Bli kvitt tørrhoste

Tørrhoste kan skyldes alvorlig sykdom

Dette er symptomene på ufarlig og alvorlig tørrhoste.

KRONISK: Hvis du hoster uten at du skjønner hvorfor, og dette vedvarer i uker, bør du oppsøke lege for å utelukke at hosten skyldes noe alvorlig. Foto: gettyimages.com

KRONISK: Hvis du hoster uten at du skjønner hvorfor, og dette vedvarer i uker, bør du oppsøke lege for å utelukke at hosten skyldes noe alvorlig. Foto: gettyimages.com

Publisert Oppdatert

Har du kjent på hosten som aldri gir seg? Det kan være tørrhoste - et relativt kjent, men plagsomt fenomen.

- Den vanligste årsaken til tørrhoste er infeksjoner i luftveiene, som vanlig forkjølelse, eller akutte infeksjonstilstander i svelg, strupehode, luftrør eller bronchier, sier allmennlege ved Centrum fastlegegruppe, Birgitte Øie.

Ifølge Øie er hoste en av kroppens forsvarsmekanismer, blant annet mot bakterier som kan forårsake lungebetennelse. Hun forklarer at atypiske lungebetennelser, som mykoplasmalungebetennelse og klamydialungebetennelse, ofte kan resultere i tørrhoste.

- Dersom tørrhosten oppstår i forbindelse med en vanlig luftveisinfeksjon kan den vedvare i noen uker etterpå, til tross for at du ellers er frisk, rask og på bedringens vei. Men, dersom hosten vedvarer utover dette, eller hvis du i tillegg har andre symptomer som feber, nedsatt allmenntilstand, tung pust eller smerter i brystet, bør du kontakte lege, sier allmennlegen.

Tegn på kols, svulst og hjertesvikt

Overlege ved Statens legemiddelverk, Sigurd Hortemo, forteller at problemer med tørrhoste i et par dager som oftest er helt ufarlig, men at langvarig hoste kan skyldes alvorlige sykdommer.

- Kortvarig tørrhoste skyldes gjerne virusinfeksjon, allergi, røyk eller annen forurensning, mens langvarig tørrhoste kan skyldes astma, kols, svulst i lungen, hjertesvikt eller at det lekker syre fra magesekken og opp i spiserøret, sier Hortemo.

Øie er enig, men påpeker at de alvorlige sykdommene oftest kommer med oppspytt av hosten, mens tørrhoste i seg selv defineres som en hoste hvor det ikke kommer slim opp av halsen.

Bivirkning av medisiner

Ifølge Øie er tobakksrøyk, kols eller astma ofte årsaken til tørrhoste blant voksne.

- Hoste kan også være eneste symptom på astma, spesielt hos barn, sier hun.

Allmennlegen legger til at noen typer medisiner som brukes mot for eksempel høyt blodtrykk og hjertesvikt, også kalt ACE-hemmere, kan gi tørrhoste som bivirkning.

Hostedempende medisin

Hortemo påpeker at hostemedisiner ikke har noen virkning mot tørr og irritert hals.

- Såkalte slimløsende legemidler som selges reseptfritt har liten effekt. Dersom du har veldig plagsom tørrhoste, kan du få resept på hostedempende medisin av legen, med et virkestoff som ligner på morfin, forteller overlegen.

Han legger til at det er nødvendig å få i seg rikelig med væske, og at dette også gjelder for barn med tørrhoste, fordi barna, oftere enn voksne, pådrar seg tørrhoste.

- Barnehagebarn har virusinfeksjoner mange ganger i året og ofte har de tørrhoste i forbindelse med dette. Før du eventuelt tar turen til legen, kan du selv vurdere om barnet har nedsatt allmenntilstand eller om det puster tungt, sier Hortemo.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning