Hvitløk:

Hvitløk kan forkorte forkjølelsen

Men du trenger ikke lukte hvitløk for å få effekt.

HVITLØK: Den hvite lille løken inneholder stoffer som kan styrke immunforsvaret og holde deg friskere, ifølge amerikanske forskere.

HVITLØK: Den hvite lille løken inneholder stoffer som kan styrke immunforsvaret og holde deg friskere, ifølge amerikanske forskere. Foto: FOTO: colourbox.com

Publisert Oppdatert
EKSPERTER: Fra venstre: Dr Susan Percival, forskningsleder ved University of Florida, Albert Dahbour, visepresident i Wakunaga of America, professor Takami Oka, forskningsleder ved Wakunaga Pharmaceuticals fabrikk i Hiroshima og klinisk ernæringsfysiolog Gunn Helene Arsky.

EKSPERTER: Fra venstre: Dr Susan Percival, forskningsleder ved University of Florida, Albert Dahbour, visepresident i Wakunaga of America, professor Takami Oka, forskningsleder ved Wakunaga Pharmaceuticals fabrikk i Hiroshima og klinisk ernæringsfysiolog Gunn Helene Arsky. Foto: FOTO: Privat, Anders Rasch og Petter Berg HM Foto

I Japan har rå hvitløk alltid vært sett på som noe som styrker immunsystemet. En studie publisert av University of Florida fastslår at hvitløktilskuddet Kyolic Aged Garlic Extract (AGE) kan redusere varigheten av forkjølelse eller influensa med 61 prosent.

I tillegg fikk de forkjølede og influensasyke ca. én femtedel mindre symptomer og cirka halvparten så mange dager borte fra jobb.

- Da vi sammenlignet alvorlighetsgraden av forkjølelse og influensa i begge gruppene, ble antall symptomer og antall dager de ikke følte seg 100 prosent, betydelig redusert i gruppen som fikk AGE-tilskudd, sier forskningsleder Dr. Susan Percival ved University of Florida til Bedre Helse.

Og det er fort gjort å bli smittet av forkjølelse. Men det er også noe du kan gjøre for å unngå smitte.

Styrker immuncellene

Under studien nevnt ovenfor, ga forskere 120 friske voksne en daglig dose av enten 2,5 g AGE-tilskudd eller et placebotilskudd. De som tok AGE-tilskuddet hadde en betydelig økning i antall immunceller etter bare 45 dager, sammenlignet med placebogruppen. AGE viste seg å forbedre funksjonen av to typer influensa- og forkjølelsesbekjempende immunceller: NK-celler og gamma-delta T-celler.

- Vi utførte denne studien for å finne ut om AGE kan endre immuncelleaktivitet og redusere forkjølelse og influensasymptomer. Tilskudd av AGE reduserte alvorlighetsgraden av sykdommer, sier Percival.

Beskytter cellene

Dessuten styrkes immunforsvaret av de svovelholdige antioksidantene i AGE, ifølge forskerne bak studien. Antioksidantene beskytter nemlig de sykdomsbekjempende cellene mot oksidativ skade.

Det som skiller AGE fra andre hvitløktilskudd, er aldringsprosessen. Her forandres nemlig organosvovelforbindelser (kilden til hvitløkens lukt) til gunstige forbindelser som S-allyl cystein og S-allylmercaptocystein.

Trengs flere studier

Dette skal hvitløk hjelpe mot:

Kreft: Hvitløk ser ut til å kunne redusere forekomsten av magekreft og kreft i leveren. Det er også gjort spennende studier på allicin og brystkreft.

Blodpropp: De som spiser mye hvitløk, har mer lettflytende blod, noe som er med på å forhindre blodpropp og slag. Effekten oppnås best ved bruk av vanlig hvitløk i mat. Kosttilskudd med store doser hvitløk kan føre til et for tynt blod, noe som kan gi økt blødningsrisiko.

Kolesterol: Det ser ut til at stoffer i hvitløken bremser kroppens naturlige produksjon av kolesterol i leverceller, noe som kan senke risikoen for hjerte- og karsykdom og slag.

Blodtrykk: Dyrestudier har vist at hvitløk kan senke blodtrykket, en annen risikofaktor for hjertesykdom.

Blodsukker: Et hvitløkrikt kosthold ser ut til å være positivt på blodsukkerbalansen.

Forkjølelse: Hvitløktilskudd kan forebygge forkjølelsessymptomer.

Bakteriedreper: Hvitløk kan bekjempe bakterier som gir lungebetennelse, magesår, diaré og mageinfeksjon. Hvitløk nedsetter aktiviteten til bakteriene og hemmer bakterienes produksjon av giftstoffer.

Tannråte: En tykk hvitløkskive lagt mot tannkjøttet ved den infiserte tannen, kan dempe smerten og holde bakteriene i sjakk inntil du kommer deg til tannlege. Dette er imidlertid bare en nødløsning og ikke en behandling.

Kilde: Klinisk ernæringsfysiolog Gunn Helene Arsky

- Det ville forundre meg om mat eller kosttilskudd faktisk kunne hindre forkjølelse, sier Percival.

Hvitløkens effekt mot forkjølelse består snarere i at den styrker immunforsvaret, slik at kroppen klarer å drepe sykdomsfremkallende mikroorganismer raskere. Dermed kan sykdomssymptomene bli mindre alvorlige.

Helsenettstedet The Cochrane Library har samlet resultater fra studier på hvitløk og forkjølelse. Studien som ble ansett som tilstrekkelig vitenskapelig av nettstedet, viste at testpersonene som tok hvitløk hver dag i tre måneder, hadde færre forkjølelser.

Når deltagerne opplevde en forkjølelse, var sykdomslengden imidlertid omtrent lik i begge gruppene. Helsenettstedet etterlyser imidlertid flere store studier på området.

Er du først blitt forkjølet, er det flere ting du kan gjøre for å lindre ubehaget.

Nøkkelstoffet: Allicin

Hvitløk inneholder aminosyren alliin og enzymet alliinase. Når hvitløk knuses ved kutting, pressing eller tygging, reagerer stoffene med hverandre og danner organosvovelforbindelsen allicin. Dette stoffet regnes som den viktigste årsaken til at hvitløk muligens har en effekt ved visse tilstander. Dannelsen av allicin gjør at det videre produseres andre stoffer, eksempelvis stoffet ajoen, som også regnes for å kunne ha medisinsk virkning.

- I den lille løken gjemmer det seg en rekke helsebringende stoffer som gjør godt for hele kroppen. Den spesielle hvitløkduften skyldes at hvitløken inneholder svovel, et kjemisk grunnstoff med skarp lukt, sier klinisk ernæringsfysiolog Gunn Helene Arsky.

Hun har tro på hvitløkens positive egenskaper, men er skeptisk til at man nødvendigvis må ta hvitløktilskudd.

Mot kreft og hjertesykdom

Hvitløk er i årenes løp blant annet blitt brukt som en effektiv bakteriedreper. I dag brukes hvitløk særlig ved høyt kolesterol, høyt blodtrykk og soppinfeksjoner.

Den er også blitt brukt mot magesår, uregelmessig menstruasjon, lammelser, hoste, hukommelsestap og grått hår.

- Det er velkjent blant ernæringsforskere at hvitløkspisere kommer godt ut av det i de fleste helseundersøkelser. Dette gjelder spesielt for kreft og hjertesykdom som til sammen står for flesteparten av dødsfallene i Norge, men også andre sykdommer og tilstander kan bedres ved å inkludere hvitløk i matlagingen eller som kosttilskudd, sier Arsky.

- Hvitløk viser lovende takter, men det er likevel et stykke igjen før forskerne har avdekket alle hvitløkens mysterier, virkningsmekanismene og potensialet, som en naturlig forebygger og sykdomsbehandler, legger hun til.

Forsker på virkningen

PRESSE: De virksomme stoffene i hvitløk er ustabile, og man vet enda ikke om helseeffekten er best ved å presse eller kutte hvitløken.

PRESSE: De virksomme stoffene i hvitløk er ustabile, og man vet enda ikke om helseeffekten er best ved å presse eller kutte hvitløken. Foto: FOTO: colourbox.com

Japanske Wakunaga Pharmaceuticals og Wakunaga of America produserer Kyolic, sistnevnte for det norske markedet. Selskapet forsker mye på hva som er de aktive stoffene i Kyolic som ser ut til å virke mot forkjølelse.

Virker det?

Nifab.no er NAFKAMs (Nasjonalt forskningssenter innen komplementær og alternativ medisin) nettportal for formidling av forskning og fakta om alternativ behandling. NIFAB bruker Natural Medicines som hovedkilde til informasjon om effekt og sikkerhet. Natural Medicines fastslår at hvitløk har mulig effekt mot disse plagene (rangert fra A til E, se forklaring nedenfor):

FLÅTTBITT: Forebyggende. Høye doser hvitløk i kostholdet i perioder over fem måneder. B

FOTSOPP: Påsmøring av hvitløksgel som inneholder 0,6 eller 1 prosent ajoen. Sistnevnte er mest effektiv. B

HØYT BLODTRYKK: Blodtrykkreduserende B

MAGEKREFT: Forebyggende. Gjelder økt inntak av hvitløk som en del av det vanlige kostholdet, ikke hvitløk i form av kosttilskudd. B

RINGORM: Påsmøring av hvitløksgel som inneholder 0,6 prosent ajoen. B

SOPP I UNDERLIVET: Påsmøring av hvitløksgel som inneholder 0,6 prosent ajoen. B

TYKK- OG ENDETARMSKREFT (kolorektal kreft): Forebyggende. Gjelder økt inntak av hvitløk som en del av det vanlige kostholdet, ikke hvitløk i form av kosttilskudd. B

ÅREFORKALKNING (aterosklerose): Forebyggende. B

A = trolig effektivt, B = mulig effektivt, C = mulig ineffektivt, D=trolig ineffektivt, E = man vet ikke/ utilstrekkelig dokumentert.

NIFAB, NAFKAM og Natural Medicines

Tilberedning påvirker

- Det er forsket mye på rå hvitløk og på tre ting som påvirker næringsinnholdet når du spiser den: Hvordan den skjæres opp, hvordan den tilberedes og tiden fra du skjærer den opp til tilbereding. Dessverre er det ingen som vet eksakt hva som er best, skjære den i skiver eller mose den, steke den, bake den eller koke den, sier Albert Dahbour, visepresident i Wakunaga of America, til Bedre Helse, og legger til:

- Allicin har svært kort levetid etter at du skjærer opp hvitløken. Du finner ikke allicin i blodet etter å ha spist rå hvitløk, forklarer han.

- Det gir derimot utslag på blodprøver hvis du har tatt Kyolic som lages av økologisk dyrket hvitløk. Den blir høstet og lagret i metanol slik at de ustabile svovelforbindelsene i hvitløken brytes ned og det ferdige produktet blir luktfritt. På den måten blir ikke dårlig ånde et problem som følge av hvitløken.

23 aktive stoffer

Forskningsleder ved Wakunaga Pharmaceuticals fabrikk i Hiroshima, professor Takami Oka, kan fortelle at selskapets forskning så langt har avdekket 23 aktive stoffer i hvitløkekstrakten. Dette er kjemiske forbindelser som påvirker helsen.

- Mye av vår forskning er rettet mot å identifisere de bioaktive stoffene i Kyolic. Når forskere som dr. Percival finner at det hjelper mot forkjølelse, så vil vi finne ut hvordan det skjer, sier han.

- Hvilke stoffer er det som skaper hvilken effekt? Vår drøm er faktisk å finne de aktive ingrediensene slik at vi en dag kan lage et legemiddel, sier dr. Oka.

Trygg bruk

Hvitløk i matlaging regnes som trygt å innta i de mengdene man vanligvis bruker i forbindelse med mat, også for gravide. Ifølge NIFAB, NAFKAM og Natural Medicines bør du imidlertid følge disse forsiktighetsreglene:

- Gravide, ammende og barn bør unngå å innta medisinske mengder av hvitløk fordi man vet for lite om sikkerheten når det gjelder slik bruk for disse gruppene.

- Personer med kjent allergi for hvitløk eller andre planter i løkfamilien, bør også unngå hvitløk. Da kan også omslag av hvitløk gi alvorlige skader på huden.

- Personer med blødningsforstyrrelser, infeksjoner eller betennelser i mage- og tarmsystemet bør drøfte eventuell medisinsk bruk med lege. Det samme gjelder personer som bruker andre medisiner, urter eller kosttilskudd.

- Legemiddelverket oppfordrer alle som skal opereres til å avslutte all bruk av kosttilskudd og plantebaserte legemidler én til to uker før operasjon.

- Bruk av hvitløk bør ikke erstatte nødvendig medisinsk hjelp.

- Vær oppmerksom på at hvitløk reagerer med visse medisiner, urter og kosttilskudd, samt påvirker resultatet av enkelte typer medisinske prøver.

Les også:

Sjekk om du trenger kosttilskudd

Er du bare kraftig forkjølet, eller har du fått influensa?

Hjerteinfarkt kan ligne på influensa

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning