Hvordan smitter forkjølelse

Virusene du omgås hele tiden

Smittekildene er mange flere enn du tenker over.

SMITTEKILDER: Alt du tar på i løpet av en dag, er potensielle smittekilder. Blant verstingene finner vi håndhåndklær, mynter og dørhåndtak.

SMITTEKILDER: Alt du tar på i løpet av en dag, er potensielle smittekilder. Blant verstingene finner vi håndhåndklær, mynter og dørhåndtak. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox

Publisert Oppdatert

Å unngå smitte er vanskelig, men hvis du er klar over hvor smittefaren er størst, kan du i alle fall redusere risikoen for å bli forkjølet.

- Det finnes over 200 ulike virus som kan gi forkjølelseslignende sykdom, og smitten skjer enten ved dråpesmitte i forbindelse med nysing og hosting, eller kontaktsmitte, sier lege ved Nasjonalt folkehelseinstitutt, Karine Nordstrand.

Ved kontaktsmitte skjer smitteoverføringen ifølge Nordstrand som regel ved at hender kommer i kontakt med smittestoff, enten ved berøring av andre eller via gjenstander.

- Deretter overfører du selv viruset fra hendene til nesebor, munn eller øyne. Forkjølelsesviruset kan ikke trenge gjennom hud, men slimhinnene i øynene kan fungere som inngangsport for forkjølelsesvirus på samme måte som slimhinnene i munn og nese, sier Nordstrand.

Kyssing gir smittefare

- Den eneste smittekilden til forkjølelse er andre som er forkjølet. Det beste tipset til deg som ikke vil bli forkjøpet, er derfor å holde avstand til dem som alt er det, sier fastlege og leder i Nord forening for allmennmedisin, Petter Brelin.

Å kysse med en som er forkjølet, eller å bli hostet eller nøset på av vedkommende, øker smittefaren.

- Du trenger kanskje heller ikke å sette deg helt inntil en som er forkjøpet, og unngå å ha ting i munnen som han eller hun har hatt i sin munn. Bruk derfor ikke samme glass, skje eller gaffel, sier Brelin.

Håndhåndklær er smittekilde

Forsker ved Forbruksforskningsinstituttet SIFO, Ingun Grimstad Klepp, mener at de største smittekildene er der folk ofte tar.

Symptomer på forkjølelse

  • Vondt i halsen
  • Nysing
  • Rennende nese
  • Hodepine
  • Frysninger
  • Feber
  • Tørrhoste
  • Ømme muskler
  • Tap av appetitt

Kilde: helsenorge.no

- Det kan for eksempel være på dørhåndtak eller tastaturer. Når det gjelder tekstiler er håndhåndklær den verste smittekilden, men disse brukes jo som regel ikke der smittefaren er stor, som for eksempel ved institusjoner, sier hun.

Et håndhåndkle kan imidlertid være en potensiell smittekilde hjemme hos deg selv eller på besøk hos andre, dersom det brukes av noen som allerede er forkjølet.

- For å redusere smittefaren er det viktig å vaske håndklær og tekstiler etter vaskeanvisningen. Husk likevel at vask ikke er desinfisering, for i så fall måtte tekstilene ha blitt vasket i opp mot 100 grader varmt vann og over en viss tid, sier Klepp.

Smitter gjennom snørr

- Du kan bli smittet av personer du ikke engang møter, som når du tar i et håndtak en forkjølet person har tatt på, og deretter tar hånden i munnen. Eller hvis du sitter ved siden av en som nyser på bussen. Også i et klasserom sitter man relativt tett og har større sjans for å smitte hverandre, sier Brelin.

Hvor sannsynlig det er at du blir smittet av personen som brukte handlevognen i butikken før deg, kommer rett og slett an på hvor mye av snørret hans du får i deg, ifølge Brelin.

- Sannsynligheten er liten, men dersom du får i deg mye av viruset, vil risikoen for å bli syk være større, sier han.

Virus overlever lenge

- Forkjølelsesvirus er tøffe. De kan overleve mange timer på for eksempel dørhåndtak, telefonrør eller mynter. Hvor lenge de overlever, avhenger både av type overflate og forhold i omgivelsene, slik som temperatur og fuktighet, sier Nordstrand.

Hun poengterer at det aller beste tiltaket for å unngå å bli forkjølet, er å sørge for god håndhygiene.

- For å unngå å smitte andre, er bruk av engangslommetørkler, håndvask etter å ha pusset nesen og å hoste i albuekroken viktige, sier Nordstrand.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning