Overgangsalder:

Gynekologen svarer om overgangsalder

Vår gynekolog Mette Moen svarer på en rekke spørsmål om overgangsalder.

OVERGANG: Overgangsalderen kan være tøff, men heldigvis finnes det både råd og medisin mot de verste plagene.

OVERGANG: Overgangsalderen kan være tøff, men heldigvis finnes det både råd og medisin mot de verste plagene. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox.com

Publisert
VÅR EKSPERT: Vår egen gynekolog, Mette Moen, er spesialist i gynekologi, professor ved NTNU og overlege ved kvinneklinikken, St. Olavs Hospital i Trondheim. Hennes spesialområder er hormonforstyrrelser, kvinnens overgangsalder, blødningsforstyrrelser, endometriose og prevensjon.

VÅR EKSPERT: Vår egen gynekolog, Mette Moen, er spesialist i gynekologi, professor ved NTNU og overlege ved kvinneklinikken, St. Olavs Hospital i Trondheim. Hennes spesialområder er hormonforstyrrelser, kvinnens overgangsalder, blødningsforstyrrelser, endometriose og prevensjon. Foto: FOTO: Privat

Hetetokter og naturmidler

Kan du anbefale bruk av naturmidler mot hetetokter? Eller er det som å kaste pengene ut av vinduet? Jeg bruker 3 stk. Catapresan 25 mikrog i døgnet, men fortsatt svetter jeg mye om natta. Foreløpig ikke om dagen.

Se svaret fra gynekologen her.

Uregelmessig mens

Jeg er 44 år og har stort sett gjennom alle år hatt regelmessig menstruasjon med 28 dagers syklus. For ca. to år siden kunne det gå flere måneder mellom hver gang jeg fikk mensen. Men fra ca. 1/2 år siden nå, så har jeg begynt å få mensen hele tiden. Det er skikkelig irriterende å bare ha en ukes tid blødningsfri før det begynner igjen, og da for å ha blødninger i 2 - 2,5 uker. Det starter med relativt små mengder blod som varer en ukes tid, så blør jeg noe mer noen dager, før det ser ut til at det stopper, men bare for en dag eller to, så blør jeg plutselig større (normale) mengder i noen dager før det gir seg. Jeg vet jeg har syster i livmorhalsen, og det er sjekket ut at det ikke er kreft i dem, og jeg har aldri hatt clamydia eller annen kjønnssykdom. Kan det være at jeg får normal mens om systene blir skrapet ut? Eller bør jeg be om hormonbehandling? Eller skal jeg bare leve med å ha masse menstruasjon til jeg kommer i overgangsalderen?

Se svaret fra gyenkolog Mette Moen her.

Cerazette forebyggende?

Jeg er en kvinne på 56 år, som har brukt cerazette i mange år. Jeg har ikke hatt menstruasjonsblødninger mens jeg har brukt dem. Jeg har vært plaget med nattesvette i perioder, det begynte rundt 50 års alder, men jeg har vært lite plaget med hetetokter på dagtid. Min fastlege sa at jeg kunne slutte med dem nå, og etter det har jeg hatt litt svake murrende menstruasjonssmerter i underlivet i perioder, litt brystspenn, og mye plager med hetetokter på dagtid. Kan cerazette ha hatt en forebyggende effekt på overgangsplagene?

Se svaret fra gynekolog Mette Moen her.

Overgangsalder - med eller uten østrogen?

Jeg er 49 år, mistet mensen for 3 år siden, og blodprøver viste at jeg var kommet i overgangsalderen i 2009. Jeg bruker Levaxin for noe annet, og på bakgrunn av hetetokter, slitenhet i hode/kropp og stikkinger/prikkinger i kroppen, startet jeg med Eviana i oktober. Siden jeg fikk hodepine ble jeg anbefalt av min lege å skifte til Livial, som jeg tar annenhver dag. Hetetoktene er stort sett borte, men de andre plagene er vedvarende. På bakgrunn av mor som har brukt østerogen og har fått hormonell kreft, er jeg veldig skeptisk til østrogen. Hvilke østrogenpreparat er "snillest"? Livial er et syntetisk preparat, og hva betyr det for oss brukere? Takk for svar!

Se det oppklarende svaret fra vår gyenkolog Mette Moen her.

FOR ALLE: Ingen damer slipper unna, men utfordringene med overgangsalder er ulike fra kvinne til kvinne.

FOR ALLE: Ingen damer slipper unna, men utfordringene med overgangsalder er ulike fra kvinne til kvinne. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox.com

Cerazette og høyt blodtrykk

Jeg er en kvinne på 49 år som har brukt cerazette i 9 år pga store blødninger og pms. Blødningene har alltid vært like ille. Jeg hadde svært god effekt av cerazette, men sluttet med pillen i januar da jeg ble redd for å bruke dem pga høyt blodtrykk samt alder Jeg fikk tilbake mensen i mars, og den opphørte til i mai og da var det like ille. Jeg var hos gynekolog i mai og alt var ok. Nå skal jeg på ferie, og får mensen i den perioden. Det gjør at jeg gruer for flyturen og oppholdet. Kan jeg evnt begynne å bruke cerazette nå også slutte når jeg kommer hjem? Eller evntuelt ta Primolut? Er redd for bivirkningene.

Se svaret fra Mette Moen her

Vagifem og estradot

Jeg er en kvinne på 53 år som er i overgangsalderen. Det jeg lurer på, er om det er mulig å bruke vagifem i kombinasjon med estradot? Jeg bruker estradot 75 mikrog som jeg begynte med i juni 2013, da prøvene viste at overgangsalderen hadde startet. Gynekologen jeg var hos tør ikke øke dosen siden jeg har hatt et hjerteinfarkt for 2,5 år siden. Jeg glemte å spørre henne om jeg kunne bruke østrogen (vagifem) lokalt siden jeg plages med kløe og tørrhet i skjeden. Sexlysten er det og dårlig med. Det virker som om legen mener jeg har begrensede muligheter siden jeg bruker hjertemedisiner.

Les svaret fra Mette Moen her.

NuvaRing og alder

Jeg er en kvinne på 52 år, som i 10 år har brukt NuvaRing mot store menstruasjonsblødninger. Det fungerer veldig bra, jeg har normalt blodtrykk, tar regelmessig mammografi, og går jevnlig til kontroller hos gynekolog. Jeg forsøkte å slutte med ringen for å se hva som skjedde, og da kom det en stor blødning med en gang som varte i to uker. Må jeg slutte med ringen kun fordi alderen sier det? Jeg har ikke lyst til å bruke spiral.

Se svaret fra gynekologen her

Hetetokter og estradot

Jeg er en dame på 47 år. Jeg er tidvis plaget med skikkelige hetebølger på natten. For et år siden fikk jeg østrogenplaster Estradot 25 mikrogram I forbindelse med hetetoktene, men siden ting kom ganske greit i orden igjen, har jeg ikke brukt dette. Nå lurer jeg på om det går an å bruke dette f.eks kun 7-10 dager før mensen (når jeg er mest varm, og har mest pms-smerte-plager)? Eller må jeg bruke det konstant hele tiden? Og bør jeg i det hele tatt begynne å bruke det når jeg ikke er mer plaget enn jeg er, og mensen fortsatt er regelmessig? Det skal sies at eggløsningen kommer veldig kjapt etter mensen, i motsetning til tidligere.

Se svaret fra gynekologen her.

Spørsmålene er forkortet noe, men ligger i sin helhelt i forumet på Doktor Online.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning