Fjerning av liktorner

Plages du av liktorn?

Problemet kan forsvinne ved å ha et par ekstra sko tilgjengelig.

BEHANDLINGSVERDIG: En fot som ser slik ut, er grusomt vond og trenger omsorg. Her sees en begynnende liktorn på stortåen, samt depoter med hard hud. Under stortåballen ligger en flis og ytterst til venstre under lilletåen vokser en gjenstridig liktorn.
BEHANDLINGSVERDIG: En fot som ser slik ut, er grusomt vond og trenger omsorg. Her sees en begynnende liktorn på stortåen, samt depoter med hard hud. Under stortåballen ligger en flis og ytterst til venstre under lilletåen vokser en gjenstridig liktorn. Foto: Foto: Gry Cat. Wold
Sist oppdatert

ange opplever å få vonde punkter på føttene. Er du uheldig, kan du få såkalte liktorner, en tilstand som kan gi store smerter.

En liktorn kan sees som en forhøyning av huden med en brodd ned i underhuden, oftest på føttene.

Kan oppstå på et par dager

- Liktorner kan oppstå relativt raskt hvis det er vedvarende trykk mot huden. Jeg har sett så mange årsaker til liktorner at det er vanskelig å peke på en enkelt årsak til at de oppstår, sier fagansvarlig i Fotterapeutforbundet, Christina Stokvik Holmen.

Hun opplever at så mange som en fjerdedel av pasientene hennes har, eller har hatt, liktorner. Hennes beste tips til å forebygge liktorner, er å sikre at du går med riktige sko, og å bytte sko i løpet av dagen hvis du har et gående og stående yrke.

- Gå gjerne en halv dag i et par sko, og en halv dag i et annet par sko, sier Holmen.

Lettere å forebygge enn å fjerne

For å forebygge liktorner er det nyttig å se på skotøyet og kjenne ekstra godt etter når du tar av og på sko og sokker, at noe ikke strammer eller irriterer huden. - Du bør veksle på skoene du går med, og bytte ofte. Det viktigste er at det er fornuftige sko som ikke har en fasong som legger press på tær eller fotsåle. Pass på at bredde, høyde og lengde på skoene passer til foten din, sier Holmen.

BEHANDLINGSVERDIG: En fot som ser slik ut, er grusomt vond og trenger omsorg. Her sees en begynnende liktorn på stortåen, samt depoter med hard hud. Under stortåballen ligger en flis og ytterst til venstre under lilletåen vokser en gjenstridig liktorn.
BEHANDLINGSVERDIG: En fot som ser slik ut, er grusomt vond og trenger omsorg. Her sees en begynnende liktorn på stortåen, samt depoter med hard hud. Under stortåballen ligger en flis og ytterst til venstre under lilletåen vokser en gjenstridig liktorn. Foto: Foto: Gry Cat. Wold

For store sko som du glir i, eller for små sko som klemmer tærne sammen, er også uheldig. Likeså en søm på sokken som legger press, tær som gnisser, eller ujevnheter i skosålen. Du kan også få liktorn i etterkant av fotvortebehandling.

Stikker inn i foten som en torne

En liktorn er en fortykning i det ytterste laget av huden, som oftest på tærne eller under fotsålen.

Den kan være smertefull og oppstår av gjentatt eller vedvarende slitasje, trykk eller press mot ett punkt på foten, som fører til at huden setter inn forsvar.

Hudens forsvar er å lage mer hud. Det er gunstig når vi for eksempel får træler på hendene i stedet for at huden sliter huden til blods, hvis vi hendene for stor påkjenning.

En liktorn er også fortykket hud. Forskjellen på liktorner og træler er at liktornen vokser innover, fordi den ikke har mulighet til å vokse utover. Dermed stikker den harde huden inn i foten som en kjegle eller torne.

Kilder: NHI.no, Oslo Hudlegesenter, Hudlegen.no, Hudlegekontoret.no.

Symptom på låsning eller feilstilling

Er liktornen tilbakevendende til tross for behandlinger, kan det være at årsaken ligger i skjelettet eller leddene.

- En låsning i hoften kan gjøre at du belaster motsatt ben mer, og dermed får den ene foten større belastning enn den andre. Det er viktig at terapeuten som skal hjelpe deg kan biomekanikk og finner årsaken til at tornen oppsto, forteller Holmen.

Feilstilling av tærne kan også være årsaken bak en torne, eller den kan oppstå som følge av en ujevnhet i selve beinet inni foten.

"Om man har gjentatte plager med liktorn bør et røntgenbilde tas av foten. Man ser da etter små utvekster av benet som kalles exostoser. De kjennes som små kuler under huden. Disse skjelettmisdannelsene kan, hos noen, være årsak til vedvarende plager med liktorn. I slike tilfeller anbefaler ortopediske kirurger ofte en relativt enkel operasjon", skriver Oslo Hudlegesenter.

Laserterapeut Drude E. Klingen ved Drammen laserklinikk tror derimot ikke at det er skjelettplager som oftest ligger til grunn for liktornen:

- Vi har fjernet mange liktorner med laser og har aldri hørt om at de har kommet tilbake på grunn av exostoser, sier hun.

Det meste er symptombehandling

De aller fleste behandlingene som finnes mot torner, er symptombehandling.

Tornen er et symptom og årsaken kan være alt fra nevnte feiltilpasset skotøy til feilstillinger i skjelettet.

- Et plaster fjerner ikke feilstillinger i foten. Derfor bør man utrede problemet ordentlig med én gang, i stedet for å la problemet vokse seg stort og smertefullt. Det kan ta opptil et år å bli kvitt plagene når de først oppstår, sier Holmen.

Jo tidligere du kommer til fagpersoner, jo lettere kan de hjelpe deg.

- Når en har gått seg inn i et problem, er det ikke alltid så lett å gå seg ut igjen, understreker Holmen.

Behandling av liktorner

Det er flere måter du kan angripe problemet på, dersom du har en liktorn til besvær.

Hvis du har forsøkt egenbehandling uten særlig resultat, eller du har gått til fotterapeut i over ett år uten at den er blitt borte, kan det være at du har en kronisk torne. Da er det anbefalt å enten få den fjernet kirurgisk eller med laser. Ifølge Klingen er det ikke vondt å fjerne liktorn med laser:

- Du får bedøvelse, så du kjenner ingenting. Etterpå får du sårsalve og plaster, som skal skiftes cirka en gang om dagen i en ukes tid, forklarer hun.

Denne saken ble første gang publisert 10/05 2016, og sist oppdatert 16/08 2019.

Les også