Forkjølet om sommeren

Du må gi kroppen ro hvis du vil bli kvitt sommerforkjølelsen

Selv om det betyr at du må droppe strandturen.

HELT SYLTA: Det er kjedelig å bli liggende i sengen når solen skinner, men det er nok det smarteste du kan gjøre. 
Illustrasjonsfoto: Colourbox

HELT SYLTA: Det er kjedelig å bli liggende i sengen når solen skinner, men det er nok det smarteste du kan gjøre. Illustrasjonsfoto: Colourbox

Publisert Oppdatert

Tips for å bli bedre av forkjølelse

  • Drikk mye vann og eventuelt juice
  • Ta det med ro
  • Hold deg tørr og varm
  • Unngå fysisk og psykisk stress
  • Pass på å få nok søvn

Kilde: NHI og Kari Løvendahl Mogstad

- Selve begrepet sommerforkjølelse er nok en myte. Man kan kort og godt bli forkjølet om sommeren, akkurat som man kan bli det om vinteren, sier allmennlege Kari Løvendahl Mogstad, som også driver firmaet "Lykkelig som liten".

Hun forteller at det finnes hundrevis av ulike virus, som vandrer verden rundt og smitter av oss.

- Som oftest blir vi smittet i vinterhalvåret, da vi på en måte er mer innstilt på det. At man blir forkjølet om sommeren, er jo ekstra ergerlig fordi det liksom ikke passer å bli forkjølet da. Som regel er det imidlertid en helt vanlig virusforkjølelse, sier hun.

Annen livsstil

Der og da føles det kanskje likevel som sommerforkjølelsen skiller seg fra forkjølelser ellers på året.

Fordi vi er mer aktive, kanskje på reisefot, bader og driver med andre utendørsaktiviteter, kan nemlig forkjølelsen vare litt lenger enn om vinteren.

- Dette skyldes altså ikke at virusene som smitter oss om sommeren er spesielt seiglivet, men mer at vi har en annen type livsstil om sommeren. Om vinteren tar vi det nok mer med ro når vi blir syke, sier Løvendahl Mogstad.

Vanskelig å unngå

Aller helst skulle vi unngått disse forkjølelsene, men det er ikke så lett.

Kjekt å ha når du er forkjølet

  • Papirlommetørklær
  • Halsepastiller
  • Febernedsettende legemidler
  • Nesespray
  • Godt med drikke

 

Virus smitter gjerne gjennom nysing, hosting og kontakt med mennesker som er forkjølet.

- Eller ved kontakt med håndtak eller andre flater der syke har vært før deg, sier hun.

God håndhygiene er derfor et godt tips, men generelt er det vanskelig å forsikre seg mot forkjølelser enten det er sommer eller vinter.

Unngår du også å drikke av samme flaske eller glass som andre, sørger for et sunt kosthold bestående av variert mat og er fysisk aktiv, er du enda bedre rustet i kampen mot virusene.

Utvikler immunforsvaret

Det å skjermes fra forkjølede mennesker bør imidlertid ikke være noe mål for deg som ikke har alvorlige sykdommer som kan forverres ved forkjølelse.

- Forkjølelse er ingen farlig sykdom, og det finnes heller ingen god kur mot sykdommen. Det å bli forkjølet er et ledd i den normale utviklingen av et godt immunforsvar, har leder for Norsk forening for allmennmedisin, Marit Hermansen, tidligere uttalt til klikk.no.

Senk aktivitetsnivået

Er du allerede smittet, er du ganske sikkert interessert i å bli frisk så fort som mulig.

Med sommerferien rett rundt hjørnet, er det lite fristende å dra på forkjølelsen lengre enn høyst nødvendig.

- Det er generelt fornuftig å senke aktivitetsgiret dersom man kjenner at forkjølelsen kommer krypende. Selv om det er sommer, er det lurt å hvile seg litt mer enn vanlig når en infeksjon romsterer i kroppen, sier Løvendal Mogstad.

Det er da fornuftig å stå over badeturen og å holde seg tørr og i normal og stabil kroppstemperatur.

Sørg også for å få nok søvn.

Individuelle råd

Farmasøyt og fagredaktør i Apotek 1, Eirik Berteig Rustan, forteller at apotekene får noen forespørsler om forkjølelse om sommeren.

Likevel er det på langt nær så vanlig som i vinterhalvåret.

- For de som jobber på apoteket blir det da ofte om å gjøre å spørre om hvilke symptomer kunden har og anbefale de medisinene og produktene som passer best for den enkelte, sier han.

Behovene varierer jo fra person til person etter hvilke plager man har. 

Hjelpemidler fra apoteket

Det å gjøre sykdomsperioden best mulig er da hovedfokus.

- Apoteket har dessverre ikke noe som kan kurere forkjølelsen siden den forårsakes av et virus. Vi kan imidlertid ofte hjelpe med å lindre symptomene, sier han.

For de som har feber, anbefaler han smertestillende og febernedsettende legemidler, og slimavsvellende nesesprayer og saltvann kan hjelpe mot tett nese.

- Eller trenger man kanskje servietter for rennende nese, og det finnes også sukkerfrie halspastiller som kan brukes av alle med sår hals, sier Rusten.

Allergisk eller forkjølet?

Noen ganger er kanskje sommerforkjølelsen ekstra gjenstridig, og da er det mulig at det faktisk ikke er snakk om en forkjølelse i det hele tatt.

Kanskje er det allergi du sliter med.

- Det kan være vanskelig å skille mellom allergiplager og forkjølelse om sommeren, men som regel har man litt peiling fra før om man er allergisk. Det ligger også gjerne til familien, sier Løvendahl Mogstad.

I tillegg finnes det andre tegn som peker i den ene eller andre retningen.

- Symptomer som nysing, tett nese, rennende nese og slapphet kan forekomme i begge tilfeller, men kløende øyne og nese samt hudaffeksjon er mer vanlig ved allergi, sier hun.

Et annen tegn er at man blir verre når man beveger seg ute, der det man er allergisk mot befinner seg, og bedre når man ikke blir utsatt for allergenet.

Les mer om forkjølelse på helseleksikonet.no

Nyttige tjenester

Regn ut

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen

Nettavisen, Annonsebilag
Nettavisen, Annonsebilag
Nettavisen, Annonsebilag