informasjon til fastlegen

Samtale med fastlegen: Dette vil legen din vite om deg

5 viktige ting du må snakke om på det kvarteret du er inne hos fastlegen din.

SNAKKE MED LEGEN: Snakk med legen om det som bekymrer deg mest først. Husk likevel at også opplysninger du tror er uten betydning, kan være viktige for helsen din.
SNAKKE MED LEGEN: Snakk med legen om det som bekymrer deg mest først. Husk likevel at også opplysninger du tror er uten betydning, kan være viktige for helsen din. Foto: Colourbox
Sist oppdatert

Med 15 minutter til rådighet, er det begrenset hva du får sagt i løpet av en legetime.

Ofte blir det kun tid til å nevne det aller mest nødvendige, og med lite tid hender det kanskje også at du som pasient utelater informasjon du ikke er sikker på om legen egentlig trenger.

Informasjon som kunne vært med på å gi et mer fullstendig bilde av din helsesituasjon.

Legen vil vite om det psykiske og fysiske

– Enkelt kan jeg si at fastlegen vil vite alt om deg. Det stemmer selvfølgelig likevel ikke helt, for ikke alt er like viktig, sier, Petter Brelin.

Han er fastlege i Halden og tidligere leder i Norsk forening for allmennmedisin.

Les også: Elisabeth kastet opp blod: Stadig flere får denne diagnosen

– Vi kan derfor si at fastlegen vil vite alt som kan få betydning for din psykiske eller fysiske helse. Det er viktig å være åpen og ærlig i møtet med legen, legger han til.

Særlig er åpenhet av betydning når du kommer til legekontoret med uklare symptomer.

Plagene dine kan nemlig ha helt andre grunner enn du tror.

– Vi leger opplever ofte at vi utreder uten og finne en årsak, og at vi først kommer til bunns i problemet når vi begynner å spørre for eksempel hvordan pasienten har det på jobb og hjemme, sier han.

Brelin tror ikke pasientene bevisst forsøker å skjule noe for legen, men at de færreste tenker over at det faktisk kan være en sammenheng mellom en skrantende helse og inkassokrav eller oppsigelser på jobben.

Snakk om det viktigste først

Snakk likevel om det mest åpenbare først.

– Når du kommer til legetimen, er det viktig at du forteller det du har følt, er bekymret for eller lurer på så tidlig som mulig. Legg frem det du ønsker å få svar på, sier Gisle Roksund.

Han er spesialist i allmenn- og samfunnsmedisin og jobber ved Klosterhagen legesenter i Skien.

– Dersom du kommer med all verdens detaljer uoppfordret, kan det hende legen ikke ser skogen for bare trær. Legen kan så stille spørsmål ut fra det du har sagt og avklare poeng som du ikke kom med spontant, sier han.

Legen bør kjenne pasienten

Roksund mener fastleger flest kjenner de fleste pasientene sine ganske godt.

– De sitter dermed allerede inne med bakgrunnsopplysinger som er av betydning. Fastlegen har som regel også notert viktige punkter i et oversiktsbilde i journalen, sier han.

Les også: Å trene når du er syk kan skade hjertet ditt

Når det kommer nye pasienter til kontoret, prøver Roksund å sette av en lengre time for å bli kjent med vedkommende og å forstå den nye pasienten best mulig.

– Jeg setter ofte opp 30 minutter innen rimelig tid etter at jeg får en ny pasient inn på kontoret på en vanlig 15-minutters time. Jeg ber da pasienten fortelle med egne ord hva han eller hun mener det er viktig at jeg som fastlege vet, sier han.

Fem ting det kan være verdt å nevne for legen:

1. Hvordan du har det

– Fortell det til legen dersom du har problemer på jobben eller i familiesituasjonen. Kjæresteproblemer eller vanskelig økonomi kan nemlig være årsaken til at du føler deg dårlig, sier Petter Brelin.

2. Hvordan kostholdet ditt er

– Fysiske plager kan ha mange grunner. Dersom du føler deg slapp og vet at du har et dårlig kosthold, er det derfor smart å spørre legen om dette kan ha en sammenheng, sier Brelin.

3. Hvilke naturmedisiner du bruker

– Du bør fortelle legen din om du bruker helsekostprodukter eller naturmedisiner. Siden dette ligger utenfor skolemedisinen, er det likevel ikke sikkert at legen kjenner til preparatene og vet om og hvordan de fungerer, sier Brelin.

4. Hvilke medisiner du bruker

– Legen vil finne de fleste medisinene du bruker inne i systemet sitt. Hvis du har vært hos en spesialist og fått medisiner uten elektronisk resept eller fått medisiner i utlandet, vil imidlertid ikke fastlegen kjenne til dette. Husk da å nevne det for legen din når du er der, sier Brelin.

5. Hvordan avføringen din er

– Det er ikke slik at du må se på avføringen din hver dag, men hvis avføringsmønsteret endres, det stopper opp i flere dager eller det er blod eller slim i avføringen, er dette nyttig informasjon for legen, sier Brelin.

Han forteller at han opplever at særlig yngre pasienter syns det er vanskelig å snakke om dette.

– De fleste eldre syns derimot det er greit å fortelle om avføringen sin, sier han.

Denne saken ble første gang publisert 06/06 2016, og sist oppdatert 16/12 2021.

Les også