Helseleksikon: Eksem

Kilde: Artikkelen er oversatt fra Apple M, ed. The Times Complete Family Health. Hamlyn; 2001 og bearbeidet for norske forhold.

Eksem

Det finnes flere typer eksem, men atopisk eksem og seboreisk eksem er de mest vanlige. Atopisk eksem, også kaldt barneeksem, starter ofte i tidlig spedbarnsalder, og bedrer seg som oftest før eller i småskolealder. Seboreisk eksem kan også starte tidlig, men oftere hos voksne.

Årsaker

Ved atopisk eksem foreligger en kronisk betennelsestilstand i huden . Huden er tørr, har nedsatt evne til å holde på fuktighet og nedsatt motstand mot bakterieinfeksjoner. Atopisk eksem skyldes ikke allergi, men forekommer ofte hos allergikere, og allergier kan medvirke til å forverre eksemet.

Ved seboreisk eksem er huden fet og glinsende og det er en øket talgproduksjon. Årsaken er ikke kjent, men det dreier seg om medfødte egenskaper i huden.

Symptomer

Utslettet ved atopisk eksem er rødt, skjellende og sterkt kløende. Huden blir lett infisert slik at væskende sårdannelser ikke er uvanlige. I spedbarnsalder starter eksemet gjerne i ansiktet og brer seg så utover hele kroppen, mens det hos større barn ofte er lokalisert til albubøyer, knehaser og halsen. Også større barn kan ha utbredte eksemforandringer med skorpedannelser på hele kroppen.

Seboreisk eksem er kjennetegnet ved den fete, glinsende huden med utslett som klør.

Behandling

Ved atopisk eksem er det aller viktigst å sørge for at huden tilføres fuktighet. Dernest er det viktig å unngå påvirkninger som irriterer huden og å holde hudinfeksjonene borte. Behandlingen består i desinfiserende bad (for eksempel med kaliumpermanganat i badevannet) og rikelig med fuktighetskrem minst to ganger daglig. Utslettet behandles med kortisonkremer i varierende styrke.

Med en gang eksemet dukker opp er det viktig å smøre med en sterk kortisonkrem for å slå utslettet tilbake. Så kan man gå over til svakere kremer eller smøre med lengre mellomrom. Kortisonkrem skal smøres tynt på de stedene hvor det er eksemforandringer, så vente 10 minutter og så smøre rikelig med fuktighetskrem over hele kroppen.

Ved seboreisk eksem må ikke fete kremer og salver benyttes. Utslettet behandles med milde hydrokortisonkremer eller lotion. Ved eksem i hodebunnen kan det være nyttig å bruke en medisinsk shampo, for eksempel Fungoral.

Av og til kan kløen ved eksem være så plagsom at man anbefaler å bruke et kløstillende preparat, som regel et antihistamin. Til barn som sover dårlig pga eksem som klør anbefaler vi et såkalt 1. generasjon antihistamin om kvelden, da de virker litt søvndyssende. Ved god og riktig eksembehandling vil kløen vanligvis forsvinne.

Les hele saken

Se flere saker fra: Helseleksikon

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!