Helseleksikon: Netthinneavløsning (løs netthinne)

Kilde: Artikkelen er oversatt fra Apple M, ed. The Times Complete Family Health. Hamlyn; 2001 og bearbeidet for norske forhold.

Netthinneavløsning (løs netthinne)

Netthinneløsning oppstår når netthinnen ikke lenger har feste i øyeeplets innside.

Årsaker

Øyets netthinne kler den indre øyeveggen som en tapet, som fanger opp alle lyssignaler som har passert gjennom de fremre delene av øyet. Netthinnen holdes til en stor grad på plass av væsketrykket i øyet. Den vanligste årsaken til at netthinnen løsner, er at det har gått hull i hinnen. Når den tyntflytende væsken i øyet - glassvæsken - trenger inn gjennom et hull i netthinnen, fører dette til at netthinnen løsner.

Kortsynte personer er - ettersom netthinnene deres er tynnere enn normalt - spesielt utsatte for hulldannelser.

Brå slag mot hodet kan også føre til at netthinnen løsner, en risiko man kjenner godt til i mange kamp- og risikosportmiljøer.

Symptomer

Første tegn på at netthinnen er i ferd med å løsne, er gjerne at man ser sterke lynglimt på det aktuelle øyet, særlig i mørket. Mange betegner det også som om det faller en gardin over deler av synsfeltet. Det resterende synsfeltet blir forstyrret av den løse nettthinnen som "krøller seg". Opptakten til en netthinneavløsning består ofte i at man får flytende uklarheter i synsfeltet i form av flekker eller "tråder".

Behandling

En netthinne som har løsnet må tas hånd om øyeblikkelig. Blir netthinnen operert på plass umiddelbart, har pasienten gode utsikter.

Les hele saken

Se flere saker fra: Helseleksikon

Les alt om:

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!