Helsesjekk

Testen regner ut din fysiske alder

Sjekk risikoen for alvorlig sykdom på under fem minutter.

ALDERSSJEKK: Positiv livsstilsendring er viktig for å forebygge og redusere hjerte- og karsykdom. En test kan motivere til nødvendige livsstilsendringer.
ALDERSSJEKK: Positiv livsstilsendring er viktig for å forebygge og redusere hjerte- og karsykdom. En test kan motivere til nødvendige livsstilsendringer. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstock
Sist oppdatert

– Totalt sett er det undersøkelser av mer enn 120.000 nordtrøndere som danner grunnlaget for denne kalkulatoren, sier Post Doc Bjarne Martens Nes

Sammen med sine kolleger ved Det medisinske fakultet på NTNU har han brukt resultatene fra Helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag, kjent som HUNT, til å utarbeide en enkel test folk kan ta hjemme i sin egen stue.

 

Allmenn verdi

Ved å kartlegge mengden og intensiteten i folks aktivitetshverdag, finner testen din fysiske alder, og i tillegg kalkuleres sannsynligheten for å dø av hjerte- og karsykdommer.

– Vi er opptatt av at vår forskning skal ha allmenn verdi og komme hele befolkningen til gode, testen er derfor tilgjengelig gratis og anonymt på Internett. Det er en vinn-vinn-situasjon, folk får muligheten til å sjekke sin fysiske alder, og samtidig får vi samlet store mengder data som vi kan dra nytte av videre i vår forskning, sier Nes. 

Du kan ta testen her: https://www.worldfitnes­­slevel.org/#/

Til stor hjelp

Hjerte- og karsykdom

  •  Samlebetegnelse for sykdommer i hjertet, i arterier og i vener
  •  Omfatter blant annet hjertekramper eller angina pectoris, hjerteinfarkt og hjerneslag
  •  15 000 nordmenn får et akutt hjerteinfarkt hvert år, halvparten er under 74 år
  •  Antallet som får annen hjertesykdom er ukjent
  •  13 000 får akutt hjerneslag hvert år
  •  Kvinner er i snitt 7-10 år eldre enn menn når de rammes av hjerte- og karsykdom
  •  Antallet tilfeller er blitt redusert de siste ti årene

Kilder: Folkehelseinstituttet, LHL

HUNT

  •  Helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag
  •  Norges største samling av helseopplysninger og biologisk materiale
  •  Består til nå av tre runder med datainnsamlinger: HUNT 1 1984-86, HUNT 2 1995-97, HUNT 3 2006-2008
  •  120 000 personer har samtykket i anonymisert deltakelse
  •  80 000 avgitte blodprøver
  •  5000 VO2-maks-tester
  •  700 vitenskapelige publikasjoner
  •  Over 100 doktoravhandlinger
  •  HUNT 4 planlegges påbegynt i 2017

Kilder: NTNU, Wikipedia

Terje Steigen er førsteamanuensis på Institutt for klinisk medisin ved Universitetssykehuset Nord-Norge og leder for Norsk cardiologisk selskap.

Han er positiv til slike tester så lenge de er valide og tuftet på vitenskapelige data.

– Vi vet med sikkerhet at positiv livsstilsendring er viktig for å forebygge og redusere hjerte- og karsykdom. En kalkulator som det her kan være til stor hjelp både for leger og for pasienter, kanskje særlig i forbindelse med bevisstgjøring og for å motivere til livsstilsendring, sier han.

 

Vanlig i Norge

Ifølge Folkehelseinstituttet rammes opp mot eller over 30.000 nordmenn av hjerte- og karsykdommer årlig.

Siden midten av 1990-tallet har antallet tilfeller blitt kraftig redusert, men med den ventede eldrebølgen er det grunn til å frykte at denne trenden kan snu.

– Hjerte- og karsykdommer omfatter blant annet hjertekrampe, hjerneslag og hjerteinfarkt. Dette er svært vanlige sykdommer i Norge, og medfører økt sykelighet og død, forklarer Steigen.

– Det er riktig at vi de senere årene har opplevd en reduksjon i antallet tilfeller. Det skyldes først og fremst sunnere livsstil i befolkningen generelt, og i tillegg har vi blitt flinkere på behandlingsnivå, men mye kan ennå gjøres, sier han.

 

Gylne middelvei

– Generelt dreier det seg om det vi alle kjenner som en helsefremmende livsførsel. Den gylne middelvei med sunn mat og drikke, mosjon og avhold fra tobakk, fortsetter Steigen.

– Målet er å få befolkningen som helhet til å øke den helsefremmende aktiviteten, klarer vi det vil gevinsten være stor både for individet og for samfunnet. Dette kommer ikke av seg selv, for å lykkes må det tenkes større og legges enda bedre til rette for aktivitet i hverdagen og her har politikerne også et stort ansvar.

 

Andregenerasjons test

– Den første utgaven av testen ble laget og lagt ut på Internett allerede for et par år siden, men det er først nå vi føler oss sikre på korrelasjonen mellom aktivitet, fysisk alder og faren for å dø av hjerte- og karsykdommer, forklarer Bjarne Nes.

Etter å ha analysert det rikholdige grunnlaget fra alle de tre første rundene med HUNT, er forskerne overbeviste om at sammenhengene de har funnet kan overføres til og brukes av millioner av mennesker og på den måten kanskje motivere til økt fysisk aktivitet verden over.

– Selv om Nord-Trøndelag har flere VM-medaljer i langrenn enn røkla mener vi bestemt å ha dekning for en generalisering ikke bare blant folk i Norden og Europa, men i hele den vestlige verden, avslutter Nes. 

Denne saken ble første gang publisert 13/12 2014, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også