«man flu»

Menn blir sykere av influensa enn kvinner

Amerikanske studier støtter pjuske, influensasyke menn.

MAN FLU: Amerikanske studier viser at kvinner med lavt testosteronnivå har et immunforsvar som beskytter bedre mot influensavirus, sammenliknet med menn som har et høyt nivå. Foto: Getty Images
MAN FLU: Amerikanske studier viser at kvinner med lavt testosteronnivå har et immunforsvar som beskytter bedre mot influensavirus, sammenliknet med menn som har et høyt nivå. Foto: Getty Images
Sist oppdatert

Å ha en syk og pjusk mann i hus er ingen spøk. Til partnerens store fortvilelse, blir mannen gjerne sykere enn resten av husstanden til sammen.

I ordbøkene blir «man flu» eller manneinfluensa definert som en mann med forkjølelse eller lignende symptomer og som et resultat vil overdrive klagingen og sytingen av hvor syk han er.

«Man flu» er ikke en myte

Nå får menn som blir rammet av den omdiskuterte «man flu», eller manneinfluensa, støtte fra en amerikansk studie, hvor det bekreftes at de har det verre enn kvinner når de har influensa.

I studien som ble publisert i anerkjente American Journal of Physiology – Lung Cellular and Molecular Physiology ble det tatt celleprøver fra nesa til menn og kvinner. De eksponerte cellene deretter for østrogen og satte dem i kontakt med influensavirus. Resultatet var at viruset utviklet seg dårligere.

Konklusjonen er derfor at menn blir sykere fordi de blir utsatt for større mengder virus. Østrogenet har større evne til å redusere stoffskiftet i cellene.

Støttet av studie på influensavaksine

Stanford University School of Medicine så i 2013 nærmere på menn og kvinners reaksjoner på influensavaksinen. Resultatet viser at kvinner og menn med lavt testosteronnivå har et immunforsvar som beskytter bedre mot influensavirus.

- Vi har tidligere sett at menns immunforsvar beskytter dårligere mot bakterier, virus og sopp, men ikke helt visst hvorfor. Denne studien viser imidlertid at det er de med ekstra høye nivåer testosteron som kan bli sykest av slike typer sykdommer og infeksjoner, selv om det selvsagt er flere faktorer som kan spille inn når immunforsvaret svikter, forteller immunolog ved Skolelaboratoriet for biologi ved Universitetet i Oslo, Tone Fredsvik Gregers.

Mennene som deltok i studien ble delt inn i to grupper - den første gruppen hadde normalt eller lavere enn normalt testosteronnivå, mens den andre gruppen hadde høyere nivåer enn normalt. Kvinner, som har visse nivåer av testosteron, deltok i studien som kontrollgruppe.

- Mennene med høye testosteronnivåer hadde en svakere respons på vaksinen, mens kvinnene og mennene med lavere nivåer hadde en langt bedre respons, sier Gregers.

Immunologen mener at dette betyr at de ville respondert på samme måte dersom de faktisk ble smittet av influensa.

- Når man gir en vaksine, gir man en variant av viruset som ikke gir sykdom, men som vil reise en immunrespons. Immunresponsen vil derfor bli nærmest den samme som ved vanlig smitte, sier Gregers.

Les mer: Alt du bør vite om feber

Kvinner mest utsatt for blodforgiftning

Studien viser at menn mellom 25 og 45 år er mest utsatte for harde runder med influensa, fordi det er da menn har høyest testosteronnivå.

- Det betyr imidlertid ikke at de blir mindre syke, dess eldre de blir. Immunforsvaret hos både menn og kvinner forringes nemlig med årene, sier Gregers.

Hun legger til at kvinner er mer utsatt enn menn hvorvidt gjelder noen spesielt aggressive virus, og at det derfor ikke er et faktum at menn alltid blir sykere enn kvinner.

- Kvinner er for eksempel mer utsatt for alvorlig blodforgiftning i forbindelse med sars og denguefeber, så det er jo en balansegang her, sier Gregers.

Kritisk til influensastudien

Overlege ved avdeling for klinisk patologi ved Universitetssykehuset i Nord-Norge, Sveinung Sørbye, stiller seg kritisk til studier som knytter testosteronnivå til et immunforsvar som beskytter bedre mot influensavirus.

- Selv om kvinner har høyere immunrespons av influensavaksiner hvorvidt gjelder antistoffer, betyr ikke det at man automatisk er mer utsatt for harde runder med influensa i den perioden av livet hvor man har høyest testosteronnivå, sier Sørbye.

Han mener at det er langt mer enn testosteronnivået som påvirker immunforsvaret.

- Testosteronnivåene reduseres med alder, men jeg tviler på at nivået av testosteron alene vil påvirke hvor syk man blir. De fleste som dør av influensa er over 60 år, og disse har jo lavere testosteronnivåer. I tillegg så har personer med en BMI over 40 høyere risiko for å dø av influensa. Menn med betydelig fedme har lavere nivåer av testosteron, og dette svekker igjen teorien om at testosteronnivået påvirker hvor syk man blir, forteller Sørbye.

Denne saken ble første gang publisert 13/01 2014, og sist oppdatert 28/02 2018.

Les også