Urinlekkasje og inkontinens

Dette hjelper om du lekker

Noen går ikke på besøk fordi de er redde for våte flekker på sofaen.

UNGE: Trodde du det bare var gamle mennesker som fikk urinlekkasje? Tro om igjen! Mange unge sliter med inkontinens.
UNGE: Trodde du det bare var gamle mennesker som fikk urinlekkasje? Tro om igjen! Mange unge sliter med inkontinens. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: thinstockphotos.com
Sist oppdatert
EKSPERTENE: Gynekolog Yngvild Skåtun Hannestad (t.v.) og uroterapeut Yngvild Ytrehus. Sistnevnte er også generalsekretær i Nofus, Norsk forening for personer med urologiske sykdommer og inkontinens.
EKSPERTENE: Gynekolog Yngvild Skåtun Hannestad (t.v.) og uroterapeut Yngvild Ytrehus. Sistnevnte er også generalsekretær i Nofus, Norsk forening for personer med urologiske sykdommer og inkontinens. Foto: Universitetet i Bergen/Privat

Visste du at ...

... det normale er å tisse fire til syv ganger i døgnet, og da tisse ca. to-tre dl hver gang?

En av mytene om inkontinens er at dette bare er et problem for eldre mennesker. Det er feil.

- Urinlekkasjer forekommer også hos unge, sier uroterapeut Yngvild Ytrehus.

- Fire-fem prosent av yngre mennesker opplever dette som et alvorlig problem, forteller hun.

I en studie fra 2010 kommer det frem at spesielt mange idrettsjenter er plaget med urinlekkasje.

En fersk nordisk undersøkelse om inkontinens viser at bare 39 prosent snakker med partneren om inkontinensproblemer. Knapt halvparten snakker med fastlegen. Så mye som én av tre holder helt munn om inkontinensplagene.

Du kan selv finne ut om du lider av inkontinens. Inkontinens rammer også menn, men det er flere kvinner som har problemet, fordi kvinner har kortere urinrør.

Unngår å være sosial

Å være sosial blir ofte en utfordring: Hver femte person med denne lidelsen kvier seg for sosiale sammenkomster, selv med gode venner.

- Enkelte unngår å gå på besøk fordi de er redde for å etterlate seg våte flekker i stoler og sofaer. Det er ikke alltid man merker at urinen siver ut, eller at blæren er full. Da kan man lett "renne over" ved brå bevegelser. Å ta et glass vin for å slappe av, kan gjøre vondt verre. Når du drikker, slapper du av i bekkenmuskulaturen også. Inkontinens og alkohol er rett og slett ingen god kombinasjon, sier Ytrehus.

Inkontinens er ett av flere helseproblemer kvinner flest kan komme til å oppleve i løpet av livet.

Dokort

- Jeg vet om dem som kjøper identiske klær. Da er det ingen som merker at man har skiftet klær når uhellet er ute. Har du et alvorlig inkontinensproblem, vet du til enhver tid hvor nærmeste toalett er. Det er det første du orienterer deg om på nye steder, sier Ytrehus.

Nofus, Norsk forening for personer med urologiske sykdommer og inkontinens, gir "dokort" til medlemmene. Det betyr at du kan be om å få komme foran i dokøer.

- Det kortet har kommet godt med for mange, sier Ytrehus.

Drikk og tiss "som normalt"

FREMST: Står du i dokø, og noen viser frem dette kortet, betyr det at du bør slippe vedkommende fremst i køen.
FREMST: Står du i dokø, og noen viser frem dette kortet, betyr det at du bør slippe vedkommende fremst i køen. Foto: FOTO: NOFUS

- Mange tror at det lønner seg å drikke lite dersom du er inkontinent. Men jo mindre du drikker, jo mer konsentrert blir urinen din og jo mer vil den lukte ved en eventuell lekkasje, forteller Ytrehus.

Hun anbefaler å drikke normalt, men å være forsiktig med kaffe og alkohol, som er vanndrivende.

- Mange med inkontinens går ofte på toalettet for å forebygge, men da venner blæren seg også til mindre volum, sier Ytrehus.

Men det er heller ingen god løsning å holde seg i det uendelige.

- Siden blæren er en muskel, er den fleksibel. Tøyes den ofte og mye nok, kan den på sikt miste noe av elastisiteten. Dette kan gjøre at den ikke greier tømme seg skikkelig, forteller Ytrehus.

Det er med andre ord mange som tisser enten for ofte eller for sjelden.

- Noen kan heller ikke bli for rene nedentil. For ikke å lukte, vasker de seg i ett kjør.

Vanlig intimhygiene er nok.

- Vask deg med lunkent vann. Bruk intimsåpe eller ingen såpe i det hele tatt. Vasker du deg for ofte, blir du sår og irritert og det kan oppstå infeksjoner, sier uroterapeuten.

God hjelp å få

- Selv om vannlatingsproblemer ikke innebærer risiko for liv og helse, skal det ikke bagatelliseres. Det kan være en stor belastning å lekke urin. Heldigvis er det mye bra hjelp å få, sier gynekolog Yngvild Skåtun Hannestad.

Demper livskvaliteten

Færre enn hver 10. person med inkontinens snakker åpent om sykdommen

Ca. halvparten av dem som lider av sykdommen er engstelige for å lekke urin. Videre er halvparten redde for at det lukter av dem

Omtrent hver fjerde med inkontinens opplever at lekkasjen går ut over det sosiale livet og omkring hver femte kvier seg for å gå på besøk til andre

Omkring hver tredje skammer seg

Rundt hver fjerde med inkontinens har fått et mindre aktivt seksualliv, og like mange er blitt mindre fysisk aktive

39 prosent opplever at problemene går ut over privatlivet og livskvaliteten

Kilde: Nordisk undersøkelse om inkontinens 2011- 2012

Hun understreker at det ikke er noen grunn til å leve med stadige lekkasjer.

- Folk må bare være klar over tilbudene som finnes. Hjelper ingen ting annet, kan det kanskje være hensiktsmessig å operere. Enkle inngrep kan sette en stopper for lekkasjene én gang for alle, sier hun.

Først prøver man imidlertid alltid med bekkenbunnsøvelser, elektrostimulering og medikamenter.

- Når du styrker bekkenbunnen og lukkemuskulaturen gjennom regelmessige øvelser, får du bedre kontroll på anstrengelseslekkasje og blandingslekkasje. Bekkenbunntrening kan også være til nytte i forkant og etterkant av fødsel, sier gynekologen.

Overvekt og lekkasje

Er du overvektig, kan tyngden av bukfettet gi ekstra trykk på bekkenbunnen, urinblæren og lukkemuskulaturen. Å gå ned i vekt kan derfor hjelpe, når stressinkontinens er problemet.

Er du i tvil om du er overvektig, kan du sjekke på vår BMI-kalkulator.

- Etter overgangsalderen mister kvinner noe av spensten og fyldigheten i skjeden. Lokale hormonbehandlinger kan styrke slimhinnene i skjedeveggen og for noen kan det gi litt bedre kontroll over vannlatingen, sier Skåtun Hannestad.

Dette er én av mange kroppslige forandringer som skjer i overgangsalderen.

Det finnes dessuten tamponglignende hjelpemidler som kan brukes kortvarig under fysisk aktivitet og som kan hindre lekkasje, ved at de endrer litt på vinkelen på urinrøret og avlaster lukkemuskelen.

Men dette hjelper først og fremst mot stressinkontinens og ikke mot overaktiv blære.

Når det gjelder overaktiv blære, kan medisiner hjelpe.

Blant de vanligste medikamentene er Vesicare, Detrusitol og Toviaz, som alle er reseptbelagte. De kan imidlertid ha bivirkninger som munntørrhet, døsighet og forstoppelse.

Operasjon

- For dem som har stresslekkasje (eller blandingslekkasje der stress- symptomene dominerer) er operasjon aktuelt, hvis man ikke lykkes med annen behandling. Er lekkasjen svært stor, kan man gå rett på operasjon, sier Skåtun Hannestad. Normalt er det snakk om enkle, dagkirurgiske inngrep, under lokalbedøvelse eller spinalbedøvelse.

- Før inngrepet utreder vi nøye, vi sjekker medisinbruken, anatomien i bekkenbunnen og knipeevnen, samt mengden og trykket i urinstrålen.

Det vanligste inngrepet er TVT - transvaginal tape (tensjonsfri vaginaltape).

Et bånd av kunststoff plasseres i en slynge under urinrøret og går fram til bukveggen på hver side. Slyngen kan også legges på andre måter, alt etter behov.

Poenget er at vinkelen på urinrøret forandres og at man lekker mindre eller blir helt tørr. Dette inngrepet er effektivt mot stresslekkasje og har vist gode langsiktige resultater.

Blærefremfall

- Blærefremfall kan også komplisere vannlatingen. Når urinblæren siger nedover i skjeden, kan dette føre til at du drypper urin når du nyser, løfter og lignende. Den vanligste årsaken er graviditet eller alder. Er blærefremfallet stort, kan vannlating bli vanskelig. Blærefremfall lar seg rette på ved operative inngrep eller ved et ringpessar i skjeden, forklarer gynekologen.

Er det snakk om større nevrologiske skader på grunn av ulykker, hjerneslag eller sykdommer som MS og diabetes, fungerer kanskje ikke nerveimpulsene på vanlig måte.

- Da må man inn med helt andre tiltak, enn dem man tyr til ved lekkasje som skyldes aldring og fødsler, sier Skåtun Hannestad.

Urin kan være til stort besvær ved inkontinens. Men det er også en kroppsvæske som kan gi svar på en hel rekke spørsmål om helsen din.

Inkontinensbind på blå resept

- Mange kvinner bruker menstruasjonsbind, servietter og toalettpapir for å skjule at de lekker. Det er dårlige løsninger, sier Kikki Lowzow Holli, sykepleier og produktspesialist hos Tena.

- I stedet for å stappe toalettpapir i trusen og håpe på det beste, kunne de fått kjøpt inkontinensbind på apoteket eller hos en bandagist.

Menstruasjonsbind fungerer dårlig ved urinlekkasje. De holder verken på fukt eller lukt.

Det samme gjelder papirservietter og toalettpapir. Det kan tvert imot irritere ømfintlig underlivshud, føre til kløe, utslett, sopp og urinveisinfeksjoner.

Men det finnes bleier, truser og bind, for begge kjønn, laget for å absorbere urinlekkasje og fjerne lukt.

Disse er tilpasset ulike grader av lekkasje og de skal ha en myk, tørr overflate. De minste av produktene får du også i dagligvarebutikker.

- Det er individuelt hvor ofte man bør bytte slike bind, men tre ganger om dagen er vanlig, sier Lowzow Holli.

- Har du problemer med å kontrollere vannlatingen, bør du uansett kontakte legen din. Det er viktig å få riktig behandling. Har du fått diagnosen inkontinens, er du også kvalifisert til å få inkontinensbind på blå resept, tipser hun.

Trykk her og følg Klikk Helse på Facebook

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få ukentlige oppdateringer på epost

LES OGSÅ:

Slik vet du at mensen er for kraftig

Slik blir du kvitt hemorrider

Her er de ti verste bakteriefellene

Sjekk kroppen til 63-åringen

Denne saken ble første gang publisert 12/11 2012, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også