sykdom.

Del saken med andre!

Et verdensproblem

Ifølge det amerikanske National Center for Foreign Animal and Zoonotic Disease Defence (FAZD) er smitte fra dyr til mennesker et økende problem på verdensbasis, og 75 prosent av alle nye infeksjonssykdommer kommer fra dyr.

Merkelig nok er verken svine- eller fugleinfluensa klassifisert som zoonoser, ettersom infeksjonen smitter fra menneske til menneske oftere enn fra dyr til menneske.

Her kan du laste ned Veterinærinstituttets brosjyre om zoonoser.

I 2008 utarbeidet Universitetet for miljø- og bioteknologi (UMB) en forskningsrapport om zoonoser, der de ser på zoonoser i Norge i et fremtidsperspektiv.

Håndhygiene

- Generell god hygiene er forebyggende mot infeksjonssmitte fra dyr, forteller lege Tone Bruun ved avdeling for infeksjonsovervåking ved Folkehelseinstituttet.

De har ingen egne tall på hvor mange av de nye infeksjonssykdommene kommer fra dyr, men synes FAZD sine tall høres reelle ut.

- De viktigste nye infeksjonssykdommene hos mennesker, som ikke kommer fra dyr, er vel som regel "gamle" sykdommer som har endret seg noe, for eksempel blitt motstandsdyktige mot antibiotika.

Lege Tone Bruun sier at foreldre generelt bør lære barna sine god håndhygiene når de leker med dyr, både dem hjemme og hvis de drar på en besøksgård. Spesielt de minste barna må hjelpes med håndhygienen.

- De klarer det ikke så lett selv, så pass på at de får vasket seg godt på hendene etter de har vært i kontakt med dyr.

Hun minner også om at noen av zoonosene smitter fra dyrekjøtt og over til oss, for eksempel campylobacter og salmonella. Se fhi.nos pdf om god hygiene på kjøkkenet her.

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!