Den automatiske sprøyten skal finne blodårer raskt ved hjertestans. Da haster det, og det er viktig at sprøyten treffer riktig.

Sprøyten "ser" under huden og gjør at legen kan injisere på riktig sted. Noen ganger er det avgjørende at injeksjonen settes i blodåren for at medisineringen skal virke raskest mulig. Andre ganger er det om å gjøre å treffe en muskel.

Koblet til pc

Det er studier av de elektriske egenskapene til det biologiske vevet rundt nålespissen som er bakgrunnen for den avanserte sprøytespissen. Ved å studere endringen i vevets elektriske motstand (impedansen), kan legen se hvor nålespissen befinner seg på en dataskjerm: Blod gir rød farge, fett gir gul.

Bak fargegjengivelsene ligger avanserte beregninger.

Enestående lærebok

Professor Ørjan G. Martinsen ved Fysisk institutt, Universitetet i Oslo, og professor Sverre Grimnes ved Medisinsk-teknisk avdeling, Rikshospitalet, har utviklet smartsprøyten.

Nylig utga de verdens eneste lærebok om bioimpedans.

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!