Råd mot hetetokter

Noen merker ikke stort til den, andre får store plager

Råd som hjelper i overgangsalderen.

Plager i overgangsalderen kan være hetetokter, humørsvingninger, søvnvansker, depresjon, tørre slimhinner i underlivet og vektoppgang.
Plager i overgangsalderen kan være hetetokter, humørsvingninger, søvnvansker, depresjon, tørre slimhinner i underlivet og vektoppgang. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox.com
Sist oppdatert

Fakta om overgangsalder:

Overgangsalder, eller klimakteriet, beskriver en periode i kvinnens liv som kan strekke seg over ca ti år. Det første tegnet er endring i menstruasjonssyklusen. Når det er gått ett år siden sist menstruasjon, kan man med sikkerhet tidfeste menopausen (tid for siste menstruasjon).

Overgangsalderen gir de fleste kvinner plager som hetetokter, særlig om nettene, og tørre slimhinner.

Behandling med østrogen-hormon (og progestin for å beskytte livmorslimhinnen mot unormal vekst av østrogenbehandling) er den eneste godt dokumenterte behandling. Østrogen og progestin sammen kan gi økt risiko for brystkreft, men vil også beskytte mot en del andre sykdommer.

Kilde: Helseleksikonet.no

Overgangsalderen kan være frustrerende. Enkelte kvinner må dusje og vaske håret flere ganger daglig fordi de blir gjennomsvette. Mange svetter mye om natten, og må skifte sengetøy både én og flere ganger.

Andre problemer i overgangsalderen kan være humørsvingninger, søvnvansker, depresjon, tørre slimhinner i underlivet og vektoppgang.

Men det finnes hjelp å få.

Østrogen

- Østrogenbehandling er eneste effektive behandling, har gynekolog Mette Haase Moen tidligere sagt til Klikk Helse.

Økt risiko for brystkreft, blodpropp og leversykdom er de største risikomomentene forbundet med østrogenbehandling.

Men dagens preparater har lavere hormondoser enn før, og er dermed tryggere. Behandlingen tilpasses den enkelte kvinnes behov i større grad enn tidligere.

- Det nyeste østrogenpreparatet som er markedsført i Norge, er Eviana, som har en svært lav hormonkonsentrasjon, sier Åsle-Marit Ullern, gynekolog på Best Helse Nordstrand og en av ekspertene på nettsiden overgang.no.

- I andre land finnes østrogen også som gel. Det kan man få på resept i Norge. Det aktive stoffet i gelen er det samme som i Eviana, nemlig østradiol, sier hun til ukebladet Hjemmet.

Dette er likt kroppens eget østrogen.

Østrogen finnes også som plaster

- Østrogen finnes også i plaster. I Norge har vi østrogenplastre i flere ulike styrker tilgjengelig, sier Ullern.

Når østrogenet tilføres gjennom huden, passerer det aktive virkestoffet ikke gjennom leveren og blir ikke omdannet der, slik det blir når man tar østrogen i form av tabletter. Dermed reduseres risikoen for blodpropp.

Plaster kan derfor være et godt alternativ for kvinner med forhøyet risiko for blodpropp, for eksempel diabetikere, røykere og overvektige.

- Alle som har livmoren sin i behold, må ta gestagenhormon i tillegg til østrogen, sier Ullern.

- Østrogen alene kan nemlig forårsake fortykkelse av livmorslimhinnen, noe som gir økt risiko for livmorkreft. Gestagen forhindrer denne fortykkelsen.

På apoteket finnes østrogenprodukter som kan brukes lokalt i skjeden, i form av gel eller stikkpiller. Noen av er på resept, andre er reseptfrie. Produktene hjelper mot tørre slimhinner, men har ingen effekt på hetetokter.

Du får også kjøpt hormonfrie produkter som øker fuktigheten og bidrar til å opprettholde et sunt miljø i skjeden.

Akupunktur

Noen velger akupunktur som et tillegg til klassisk skolemedisin.

- Erfaringen jeg har med mine egne pasienter, er at antallet og styrken på hetetoktene kan reduseres med akupunktur, sier akupunktør Tove Hjellegjerde ved Akupunkturklinikken i Bergen.

- I tillegg kan pasienter oppleve forbedret nattesøvn, ettersom hetetoktene blir mindre plagsomme. Behandlingen kan være en tilleggsbehandling til østrogenpiller, dersom østrogenpillene ikke tar bort alle plagene med hetetokter.

Praktiske råd:

• Bruk heller flere lag tynne klær enn få, tykke plagg. Da er det lettere å kle av og på seg når kroppstemperaturen veksler.

• Hvis du svetter mye om natten, bruk tynt sengetøy i naturmaterialer. De absorberer svette bedre  enn kunststoffer.

• Drikk mye vann hvis du svetter mye. Væskebalansen har mye å si både for helsen og velværet. Her kan du sjekke hvor mye vann du trenger.

• En bordvifte på jobben eller hjemme kan hjelpe når hetetoktene kommer.

• Prøv å få til fast fysisk aktivitet; det hjelper å være i god form.

• Sørg for å få nok hvile og søvn, og stress så lite som mulig.

Les om overgangsalder i Helseleksikonet.no

Denne saken ble første gang publisert 14/08 2015, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også