Tre enkle råd mot forkjølelse

  1. Ha god hygiene, spesielt håndhygiene.
  2. Unngå store forsamlinger.
  3. Hold avstand når du snakker med folk som virker forkjølet.

(Kilde: Dr. Miklos Degré, Doktor Online)

I motsetning til hva de fleste tror, beskytter ikke klær mot forkjølelse.

- Klær har ikke så mye å si. Noen mener de blir forkjølet av å fryse på bena, men det er ikke sånn, sier doktor Miklos Degré, spesialist i mikromedisin.

Hvis du vil unngå å bli forkjølet, se våre beste tips under.

Del

Har du spørsmål om forkjølelse eller andre sykdommer? Spør doktor Degré her.

Ikke frys

Forkjølelse forårsakes av et virus. Du kan ikke bli forkjølet uten å bli smittet av et av de 150.000 kjente forkjølelsesvirusene. Men hvorfor blir vi da forkjølet når vi fryser?

- Når vi fryser trekker blodårene seg sammen i slimhinnene våre. Flimmerhårene, som jobber med å hindre mikroorganismer som virus å trenge inn i kroppen, får ikke gjort jobben sin skikkelig, sier Degré.

- Og da får viruset innpass.

Derfor kan vi bli forkjølet uansett hvor mye vi kler på oss. Degré har ikke tro på naturpreparater som hvitløk og ingefær i kampen mot forkjølelsen.

- En forkjølelse er en virusinfeksjon, sier han.

Positive bivirkninger

- En vanlig, lett forkjølelse med snørr og hoste kan faktisk virke positivt på kroppen din. Den utfordrer immunforsvaret og stimulerer det til å jobbe slik at du får større motstandskraft mot flere forkjølelser og andre infeksjoner, sier Roald Strand ved Kilden Helse i Oslo.

De aller fleste mennesker blir rammet av forkjølelse én eller flere ganger i året. Men hvor tøff forkjølelsen blir, varierer fra person til person.

Fryktelig hvis du er mann

En studie på 1700 personer, gjort ved University of Glasgow, fant at menn oftere overdrev forkjølelsesymptomene enn kvinner.

"De hadde samme symptomer som kvinnene, men oppdaget symptomene tidligere og klagde mer enn det kvinnene gjorde", skriver det medisinske nettstedet WebMD.

Uttrykket "man cold" ("manneforkjølelse") er i utstrakt bruk i engelsktalende deler av verden. Videoen under beskriver fenomenet og er lastet opp på Youtube utallige ganger. Til sammen er den sett av mer enn 4 millioner mennesker verden over.

Les også:

Guide til multivitaminer

Her er tegnene på eggstokkreft

Barnehelseguiden - se om barnet er sykt

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!