Syk på jobb

Du blir ikke raskere frisk av å holde deg hjemme

- Feber er ikke farlig, så du må gjerne dra på jobb.

SYKEFRAVÆR: Vurderer du å bli hjemme grunnet sykdom? Ifølge ekspertene gir det helsegevinster å jobbe tross sykdom, med mindre du har farlig høy feber eller omgangssyke. Foto: gettyimages.com

SYKEFRAVÆR: Vurderer du å bli hjemme grunnet sykdom? Ifølge ekspertene gir det helsegevinster å jobbe tross sykdom, med mindre du har farlig høy feber eller omgangssyke. Foto: gettyimages.com

Publisert Oppdatert

Vurderer du å ringe jobben for å melde sykefravær? Mens noen ikke ser problematikken i å dra den influensasyke kroppen med seg på jobb, synes andre at en rennende nese og vond hals er gode nok grunner til å bli hjemme.

- Vi har ulik toleransegrense og ulike forventinger. Dette skyldes blant annet hvordan vi har det ellers i livet. Har vi det topp, føler vi kanskje at vi kan klare det meste. Dersom livet er tungt, føles det annerledes, sier leder for Norsk forening for allmennmedisin, Marit Hermansen.

Ifølge Hermansen finnes det ikke noe enkelt svar som avgjør når du er for syk til å gå på jobben, men hun poengterer at det, på tross av sykdom, uansett gir helsegevinster å jobbe.

- Å høre til et sted, være i aktivitet og å ha noe å gå til hver dag er bra for helsen. Dersom du føler at du er i stand til å utføre den jobben du er satt til, er det derfor ingen grunn til å bli hjemme selv om du er litt dårlig, sier hun.

Smittefare er ikke et problem

Noen skylder på at de er smittefarlige, og blir hjemme for å unngå å utsette andre for unødvendig smitte. Ifølge Hermansen er imidlertid ikke dette et veldig aktuelt problem.

- Det gjelder for de fleste sykdommer at vi er mest smittsomme før sykdommen bryter ordentlig ut, og hvorvidt gjelder influensasesongen så er vi omgitt av smitten hele tiden uansett. Derfor spiller det egentlig ingen rolle om du drar på jobb med influensa, sier Hermansen.

Hun anbefaler imidlertid å vise litt mer forsiktighet rundt sykdommer som er smittsomme. Overlege og spesialist i samfunnsmedisin ved Folkehelseinstituttet, Siri Helene Hauge, påpeker at helsepersonell bør være spesielt forsiktige.

- Helsepersonell, for eksempel de av dem som jobber med kreftsyke, bør alltid være mer forsiktige hvorvidt gjelder å trosse en sykdom som kommer snikende. Helsepersonell bør også være påpasselige dersom du har infeksjonssykdommer som kan smitte pasientene, og personer som jobber med mat og matservering bør ikke gå på jobb med omgangssyke eller diaré, sier Hauge.

Kan jobbe med feber

Hermansen poengterer at du ikke blir raskere frisk av å holde deg hjemme, og at det ikke nødvendigvis er farlig å ha over 40 i feber. Stiger derimot temperaturen til 41, er det potensielt farlig, mener hun.

Disse bør vise forsiktighet ved sykdom

  • Personer som jobber med kreftsyke pasienter og personer med nedsatt immunforsvar
  • Personer som jobber med mat og matservering
  • Helsepersonell

- De fleste tåler fint å gå på jobb, og de fleste arbeidsplasser tjener på å ha de ansatte på jobb selv om de jobber for halv maskin. Det er ikke farlig med feber, så hvis du ikke er dårlig ellers, må du gjerne ta en paracet og gå på jobb, sier Hermansen.

Hauge er bare delvis enig, og forteller at det som hovedregel anbefales å bli hjemme dersom feberen herjer med kroppen.

- Generelt sier vi at dersom du har feber, kan det være lurt å holde sengen. Men du må imidlertid også kjenne etter selv hvordan formen er. Går du derimot på jobb med forkjølelse, bør du ta hensyn til dem rundt deg ved å ikke hoste på andre og å vaske hendene dine ofte, sier Hauge.

Når du bør bli hjemme

Dersom du har omgangssyke føler du deg neppe i stand til å forlate huset, men skulle du være i tvil, er rådet fra Folkehelseinstituttet at du holder deg unna arbeidsplassen inntil symptomene er borte.

- Det generelle rådet er at voksne vanligvis kan returnere tilbake til arbeidsplassen når de føler seg friske. Sørg bare for ekstra god håndhygiene de første dagene etter at du er blitt frisk, sier seniorrådgiver i Folkehelseinstituttet, Heidi Lange.

Hun legger til at personer som håndterer mat eller jobber i helseinstitusjon bør vente i ytterligere 48 timer etter opphør av diaré og oppkast.

Unntaket er altså helsepersonell, ansatte i matbransjen og folk med omgangssyke. Utover det mener Hermansen at du bør la allmenntilstanden din avgjøre om du skal tilbringe dagen hjemme eller på jobb.

- Det hender jo at vi hører om dem som mener at de bør være hjemme og ta hensyn til seg selv for å bli frisk. Mitt inntrykk er likevel at de fleste av oss helst vil gå på jobb. Det er jo et stort fokus på sykefravær her til lands, men vi har faktisk veldig høy arbeidsdeltakelse i Norge, sier Hermansen.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning