Munnsår

Herpes labialis

Sist oppdatert 03.09.2015

Munnsår, eller forkjølelsessår, er sår som oppstår på leppene eller i huden rundt munnen og som skyldes herpesvirus.

Definisjon

Munnsår starter ofte med at man får en prikkende eller sviende fornemmelse på leppen eller i huden rundt munnen. Etter kort tid utvikler det seg små, smertefulle blemmer på rød bakgrunn. Blemmene brister og det danner seg et sår. Tilstanden går tilbake av seg selv etter en ukes tid.

Munnsår skyldes en infeksjon med herpesvirus, i de aller fleste tilfellene herpes simplex type 1. Viruset smitter ved direkte kontakt, for eksempel ved kyssing. Det kan også smitte via gjenstander som dørhåndtak eller hvis man drikker av samme flaske som en med munnsår har drukket av. Man kan også smittes direkte fra herpessår på kjønnsorganene ved munnsex.

Herpesviruset ligger latent i kroppen etter at man har blitt smittet. Dette gjør at viruset kan gi utbrudd av munnsår en eller gjentatte ganger senere. Ved første gangs infeksjon med herpesvirus er infeksjonen som regel kraftigere enn ved senere utbrudd, og det er vanlig at man får allmennsymptomer i form av feber, slapphet og blemmer i munn og svelg. Utbrudd av munnsår kan utløses av sterk sol, kulde, varme, stress, menstruasjon eller nedsatt immunforsvar på grunn av andre infeksjoner i kroppen.

After, eller munnskold, forveksles av og til med munnsår. Dette er små, smertefulle gulhvite sår med rød rand som oppstår i slimhinnene inne i munnen. Disse skyldes ikke herpesvirus, og after er ikke er smittsomme.

Vurdering

Munnsår kan være svært smertefulle, men for folk med normalt immunforsvar er de ikke farlige. Tilstanden går som regel tilbake av seg selv uten behandling i løpet av sju til ti dager. Det finnes antivirale medikamenter som aciclovir og penciclovir i form av krem som kan redusere plagene og forkorte forløpet av infeksjonen noe. For at effekten skal bli best mulig er det viktig at behandlingen startes så tidlig som mulig i forløpet, innen to til tre dager. Hos personer med immunsvikt eller ved første gangs infeksjon hos gravide, vil det ofte være aktuelt med tablettbehandling.

For å forebygge utbrudd bør man beskytte leppene mot sterkt sollys, for eksempel ved å benytte leppepomade med høy solfaktor. God håndhygiene er viktig for å forebygge forkjølelse, og for å hindre smittespredning når man først har fått munnsår.

Viruset overføres kun når man har utbrudd. Man bør derfor unngå å kysse personer som har utbrudd av munnsår. Man bør også unngå munnsex fordi viruset da kan overføres og gi smertefulle sår på kjønnsorganene.

Forekomst

Munnsår som skyldes herpesvirus, er svært vanlig. Man regner med at opp mot 90 prosent av befolkningen har viruset i seg, men ikke alle får symptomer. Den høye forekomsten skyldes at munnsår er svært smittsomt. De fleste smittes allerede i barnealder. Mange får stadig tilbakevendende munnsår, men hyppigheten av utbrudd avtar vanligvis i voksen alder.

Skrevet av Allmennlege

Birgitte Bjørntvedt Øie

Diskuter i Doktoronline forumet

Direktør/ansvarlig redaktør: Elisabeth Lund-Andersen

Redaktør: Trude Susegg

Utgiver: Egmont Publishing AS

Personvern og cookies Adresse: Nydalsveien 12, 0441 Oslo Telefon sentralbord: 22 77 20 00 Kundeservice

Klikk.no arbeider etter Vær varsom-plakatens retningslinjer for god presseskikk