Forskjell på allergi og forkjølelse

Vet du forskjellen på allergi og en forkjølelse?

Symptomene er skremmende like.

FORKJØLET ELLER ALLERGISK?: Å være forkjølet har mange av de samme symptomene som pollenallergi; rennende nese, tett nese, nysing og slapphet. ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox

FORKJØLET ELLER ALLERGISK?: Å være forkjølet har mange av de samme symptomene som pollenallergi; rennende nese, tett nese, nysing og slapphet. ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox

Publisert Oppdatert

- Det kan være ganske vanskelig å skille en forkjølelse fra pollenallergi. Det man bør tenke litt over, er at dersom du alltid blir forkjølet om våren, kan det være pollenallergi, sier kommunikasjonsrådgiver for Astma- og allergiforbundet, Lene Gunvaldsen.

Dersom du har mistanke om at du har pollenallergi, er det både raskt og enkelt å ta en test hos fastlegen din.

- En ubehandlet pollenallergi kan i verste fall utvikle seg til astma, forteller Gunvaldsen.

Små forskjeller

- Pollenallergi er den mest vanlige allergien. Cirka én million nordmenn har pollenallergi, opplyser Gunvaldsen.

Det er likevel altså svært vanskelig å kjenne igjen forskjellene på allergi, og forkjølelse. Vårt Helseleksikon opplyser at dette er symptomene på pollenallergi:

 • Rennende nese
 • Tett i nesen
 • Kløende øyne
 • Hovne øyne
 • Rennende øyne
 • Kløe og prikking i munnen
 • Nysing
 • Slapphet
 • Hodepine
 • Tette bihuler
 • Øreverk
 • Søvnproblemer

Det er med andre ord ikke så rent forskjellig fra den typiske forkjølelsen, som opplyses å ha mange av de samme symptomene; rennende nese, tett nese, nysing og slapphet. Noe av det som skiller dem fra hverandre, er vel å merke at forkjølelse ofte gir feber.

- Man får som oftest ikke feber ved pollenallergi, men man får en sykdomsfølelse som kan få det til å kjennes ut som man har feber, sier Gunvaldsen.

Enkel test

For å finne ut om man har pollenallergi, er det to ulike tester man kan ta.

- Det ene alternativet er å ta en prikktest, som vil si å skrape bittesmå rifter i huden som man så tilsetter allergener i. Slik ser man om reaksjoner oppstår, og man får avklart om man er allergisk der og da. Dette får man som regel gjort hos øye-nese-halsspesialister. Hos fastlegen er det mest vanlig med en blodprøve for å avklare om man er allergisk eller ikke, forteller fastlege og daglig leder ved Legevakt Vest AS, Kari Lise Eidjar.

Når man får svar på blodprøven varierer fra legekontor til legekontor, men vil i følge Eidjar ta mellom et par dager, til et par uker.

- Det skal også være sagt at det ikke er alle som får utslag på allergiprøvene, selv om man er allergisk. Jeg kan ta meg selv som et eksempel på det; jeg har i femten år hatt allergiske reaksjoner mot bjørk, men det var først i fjor at jeg fikk utslag på allergitesten. Så man kan absolutt være allergisk uten at det gir utslag på testen, og på samme måte kan man også få stort utslag allergi på prøvene uten at man er så veldig plaget. Noen vokser av seg allergien etterhvert, andre blir allergisk i voksen alder. Det er altså store variasjoner når det kommer til allergi, sier Eidjar.

Medikamenter

Dersom man er veldig plaget med allergien, vil det for mange være aktuelt med medikamenter.

- Gratex er et nytt type allergimedikament, som har vist seg å være svært effektivt. Vi anbefaler at du begynner på medisinen fire måneder før sommersesongen. Denne skal tas tre år på rad, og når disse tre årene har gått er 70 prosent kvitt allergiplagene, sier Eidjar.

Det finnes også et stort utvalg andre medikamenter man kan ta; noen virker på allergien generelt, andre igjen skal påføres der hvor plagene sitter, som for eksempel øyedråper og nesespray.

- Allergivaksinasjon anbefales til alle som ikke opplever god nok effekt av vanlige medisiner, og er et svært godt alternativ, sier Gunvaldsen. 90-95 % av dem som tar det opplever at de blir bedre eller mye bedre allerede første sesongen de får vaksine. De åtte første ukene må man dra til legen og få sprøyte en gang i uken hvis det er bjørk, og så må man dra en gang annenhver måned i 3-5 år. Er det gressvaksine man tar, får man smeltetablett man tar hjemme, hver dag, noe som ikke er noe mer krevende enn vanlige allergimedisiner.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning