Munnsår forkjølelsessår

Derfor bør du ikke låne bort leppepomaden din

Dette gjør du med munnsår.

MUNNSÅR: De kan være kløende eller smertefulle, men de leger seg som oftest selv. FOTO: Jenny Mina Rødahl

MUNNSÅR: De kan være kløende eller smertefulle, men de leger seg som oftest selv. FOTO: Jenny Mina Rødahl

Publisert Oppdatert

Munnsår, eller forkjølelsessår, starter med kløe og prikking i huden, etterfulgt av rødhet, hevelse og blemmer som brister ut i sår.

Smitter via spytt og deling av leppepomade eller vannflasker

Det kan utløses ved forkjølelse, stress, mangel på søvn, ved infeksjoner eller sterkt sollys, men den vanligste årsaken til munnsår på og rundt leppene er herpesvirus.

- Munnsår forårsakes av HSV-1, human herpes virus type 1. Viruset smitter via spytt og kan spres via for eksempel deling av leppomade eller vannflasker, sier kosmetisk lege ved Bewell klinikken og forfatter av boken Frisk hud, Rolah Lønning.

Hun forteller at et utbudd varer vanligvis i en ukes tid, men det kan ta opptil to uker før alle spor av såret er borte.

- Før utbruddet har man ofte et par dager med irritasjon og prikking i leppen, før en blemme oppstår, som siden sprekker og blir et sår.

Kan ta flere år før det bryter ut

- Munnsårviruset befinner seg i en "sovende" tilstand i nervene frem til det vekkes, sier Lønning.

Og munnsåret kan bryte ut flere år senere etter at du fikk viruset - under stressende situasjoner hvor immunforsvaret påvirkes, eller på grunn av UV-lys eller annen sykdom.

- Omtrent 80 prosent av befolkningen er smittet, og cirka 40 prosent av disse kan oppleve utbrudd flere ganger i året. Sårene oppstår som regel på samme sted hver gang, sier Eirik Rustan i Apotek 1.

Behandling av munnsår

- Best effekt får du om du starter behandlingen tidlig, allerede når du kjenner prikkingen i leppen. Har du større utbrudd i ansiktet er reseptbelagte tabeletter ofte nødvendig, forteller Lønning.

Når bør du kontakte legen?

  • Hvis du har store og smertefulle utbrudd
  • Hvis du har mange gule sårskorper rundt munn og nese
  • Hvis sårene ikke gror i løpet av 2 uker

Kilde: Apotek 1

De fleste opplever at munnsåret forsvinner av seg selv i løpet av kort tid, men behandling kan lindre og forkorte tilhelingstiden noe.

- Det er viktig å komme tidlig i gang med behandlingen for at den skal være effektiv. Start behandlingen med en gang det starter å prikke i huden. Det er lurt å ha et middel mot munnsår liggende hjemme i beredskap, sier Rustan.

Dette kan hjelpe:

  • Reseptfrie legemidler i kremform (Antix/Vectavir/Zovirax) virker virushemmende og kan redusere smerte og gi raskere tilheling. Påføres på og rundt såret.
  • Munnsårplastre kan legges over såret. Plastere av denne typen er laget for å lindre, få såret til å gro bedre og hindre smitte. Det er fullt mulig å ha leppestift eller dekkrem over plasteret, slik at såret ikke synes like godt.

  • Smertestillende kan tas ved behov hvis det er sårt og vondt

Smittsomt

Det er lurt å vaske hendene ofte når du har munnsår. Dette reduserer sjansen for å smitte deg selv og andre. Munnsår er tross alt svært smittsomt. Andre ting du kan gjøre selv er:

  • Unngå å ta på sårene. Herpesvirus kan smitte til andre deler av kroppen. Kjønnsorganene og øynene er mest utsatt.
  • Unngå å kysse andre, dele flasker og lignende før såret har grodd.
  • Bruk leppepomade med høy solfaktor når du soler deg. Sterkt sollys og solbrenthet kan utløse munnsår.

Kilde: Apotek 1

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning