Allergi og forkjølelse

Er du allergisk eller forkjølet?

Her er seks vanlige symptomer som skiller allergi fra forkjølelse.

LIKE SYMPTOMER: Det kan være vanskelig å avgjøre om du har allergi eller forkjølelse fordi symptomene ofte er like - men det finnes heldigvis forskjeller. Foto: gettyimages.com

LIKE SYMPTOMER: Det kan være vanskelig å avgjøre om du har allergi eller forkjølelse fordi symptomene ofte er like - men det finnes heldigvis forskjeller. Foto: gettyimages.com

Publisert Oppdatert

Symptomene på pollenallergi og forkjølelse er ofte bemerkelsesverdig like. Sliter du med å definere det du har? Ifølge ekspertene finnes det forskjeller som gjør det enklere for deg å finne ut om du er allergisk eller forkjølet.

- Det er ikke uvanlig at allergikere kommer innom apoteket og ber om midler mot forkjølelse. Symptomene er ofte ganske like, og er blant annet nysing, generell slapphet, samt tett og rennende nese, sier farmasøyt i Vitusapoteket, Åse Storfjell Olven.

Allergi eller forkjølelse?

1. Rennende nese

Øre-nese-halsspesialist ved Bogstadveien Øre Nese Hals, Ole Woxen, forteller at forkjølelse, i likhet med pollenallergi, kan gi rennende nese og hovne øyne.

- Du må forsøke å legge merke til om du har de samme plagene til samme tidspunkt år etter år, for i så fall er dette et typisk tegn på allergi, sier Woxen.

2. Se på pollenvarselet

Han anbefaler folk å ta en titt på kalenderen og pollenvarselet, fordi dette kan gi en avgjørende pekepinn om hvorvidt det dreier seg om allergi eller forkjølelse. Dersom symptomene opptrer når pollenvarselet viser en stor risiko for pollenspredning, er det en god grunn til å undersøke om det er allergi som har utløst plagen, ifølge Woxen.

- Forkjølelse er først og fremst et høst- og vinterfenomen, blant annet fordi vi da er mer sammen inne og mer utsatte for smitte. Mange som tror de er forkjøpet på våren og sommeren, er nok i virkeligheten allergiske, sier han.

3. Varigheten

Olven påpeker viktigheten av å se på hele symptombildet.

- Det er ikke alle som har uttalte symptomer på hverken det ene eller det andre, men dersom symptomene varer i mer enn cirka to uker eller kommer på bestemte tidspunkt i året, er dette mer typisk for allergi, sier farmasøyten.

4. Serienysing

Woxen ramser opp serienysing, rennende nese, hodepine, samt kløe i nese, øyne og hud som klare tegn på allergi.

- En allergisk person nyser gjerne 10 til 20 ganger etter hverandre. Slik gjentatt nysing er ikke vanlig ved ren forkjølelse, sier han.

5. Røde øyne

Ifølge ekspertene synes allergi ofte på folks øyne. Rødlighet og rennende øyne er svært vanlig for folk som reagerer på pollen, mens disse symptomene svært sjelden oppstår som følge av forkjølelse.

- Forekomsten av allergi er økende, og rett diagnose danner utgangspunkt for riktig behandling. Dersom du har allergi skal det behandles på en helt annen måte enn ved forkjølelse, så det er viktig at folk vet om forskjellene på symptomene ved allergi og forkjølelse, sier Olven.

6. Feber

Ifølge farmasøyten er ikke feber et vanlig symptom for allergikere, mens det derimot er veldig vanlig ved forkjølelse.

- Mange som er forkjølet kan oppleve å få feber, men dette er ikke et kjennetegn for pollenallergi. Vi anbefaler alltid kundene våre å kontakte lege slik at rett diagnose kan stilles, for med rett diagnose har de det beste utgangspunktet for riktig legemiddelbehandling, sier Olven.

Bør kontakte fastlege

Woxen forteller at en allergiker kan være mer utsatt for infeksjonssykdommer enn andre, og at det er viktig å begynne med forebyggende allergimedisin i god tid før sesongen trår til, dersom det er allergi det er snakk om.

- Dersom du mistenker at du har allergi foran forkjølelse, anbefaler jeg at du kontakter fastlegen din. Der vil det tas en blodprøve som viser om du er allergisk, og så kan det settes i gang fornuftig behandling dersom dette skulle være tilfellet, sier han.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning